Біла Церква працює в Є-даті - найбільшій відкритій базі даних публічних фінансів України

03 квітня в м.Біла Церква відбувся тренінг на тему: «Як працювати на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів e-data.gov.ua».

Відкриваючи захід, заступник міського голови Інна Новогребельська наголосила, що тренінг організовано на виконання вимог Закону України від 11.02.2015 р № 183-VII «Про відкритість використання публічних коштів» для керівників та виконавців, які відповідальні за забезпечення якісної та ефективної роботи на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів e-data.gov.ua. У даному навчанні беруть участь підприємства, установи та організації міста, які є розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, згідно реєстру ДКСУ.

«Білоцерківська міська рада, з початку введення в дію Закону, йде в напрямку послідовного запровадження роботи у загальнодержавних системам, які дозволяють відслідковувати використання бюджетних коштів. Ми контролюємо та зобов’язуємо всі комунальні установи та підприємства працювати у цих системах. У місті спочатку було розпочато роботу в системі Прозоро, на ресурсі Прозорий бюджет, наразі ведеться звітування й в Єдиному веб-порталі використання публічних коштів e-data.gov.ua. На жаль, ще є підприємства, установи та організації міста, які є розпорядниками  та одержувачами бюджетних коштів й не зареєстровані в системі. Міською владою будуть надіслані листи до таких суб’єктів господарювання з рекомендацією зареєструватися на Є-даті та внести всі необхідні суми, які були виділені їм з міського бюджету та пройшли по казначейських рахунках, - зазначила заступник міського голови. - Переконана, що даний тренінг роз’яснить усім, що рух бюджетних коштів має бути прозорим, чому всі звіти щодо їх використання мають бути оприлюдненими та навчить як швидко та ефективно користуватися Є-датою».

Під час заходу керівник проекту Є-дата, радник Міністра фінансів Олександр Щелоков запинився  на темі культури та розвитку відкритих даних в Україні. Зокрема, роз’яснив різницю понять відкриті, публічні та великі дані, пояснив, які з них мають бути обов’язково оприлюднені та як різні види даних використовуються користувачами інтернет-мережі. Поінформував й про виникнення відкритих та публічних даних в інформаційному просторі різних держав. Відмітив, що Україна,  за два роки з початку роботи порталу Є-дата, внесла таку кількість публічних даних, як Англія та Італія за 17 років й це говорить про успішність проекту.

Керівник проекту  Є-дата також акцентував увагу, що робота нашої держави у даній системі позиціонує Україну як відкриту країну і це є привабливим аргументом для інвесторів. Відмітив, що хоча спеціального контролюючого органу щодо перевірки руху бюджетних коштів і немає, проте, активний аналіз проводять активісти та ЗМІ.

Олександр Щелоков зауважив, що портал Є-дата – це візуалізація інформації, яка в доступній і зручній формі надає всім бажаючим відкриті дані про використання бюджетних коштів. Ці дані також можуть використовувати зацікавлені підприємці в розрізі отримання інформації щодо можливої подальшої співпраці з тою чи іншою установою, адже доступ до даних є по всій території України.

Спікер також розповів про статистики запровадження порталу Є-дата в містах України, активності користування порталом; відмітив, що кабінет користувача має бути обов’язково зареєстрований на українських доменах та пояснив, як зробити перереєстрацію, якщо це не так. Адже, якщо  реєстрація здійснена на домені країни агресора - кабінет можуть відключити від роботи, або ж знищити дані.

Наразі до Є-дати під’єднані 460 міст світу, які використовують дані, щоб вести свій бізнес. В Україні в системі відбувається 100млн трансакцій на суму понад 9 триліонів грн.

Координатор проекту Є-data, радник Міністра фінансів Анастасія Розлуцька надала роз’яснення щодо проведення оновлень у «службовому кабінеті» користувача на порталі, зупинилася на питаннях реєстрації та внесення необхідної інформації на ресурс.

Вона наголосила, що Закон України «Про відкритість використання публічних коштів» є обов’язковим до виконання, адже інформація про рух коштів передається казначейством на Міністерства фінансів, там накопичується.

Є-дата - це є найбільша відкрита база даних публічних фінансів України, вона є доступною цілодобово; має 18,5 тисяч користувачів щоденно; користування нею є безкоштовним; система здійснює 108,7 мнл трансакцій; інформація, що міститься в ній є виключно з офіційних джерел.   

Анастасія Розлуцька повідомила, що у промислову експлуатацію портал e-data.gov.ua було введено 15 вересня 2017року. Детально розповіла, що звітувати на сайті мають розпорядники та одержувачі коштів (усіх рівні), державні цільові фонди, державні та комунальні підприємства, Національний банк та державні банки.

Присутніх також було поінформовано, яку саме інформацію необхідно вносити  (про використання бюджетних коштів, про кошти суб’єктів господарювання, отримані ними від їхньої господарської діяльності, про кошти загальнообов’язкового соціального страхування та від Пенсійного фонду, інформацію про платіжні трансакції, договори, угоди про виконання робіт, акти виконаних робіт тощо). Таємна, конфіденційна та службова інформація не має оприлюднюватися.

За порушення законодавства в частинах: неоприлюднення  інформації або ж надання недостовірної, неточної або неповної інформації та несвоєчасне її оприлюднення -  передбачено відповідальність.  Посадові особи (керівники) повинні сплатити штраф у розмірі від 20 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представники  Уповноваженого Верховної Ради України. Розгляд справ здійснюється в судах.

Із технічною стороною щодо ведення профілю учасників тренінгу поінформував  консультант проекту Є-дата Максим Магей. Зокрема, він розповів про механізм реєстрації на порталі, внесення необхідних даних, підпис електронним цифровим ключем, усунення можливих помилок. Повідомив про способи внесення даних, існуючі інструкції та  допоміжні функції, які спрощують роботу у сервісі щодо пошуку необхідних файлів, завантаження документів та ін.

Присутнім було наголошено, що у разі, коли підприємством не було вчасно внесено звіти з вини адміністраторів порталу, відповідальність нестимуть саме управлінці ресурсу. Але про неможливість завантаження документів чи про неактивність сайту необхідно повідомити за телефоном «гарячої лінії» (044) 206-69-99, або до Державної установи «Відкриті публічні дані» : тел. (044) 494-15-77, E-mail: inbox@publicfinance.gov.ua.  

Присутні на заході підняли ряд питань, на які отримали відповіді від фахівців. Запитання стосувалися: процедури здійснення перереєстрації  на українські домени, видів коштів, про які мають звітувати комунальні некомерційні підприємства, сум, які необхідно зазначати та ін.

 

Для довідки:

 

Відповідно до Закону України «Про відкритість використання публічних даних» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.09.2015 р. №911-р «Деякі питання створення і функціонування Єдиного веб-порталу використання публічних коштів» Міністерство фінансів України створило та забезпечує функціонування Єдиного веб-порталу використання публічних коштів (http://e- data.gov.ua).

Міністерство фінансів України спільно з проектом «ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaff für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Урядів Німеччини та Великої Британії запланували проведення тренінгів щодо забезпечення якісної та ефективної роботи на Єдиному веб- порталі використання публічних коштів e-data.gov.ua.

Тренінги щодо функціонування Єдиного веб-порталу використання публічних коштів e-data.gov.ua, проводяться фахівцями проекту Є-data спільно зі спеціалістами Міністерства фінансів України.

Біла Церква працює в Є-даті - найбільшій відкритій базі даних публічних фінансів України


Опубліковано: 03 квітня 2019 року
Поділитися