Біла Церква – учасник українсько-норвезького проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні»

У березні 2016 року в Києві стартував українсько-норвезький проект «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», фінансований МЗС Норвегії. Ініціаторами проекту виступили Асоціація міст України (АМУ), Норвезька асоціація місцевих і регіональних влад (КС), Норвезький інститут міських і регіональних досліджень (НІБР).

Даний проект забезпечив майже загальнонаціональне представництво, адже його учасниками стали міста з 22 областей України, серед яких і Біла Церква. Представники міст підписали Меморандуми про участь у проекті, який спонукаве міста-учасники працювати злагоджено та ефективно.

Суть і мета співпраці – на прикладі своїх колег та міст зрозуміти та виявити проблеми, які існують у сфері надання послуг органами місцевого самоврядування, знайти кращі шляхи їх вирішення, обмінятися досвідом та покращити життя в наших містах. Від такої співпраці, безсумнівно, виграють і міста, й Асоціація міст України, і мешканці міст, і вся Україна.

Діяльність проекту передбачає річний цикл роботи груп з підвищення ефективності надання послуг у сферах освіти, охорони, соцзахисту.

У проекті з питань освіти узяли участь 10 міст України. Приємно, що поряд із такими містами, як Бровари, Дніпропетровськ, Житомир, Кам’янець-Подільський, Львів, Миколаїв, Тернопіль та Чернівці, була запрошена й Біла Церква як місто з ефективною моделлю освітньої системи, яку в проекті представляли освітяни – начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Ю.Ф.Петрик, завідувач науково-методичного центру управління освіти і науки В.Г. Висторонський, директор БЗШ № 22 Г.В.Кучма, завідувач ДНЗ № 18 Л.В.Атаманенко.

У рамках проекту посадові особи органів місцевого самоврядування міст-учасників оцінювали якість послуг, що надаються населенню, шляхом аналізу статистичних показників і проведення соціологічного опитування населення та безпосередніх надавачів послуг; розробляли плани підвищення ефективності надання послуг населенню у відповідних галузях.

Проект реалізовувався через 4 етапи:

І етап-Конференція-запуск Проекту, формування реєстру показників

ІІ етап - аналіз статистичних даних, підготовка анкет для проведення соціологічного опитування

ІІІ етап - аналіз даних соціологічного опитування, презентація методології, роботи над планом підвищення ефективності

ІV етап- презентація планів покращення послуги

Під час третього засідання робочої групи з підвищення якості надання послуг у сфері освіти, яке відбулося 25-26 жовтня 2016 року в м. Миколаєві, були проаналізовані результати соціологічного опитування для  визначення ефективності функціонування місцевого самоврядування через співставлення громадської та експертної думок про якість надання послуг в сфері освіти в пілотних містах проекту.

Учасники проекту щиро зацікавилися досвідом Білої Церкви щодо організації та створення єдиної системи обліку та фінансової звітності благодійних фондів освітніх закладів міста, організації інклюзивного навчання, військово-патріотичного виховання через створення центру військово-патріотичного виховання та допризовної підготовки БНВО «Звитяга».

Підсумкове засідання робочої групи заплановано на 13 грудня в м. Біла Церква, на якому будуть представлені плани підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування в сфері освіти.

Асоціація готує рекомендації з питань подальшого розвитку місцевого самоврядування, захисту прав та законних інтересів територіальних громад, зміцнення інфраструктури міського господарства, надання високоякісних громадських послуг, охорони громадського порядку в містах, поліпшення екологічного стану, охорони здоров'я, розвитку національних та культурних традицій, підготовки кадрів, пропаганди передового муніципального досвіду, а також реалізує заходи щодо впровадження цих рекомендацій



Опубліковано: 17 листопада 2016 року
Поділитися