14 березня Біла Церква разом із усією Україною відзначила День українського добровольця

Це - свято людей, які свідомо, за покликом власного серця, стали на захист своєї Батьківщини і захищають рідну землю від загарбників.

День українського добровольця установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Революція Гідності та початок воєнних дій на сході нашої держави стали поштовхом, коли тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи – навчання, роботу, бізнес, родини – стали солдатами, тому що того вимагав борг – боронити рідну землю від ворога.

Навесні 2014 року чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід. З оголошенням перших хвиль мобілізації була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи на отримання повістки. Саме завдяки добровольцям – їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму вдалося зупинити агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію.

Українські добровольці стали гордістю свого народу. Загалом у воєнному конфлікті на сході нашої країни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Серед них:

- Батальйон спеціального призначення національної гвардії України «ДОНБАС»

- Батальйон спеціального призначення ім. Генерала Кульчицького

- Окремий штурмовий підрозділ батальйон Збройних Сил України «Айдар»

- Окремий 11-й батальйон Збройних Сил України «Київська Русь»

- Окремий 25-й батальйон Збройних Сил України «Київська Русь»

- Батальйони  особливого призначення Міністерства Внутрішніх Справ України: «АЗОВ», «Дніпро – 1», «Київ - 1», «Київ - 2», «СІЧ», «Миротворець»

- Окремий батальйон Добровольчий Український Корпус «Правий Сектор»

День українського добровольця – став символом справжнього об’єднання усіх людей доброї волі, які захищають Україну та допомагають зміцнювати обороноздатність нашої армії. Рішенням Верховної Ради ми закарбували навіки героїзм українських лицарів.

До присутніх на урочистому мітингу звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Сьогодні ми шануємо тих, хто безпосередньо з Майдану, з робочого місця, не вагаючись, пішов у перші дні збройного конфлікту захищати  нашу державу. З того часу вже пройшло п’ять років, але ми пам’ятаємо, якими складними були перші місяці та роки. Тоді наша армія не мала  найнеобхіднішого оснащення, техніки, обладнання. Саме тоді добровольці відіграли важливу роль, за покликом серця пішли на війну майже з голими руками і дали час підняти збройні сили на схід країни. А ще ми маємо пам’ятати про сотні тисяч інших добровольців, які в той час віддавали власні ресурси, одяг, автомобілі, продукти, допомагали всім для того, аби допомогти відстояти власну незалежність. Такого підйому людей ще не було. Тільки єднання всіх, всенародне піднесення,  патріотизм та героїзм врятував  Україну. Дякуємо вам, шановні добровольці. Низький уклін за те, що захищали нашу державу і продовжуєте захищати зараз. Ви є прикладом для молоді. Вічна пам’ять тим, кого немає поруч з нами, тим, хто віддав своє життя за волю і незалежність Батьківщини, за свою родину, за власних дітей».    

З вітальним словом також виступив військовий комісар Білоцерківського об’єднаного міського військового комісаріату Ігор Богданевич, подякувавши за важку й наполегливу працю добровольців по захисту Батьківщини, побажав їм міцного здоров’я та висловив переконання, що перемогу неодмінно буде досягненно. Він вручив відзнаки Президента України за участь у АТО: Олександру Філіпчуку (посмертно), Валентині Саюк, Перташенку Данилу, Дмитру Рибалкіну, Анатолію Степенку, Івану Яретику.

Подвиг добровольців врятував країну. Вони пройшли пекло найтяжчих бойових операцій: Широкине, Іловайськ, Мар’їнка, Донецький аеропорт… Іменами добровольців, що віддали на фронті свої життя, називають вулиці та проспекти українських міст.

Найкращі завжди йдуть першими. Ми пам’ятаємо їх імена. Це білоцерківці:

- Гончаренко Василь Володимирович

- Каплуненко Ігор Валентинович

- Коломієць Віталій Валентинович

- Ляпін Юрій Олегович

- Тіщенко Сергій Володимирович

- Філіпчук Олександр Володимирович

- Чоп Сергій Миколайович

- Майданік Сергій Анатолійович

- Попов Андрій Миколайович

- Саюк Микола Олександрович

- Чумак Дмитро Сергійович

Хвилиною мовчання були вшановані ті, хто поклав своє життя, захищаючи цілісність незалежної України.

У заході взяли секретар міської ради Вадим Кошель, депутати міської ради, заступники міського голови, представники громадськості, журналісти міських ЗМІ.

14 березня Біла Церква разом із усією Україною відзначила День українського добровольця


Опубліковано: 14 березня 2019 року
Поділитися