Біла Церква – Бурос: перші кроки щодо співпраці визначено

17 жовтня відбулася онлайн-зустріч представників влади Білоцерківської міської територіальної громади з представниками муніципалітету (комітету) міста Бурос (Швеція). Метою зустрічі стало обговорення низки питань, зазначених у Листі про наміри партнерства, який урочисто був підписаний мерами обох міст 28 вересня 2023 року (детальніше – тут: https://bc-rada.gov.ua/node/14661).

Муніципалітет міста Бурос представляли: лорд-мер міста Бурос Пер Олоф Хеог, міжнародний бізнес-координатор Виконавчого офісу міста Бурос Йонас Відерстром, а також члени комітету.

Від Білоцерківської міської територіальної громади – міський голова Геннадій Дикий, заступники міського голови Василь Морський та Катерина Возненко, депутат Білоцерківської міської ради Ольга Нагорна.

Міський голова Геннадій Дикий, презентуючи нашу громаду для членів комітету міста Бурос, акцентував увагу на таких сферах життєдіяльності, як промисловість та сільське господарство, енергоефективність, індустріальні парки, міжнародна діяльність, прозорість, спорт, культура, освіта і наука. Також було зосереджено увагу на відновленні міста після ракетних атак, підготовку до можливих блекаутів, допомогу внутрішньо переміщеним особам, у тому числі завдяки співпраці з європейськими країнами.

Під час онлайн-зустрічі сторони зосередили свою увагу довкола обговорення та визначення пріоритетності таких питань, як сектор нової та відновлюваної енергетики; соціальне забезпечення та громадська демократія – з особливим акцентом на молодь; суспільний розвиток у зв’язку з поточною воєнною ситуацією.

Представники місцевої влади Білої Церкви наголосили на готовності співпрацювати з муніципалітетом м.Бурос у різних напрямках, у тому числі молодіжному, освітньому, науковому.

«Ми готові співпрацювати у різних запропонованих вами варіантах – культура, освіта, молодіжна сфера. У нас є Молодіжна громадська рада – молоді активні люди, які б повчилися самоврядуванню в Буросі, адже у вашій країні місцеве самоврядування на високому рівні і має досить високу довіру серед громадян», – наголосив Геннадій Дикий.

Заступник міського голови Катерина Возненко зазначила, що можливим є обмін між містами в окреслених напрямках. Зокрема, в цьому році був проведений перший молодіжний обмін з м.Брауншвейг (Німеччина), і Біла Церква готова продовжувати роботу в цьому напрямку, в тому числі з містом Бурос.

«Для нас важливо знайти друзів серед різних неурядових, громадських організацій, які могли б співпрацювати з нашими громадськими організаціями, обмінюватися цікавим досвідом», – наголосила Катерина Возненко.

Представники м.Бурос запропонували розпочати співпрацю між містами в освітньо-молодіжній сфері та вже в 2024 році організувати зустріч з метою обміну досвідом, налагодити співпрацю через благодійні організації тощо.

Окрему увагу приділили обговоренню розвитку Білоцерківської громади в умовах воєнного стану. Як було зазначено, на території громади облаштовано близько 100 укриттів в комунальних закладах та близько 270 – в житловій забудові. Також створено запас харчових продуктів, палива та інших матеріальних цінностей. Важливе значення має закупівля власного комунального транспорту, який може забезпечувати евакуацію населення в разі бойових дій.

Крім того, міською владою здійснюються всі необхідні кроки щодо захисту енергосистеми від можливих ворожих атак; проводиться ремонт та заміна комунікацій, які найбільше страждають у разі обстрілів. Громада працює над забезпеченням резервного живлення на випадок відсутності електроенергії, функціонування систем зв’язку, роботи систем водопостачання та водовідведення, опалення. Користуючись нагодою, Геннадій Дикий висловив вдячність за шведські системи ППО, які були передані нашій країні.

Оскільки Швеція є одним із лідерів у світі та серед країн Європи у сфері запровадження альтернативних джерел енергії, для України в цілому та Білоцерківської громади зокрема в умовах війни є дуже важливим це питання. Тож сторони розглянули можливість співпраці та обміну досвіду щодо впровадження енергоефективних технологій, екологічних проєктів тощо.

 

 

 

Біла Церква – Бурос: перші кроки щодо співпраці визначено


Опубліковано: 18 жовтня 2023 року
Поділитися