Білу Церкву відвідала делегація з польського міста Ченстохова

Білу Церкву відвідала делегація з польського міста Ченстохова

 

31 травня міський голова Геннадій Дикий зустрів делегацію з м.Ченстохова (Польща), до якої увійшли: голова Ради міста Ченстохова Здіслав Вольські, віце-голова Ради міста Ченстохова Артур Горонскі, завідувач консульського відділу Посольства Республіки Польща в Україні Томаш Дедерко. Візит відбувся в рамках проекту Асоціації міст України з метою обміну досвіду в сфері місцевого самоврядування, побудови системи управління містом, орієнтованої на європейські стандарти та утворення і розвиток територіальних громад.

 

Під час зустрічі міський голова Геннадій Дикий відмітив, що такий обмін досвідом є надзвичайно корисним для Білої Церкви.

 

«У Польщі протягом 20 останніх років спостерігається значний прогрес. І в цьому я переконався неодноразово, відвідуючи польські міста. Зокрема, значними темпами розвиваються галузі благоустрою, підвищується якість доріг, покращується міська інфраструктура тощо. Тому нам важливий той досвід, який має Польща, зокрема в організації місцевого самоврядування. Ми готові його переймати і навчатися», - наголосив Геннадій Дикий.

 

Під час зустрічі сторони обговорили низку різних актуальних питань, а також окреслили шляхи та напрямки співпраці.

 

У заході взяли участь: заступник міського голови Ольга Настіна, радник міського голови Микола Антонюк, представники Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви та ін.

 

Місцеве самоврядування в Україні та Польщі: спільне та відмінне

 

У рамках візиту представники делегації з м.Ченстохова взяли участь у засіданні «круглого столу» на тему: «Місцеве самоврядування в Україні та Польщі: спільне та відмінне». Під час зустрічі сторони ознайомилися з особливостями функціонування низки галузей життєдіяльності міст Біла Церква та Ченстохова.

 

Під час заходу з презентацією про наше місто виступив директор КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Назарій Атаманчук. Із системою місцевого самоврядування в Україні та Білій Церкві ознайомив радник міського голови Микола Антонюк. Начальник фінансового управління міської ради Світлана Терещук зробила доповідь та тему формування місцевого бюджету; начальник управління освіти і науки міської ради, депутат міської ради Юрій Петрик акцентував увагу на особливостях функціонування системи освіти м.Біла Церква; заступник міського голови Сергій Пахольчук розповів про особливості сфери житлово-комунального господарства.

 

У рамках зустрічі присутні зосередили увагу на управлінських підходах у системі місцевого самоврядування, механізмах наповнення місцевого бюджету, взаємодії державних органів влади, а зокрема воєводств, які є аналогами обласних адміністрацій в Україні, з органами місцевого самоврядування тощо.

 

Під час зустрічі сторони відмітили наявність проблем, притаманних обом містам та обмінялися думками з приводу їх вирішення. Зокрема, це питання, пов’язані з об’єднанням територіальних громад, формуванням та розподілом бюджету, розвитком  інфраструктури тощо.

 

У засіданні «круглого стіл» також взяли участь депутат Білоцерківської міської ради Анатолій Гончар, заступники міського голови Ольга Настіна та Інна Новогребельська, працівники структурних підрозділів міської ради, представники КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви», члени громадських організацій та журналісти місцевих ЗМІ.

 

У рамках заходу представники делегації разом із заступником міського голови Ольгою Настіною та начальником управління освіти та науки міської ради Юрієм Петриком, відвідали Білоцерківську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №1 з поглибленим вивченням слов'янських мов. Вони мали змогу ознайомитись з роботою школи, методикою викладання іноземних мов, у тому числі і польської. Для почесних гостей був організований святковий концерт, на якому представили свої таланти у співі, танцях та декламуванні віршів учні та випускники школи, і вихованці шкіл мистецтва міста.

 

Цього ж дня делегація здійснила екскурсію до дендропарку «Олександрія».

 

1 червня гості відвідали костел Св.Іоанна Хрестителя, де переглянули міні-концерт гри на органі. Також взяли участь в урочистостях з нагоди Дня захисту дітей, які відбулися в Парку культури та відпочинку ім.Т.Шевченка.

 

Протягом дня ознайомилися з функціонуванням різних галузей життєдіяльності Білої Церкви, такими як медицина, культура, соціальні послуги.

 

Польська делегація відвідала Білу Церкву у рамках візиту до Київської області та делегація перебуватиме у нашому місті протягом двох днів.

 

Проектом Асоціації міст України передбачено, що представники з різних куточків Польщі, серед яких голови та заступники, відвідають також  міста Бориспіль, Бровари, Буча, Фастів, Яготин, Обухів.

 

Представники міста Біла Церква нині беруть участь у ІІ етапі Літньої Школи Хорошого Адміністрування. Наступним етапом Школи буде поїздка до Сілезького воєводства, село Кошенчін, де представники міст визначатимуть пріоритетні проекти розвитку територій за трьома напрямками: термомодернізація об’єктів соціальної інфраструктури, впорядкування суспільних просторів та розбудова спортивно-рекреаційної інфраструктури.

 

Для довідки

 

Ченстохова – місто в південній частині Польщі, належить до Сілезького воєводства, адміністративний центр Ченстоховського повіту. Засноване в ХІІІ ст. Кількість населення – 242 тис. осіб.

 

Ченстохова вважається духовною столицею Польщі – у місті є костьол і монастир на Ясній Горі, де зберігається ікона Матері Божої Ченстоховської, одна з найбільш відомих і шанованих святинь Польщі.

 

Білу Церкву відвідала делегація з польського міста Ченстохова


Опубліковано: 01 червня 2017 року
Поділитися