Нові можливості для дітей Залізничного селища

Сьогодні в соціальних мережах і медіапросторі активно обговорюється питання нібито знищення Дитячо-юнацького фізкультурно-спортив­ного клубу (басейну). Причиною цього стало неоднозначне тлумачення розміщеного 6 вересня 2016 року на сайті виконавчого комітету Білоцерківської міської ради проекту рішення щодо реорганізації Дитячо-юнацького фізкультурно-спортивного клубу шляхом злиття з Білоцерківською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів № 15.

Звертаємо увагу, що ДЮФСК відповідно до його статутних документів – це не спортивний заклад у «чистому» вигляді, а позашкільний навчальний заклад, у штатному розписі якого немає посад тренерів. Усі працівники є саме керівниками гуртків різного профілю – плавання, баскетболу, туризму тощо.

У випадку прийняття міською радою відповідного рішення буде  створено на­вчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №15 – дитячо-юнацький спортивно-оздоровчий клуб», адже відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рі­шен­ням місцевих рад. У Законі України «Про освіту» визначено, що за рішенням місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування можуть створю­ватися навчально-виховні комплекси або об'єднання з іншими навчальними закладами.

Дійсно, для таких змін потрібні серйозні підстави, і вони є – необхідність приведення діяльності ДЮФСК у відповідність до норм чинного законодавства про позашкільну освіту, адже в переліку типів позашкільних навчальних закладів серед назв клубів назви «дитячо-юнацький фізкультурно-спортивний клуб» немає, натомість є назва «клуб фізичної підготовки», а в Законі Україні «Про позашкільну освіту» зазначається: «Профільні позашкільні навчальні заклади організовують роботу за певним напрямом позашкільної діяльності. До профільних позашкільних навчальних закладів належать центри, клуби спортивно-оздоровчої та іншої діяльності тощо». Отже, рішення визначити назву позашкільного відділення майбутнього навчально-виховного об’єднання в статусі дитячо-юнацького спортивно-оздоровчого клубу повністю відповідає нормам чинного законодавства України.

Важливою підставою для об’єднання школи й клубу став запит лідерів учнівського самоврядування та батьківського комітету Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 15, за яким адміністрація закладу разом із батьками провели опитування близько 1000 батьків й учнів школи, які проживають у Залізничному селищі. На питання, гуртки якого напряму хотіли б розвинути в мікрорайоні, батьки надали пріоритет художньо-естетичному напряму (249 осіб), фізкультурно-спортивному (191), військово-патріотичному (171), науково-технічному (154), туристсько-краєзнавчому (128) та іншим. Відповіді дітей не дуже відрізнялися від думки дорослих. Так, учні прагнуть збільшити кількість гуртків художньо-естетичного напряму (74 дитини), туристсько-краєзнавчого (71), фізкультурно-спортивного (60), науково-технічного (43), еколого-натуралістичного (35) тощо. Зауважимо, що в цьому густонаселеному мікрорайоні немає жодної школи естетичного виховання чи школи мистецтв, а також будь-яких інших дитячо-юнацьких творчих клубів. Саме тому питання в анкеті, чи варто на базі ДЮФСК створювати гуртки інших напрямів позашкільної освіти, теж не стало дискусійним: «за» висловилися 579 дорослих і 297 дітей, «проти» – 30 батьків і 38 учнів.

Саме думка жителів Залізничного селища бралася до уваги, коли розробляли проект створення навчально-виховного об’єднання «Загально­освітня школа І-ІІІ ступенів № 15-дитячо-юнацький спортивно-оздоровчий клуб», у скла­ді якого функціонуватимуть два структурні під­розділи: загаль­но­освітня школа та позашкільний заклад.

Рішення про об’єднання ДЮФСК та ЗОШ № 15 не лише покликане задовольнити по­треби громади мікрорайону Залізничного селища в розширенні мережі гур­т­ків і клубів. Важливо, що таке створення оптимальних умов для отримання якіс­ної поза­шкі­льної освіти дітьми мікрорайону відбувається з урахуванням особливих ос­вітніх потреб дітей, які навчаються в інклюзивних класах цієї школи.

Звертаємо увагу, що скорочення штату педагогів ДЮФСК не перед­ба­ча­ється, навпаки, швидше за все його буде розширено. І перші кроки в цьому на­прямі вже зроблено: у штаті клубу з вересня 2016 року на посаді керівника гуртка працює фізичний реабілітолог, яка надає необхідні послуги дітям з особливими потребами не лише БЗШ № 15, а й інших навчальних закладів міста, зокрема проводить заняття з оздоровчої аеробіки, гімнастики й оздоровчо-фізичної культури.

Головним завданням новоствореного навчально-виховного об’єднання має стати розвиток інклюзивного навчання й виховання, збільшення кількості дітей, яку будуть відвідувати цікаві їм заняття з різних напрямів. Сподіваємося, що таке, безумовно, позитивне рішення буде прийнято, а наші діти зможуть розвиватись у гуртках багатопрофільного позашкільного закладу, який найближче розташований до їхніх домівок.  

За інформацією управління освіти і науки Білоцерківської міської ради

 



Опубліковано: 24 листопада 2016 року
Поділитися