01 березня в Білій Церкві відбулося свято Масниця

Масницю ще називають: сирний тиждень, Пу́щення, Сиропу́ст, Масляна, Колодій, Сиропу́сний тиждень, Си́рна неділя, Ба́бське свято, Зага́льниця.

Це свято має характер примирення, злагоди та прощення. В давнину воно символізувало відхід від старого й перехід до нового.

Раніше говорили, що людина, яка не повеселилася на Масляну як слід, цілий рік буде нудьгувати і сумувати…

Отож, цього дня в Білій Церкві у парку культури та відпочинку ім.Т.Шевченка відбулося справжнє театралізоване дійство зустрічі Зими з Весною.

З привітальним словом до білоцерківців за дорученням міського голови Геннадія Дикого звернулася його заступник Катерина Литвиненко, яка наголосила, що Масляна неймовірне, традиційне свято, яке несе весну. Побажала, аби всі плани починалися у кожного з легкістю, з сонечком та радістю, здійснення мрій та гарного святкового настрою цього дня.

Присутні на святі не нудьгували, а гучними оплесками зустрічали всіх, хто створював святковий настрій, даруючи свою творчість. Серед учасників свята, які наповнювали концертну програму були:шоу-театр "1000 і 1 ніч", вихованці Клубу за місцем проживання «Прометей»; Центру позашкільної освіти «Соняшник»; маленькі вокалістки студії «Вокал» центру розвитку дитини «Диволенд»; учні Екологічного театру Центру еколого-натуралістичної творчості; вокальний гурт «Дитячі мрії» школи мистецтв №6; солістки школи вокалу «Кідссаунд» Наталії Бурлуцької; танцюристи студії сучасного танцю «Джампап» Олени Степури; учні Недільної школи Храму Покрова Божої Матері «Янголята»; самодіяльний хор «Берегиня» КП БМР «Територіальний центр надання соціальних послуг»;вокальний ансамбль БНАУ.

 

У ході заходу присутні мали можливість й проглянути  показовий виступ рекордсмена Книги Рекордів України, чемпіона світу та Європи з пауерліфтингу, бронзового призера Кубку України та Чемпіонату України з Богатирських ігор Олександра Білоконя.

Варто нагадати, що  Олександр Білоконь 25 вересня минулого року, на базі Білоцерківського професійного ліцею також проводив показовий виступ. Тоді Олександр продемонстрував неймовірні можливості людського організму: протягнув три багатотонні вантажівки, які в цілому складали вагу близько 17 тонн – це більше, ніж останній його рекорд (16 тонн); кантував покришки вагою 320 кг; підіймав 110 кг кегу та легкове авто.

Зараз йдуть переговори щодо того, аби поставити наступний рекорд України (зрушити з місця 20 тонн) саме у рідному місті спортсмена – у Білій Церкві.

 

Під час свята всі охочі брали участь у рухливих іграх та конкурсах, перетягували канат, розгадували веселі загадки. Виконавши низку завдань та зібравши стрічки з усіма кольорами веселки, малеча отримала солодкі призи.

Всі бажаючі могли поласувати млинцями, варениками та іншими традиційними стравами. Для поціновувачів традиційних сувенірів було організовану ярмарок.

           

Цікаво, було дізнатися що Масницю святкували цілих сім днів. І кожен день мав  свою назву: 1 – зустріч, 2 – загравання, 3 – лакомка, 4 – широкий четвер або розгул, 5 – тещині млинці або гостьовий день, 6 – посиденьки, 7 – прощена неділя або проводи.

Отож, у  понеділок - зустрічали  дерев’яну колодку, яка була обв’язана стрічками і мала символ довголіття та роду, мала народитися і всі один одного вітали, обнімали, цілували.

У другий день,  вівторок, це загравання. Дівчата влаштовували оглядини, а хлопці голосно веселили дівчат, привертаючи до себе увагу. За старими повір'ями, якщо в цей день не розвеселитися, то можна "образити" Масляну.

Третій день -лакомка, в цей день смакували смачними млинцями та варениками.

А четвертий день, це розгул. Хлопці демонстрували свою силу.

В п’ятницю всі ходили в гості та співали веселі пісні.

В суботу влаштовували посиденьки та згадували, хто як на масницю повеселився.

А у неділю,  на Масляну старались забути всі образи, всі печалі.

 

На завершення свята Масниці всім присутнім ведучі запропонували  стати в коло, взятися за руки,  згадати все погане, що було цього року, всі образи, всі негаразди і відпустити їх та налаштуватися  на нові яскраві події, які принесуть світло і тепло весни.

 Бажаємо й вам, щоб у ваших оселях панувало добро і щастя!

01 березня в Білій Церкві відбулося свято Масниця


Опубліковано: 01 березня 2020 року
Поділитися