Біла Церква відзначила 206 річницю від дня народження Великого Кобзаря

09 березня в Білій Церкві відбувся мітинг та покладання квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченка з нагоди 206-річниці від дня народження Великого Кобзаря. Тарас Григорович Шевченко – геній, мислитель, пророк. Людина незвичайної долі й незвичайного таланту, що здобула світову славу. Українець, рівних якому планета не мала і невідомо, чи матиме. Він прожив усього 47 років, з яких 24 – в кріпацтві, 10 – у засланні і лише 13 – відносно вільним. Але те естетичне і смислове надбання літературної і мистецької спадщини, яке він створив, своєю потугою перевершує найвагоміші здобутки його сучасників і послідовників.

Під час заходу до присутніх від імені міського голови Геннадія Дикого звернулася його заступник Катерина Литвиненко. Вона наголосила, що Тарас Шевченко – пророк і гордість нації, найвідоміший борець за свободу українського  народу, став символом боротьби під час Революції Гідності й лишається по-справжньому популярним серед молоді. І Біла Церква не стала винятком, адже наше місто Тарас Шевченко відвідував декілька разів, про що свідчать згадки у його творах. Також відмітила, що в Білій Церкві іменем Шевченка названо вулицю, площу, парк культури та відпочинку, і всі ми маємо пам’ятати та шанувати Кобзаря, читати його твори.

Біля погруддя Т.Шевченку також виступили: начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик, голова Білоцерківського міськрайонного об’єднання всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Костянтин Климчук, благочинний Білоцерківського району, настоятель парафії Покрова Божої Матері  Православної Церкви України, священик Микола Гопайнич.

Варто відмітити, що рішенням Білоцерківської міської ради від 27 лютого 2020 року з нагоди відзначення 100-річчя від дня народження українського письменника, лауреата низки літературних премій і відзнак, Почесного громадянина Білої Церкви, Віктора Олександровича Міняйла 2020 рік визначено роком ушанування пам’яті цього видатного білоцерківця. Водночас з ініціативи Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради, Білоцерківського міжрайонного товариства «Просвіта», Спілки письменників України,    рішенням Білоцерківської міської ради від 23 січня 2020 р. було засновано Білоцерківську міську премію імені Віктора Міняйла. Ця відзнака запроваджена з метою виявлення та підтримки обдарованої учнівської молоді в галузі української мови і літератури, котрі навчаються в закладах загальної середньої освіти м.Білої Церкви.

Оскільки наш видатний земляк Віктор Міняйло є лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, тому й нагородження володарів премії відбулося саме під час заходу з нагоди 206 річниці від дня народження Т.Шевченка.

Тож цьогоріч були нагороджені перші лауреати премії. Це переможці І етапу (міського) Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в секціях «Українська мова», «Українська література», «Літературна творчість» та їхні наукові керівники. Окрім дипломів лауреатів, учні-переможці та їхні вчителі отримали грошову винагороду в розмірі 3 000 і 2 000 грн відповідно.

Білоцерківською міською премією імені Віктора Міняйла були нагороджені:

- Кугенко Микола, учень 11кл. Білоцерківського навчально-виховного об’єднання «Ліцей-МАН», – переможець у секції Українська мова»;

- Ул'янцева Юлія, учениця 11 кл. Білоцерківської загальноосвітньої школи №6, – переможець у секції «Українська література»;

- Кретюк Катерина, учениця 10кл. Білоцерківської загальноосвітньої школи №6, – переможець у секції «Літературна творчість».

- Терехов Володимир – учитель української мови і літератури Білоцерківського навчально-виховного об’єднання «Ліцей-МАН»;

- Братаненко Ольга – учитель української мови і літератури Білоцерківської загальноосвітньої школи №6;

- Качка Ганна – учитель української мови і літератури Білоцерківської загальноосвітньої школи №6 .

Під час заходу пролунала поезія Кобзаря, яку зачитали переможці 31 міського конкурсу читців-декламаторів «Кобзарева зоря»: студент професійно-технічного училища ім. Поповича Віталій Скрит, учениця Білоцерківського навчально-виховного об’єднання «Перша Білоцерківська гімназія», вихованка театральної студії «Пролог» Центру позашкільної освіти «Соняшник» Анна Панько. Музичну композицію виконав вокальний ансамбль Білоцерківського національного аграрного університету.

На знак шани Великому Кобзареві до підніжжя його пам’ятника учасники заходу поклали квіти.

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради, радник міського голови Микола Антонюк, представники учнівської та студентської молоді, громадськості, творчої інтелігенції, освітяни, журналісти місцевих ЗМІ.

Біла Церква відзначила 206 річницю від дня народження Великого Кобзаря


Опубліковано: 09 березня 2020 року
Поділитися