ВІЛ-інфекція : ситуація в місті напружена

23 листопада в м. Біла Церква відбулася профілактична акція до Дня боротьби зі СНІДом, в рамках Тижня доступного тестування, організатором якої виступила  Всеукраїнська благодійна організація «КОНВІКТУС УКРАЇНА» .

В ході акції білоцерківці мали можливість пройти тестування на ВІЛ-інфекцію в мобільній клініці, яка була розташована за адресою: вул. Я. Мудрого, 20 .

Жителі м. Білої Церкви активно скористалися запропонованими можливостями  пройти експрес-тестування на ВІЛ та отримати консультації лікаря-психолога і соціальних працівників щодо шляхів передачі ВІЛ-інфекціїї, методів захисту від інфікування та ін.

Серед 72 протестованих осіб було виявлено 3 позитивні результати. Всім цим громадянам була надана вичерпна інформація щодо подальших кроків та направлення до медичного закладу.

Слід зазначити, що у Білій Церкві все населення має вільний доступ до безкоштовного добровільного консультування. У місті створено та діють 3 кабінети «Довіра» (на базі міських   лікарень №1,  №2 та №3»), де  за бажанням містяни мають можливість провести дотестове консультування та обстеження на ВІЛ-інфекцію. Крім того, такі обстеження проводяться на базі всіх інших лікувальних закладів Білої Церкви  за бажанням хворого.

В місті заплановано розширення програми з доступу до тестування на ВІЛ та подальшого супроводу до лікування й забезпечення засобами профілактики груп ризику. 

В акції взяли участь заступник начальника управління охорони здоров’я міської ради Людмила Гадіяк, фахівці Білоцерківського міського центру СНіДу  КЗ БМР «Білоцерківська міська лікарня №3». Підтримали цей захід також й міські ЗМІ та  Благодійний фонд «Фундація АНТИСНІД – Україна».  

Для довідки: 

Проблема епідемії ВІЛ/СНІД в Україні, незважаючи на зусилля державних, неурядових і міжнародних організацій, залишається надзвичайно гострою. Масштаб епідемії продовжує збільшуватися. Україна займає одне з перших місць в Європі щодо темпів розповсюдження ВІЛ-інфекції. Кількість українців, які живуть з ВІЛ/СНІДОМ, за офіційними даними досягає понад 120 тисяч чоловік, серед них понад 10 тисяч - діти. Щодня інфекція вражає близько 40 громадян країни, а 8 з них помирає.

Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в м. Біла Церква залишається напруженою і характеризується поширенням ВІЛ серед різних категорій населення. Міський показник поширеності ВІЛ має тенденцію до збільшення. Слід відмітити, що парентеральний шлях передачі поступово, з роками, має тенденцію до зниження з 61,5% в 2008 році до 40% в 2016 році. В той же час, статевий шлях зростає - з 38,2% в 2008 році до 60% в 2016 році. Це може свідчити про те, що ВІЛ-інфекція поступово переходить із цільової групи ризику - споживачі ін’єкційних наркотиків (СІН)  на загальне населення.

 Закликаємо білоцерківців бути уважними до власного здоров’я, вчасно проходити тестування та використовувати всі можливі засоби захисту. Будьте здоровими!



Опубліковано: 24 листопада 2016 року
Поділитися