ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ПТАШИНИМ ГРИПОМ

Пташиний грип – інфекційне захворювання птиці, що супроводжується ураженням органів дихання та травлення й часто призводить до загибелі.
Збудник захворювання – вірус (H5N1), споріднений з вірусом грипу типу А у людей і тварин.

Інфіковані птахи виділяють вірус із слиною, носовими виділеннями та послідом.
Джерелом інфекції є дика перелітна птиця.
Основний шлях зараження – повітряно-крапельний, також можливе поширення через інфіковані корми, воду, яйця, пір’я, предмети догляду.

Поширенню захворювання сприяють:
дикі та синантропні птахи (голуби, горобці), гризуни, комахи, транспорт, а також недотримання правил утримання птиці.

Під час спалаху існує ризик зараження людей, які мають тісний контакт із хворими або загиблими птахами чи зараженим середовищем.

Симптоми у людей

Можуть варіюватися:

  • підвищена температура,
  • кашель, біль у горлі,
  • м’язовий біль,
  • кон’юнктивіт,
  • можливий розвиток пневмонії.

Клінічні ознаки пташиного грипу у птиці

Усі види птиці:

  • відмова від корму та води,
  • підвищення температури тіла, пригнічення,
  • порушення координації, парези, паралічі,
  • риніт, кон’юнктивіт,
  • раптова загибель.

У курей:

  • синюшність гребеня, сережок і кінцівок,
  • набряк голови,
  • крововиливи на шкірі кінцівок,
  • діарея,
  • різке зниження несучості,
  • кашель, чхання.

У водоплавних:

  • викривлення шиї,
  • відсутність реакції на подразники,
  • кругові рухи,
  • помутніння рогівки, сліпота.

ПРОФІЛАКТИКА: ЩО ПОВИНЕН РОБИТИ ВЛАСНИК ПТИЦІ

  • дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці;
  • купувати птицю лише з ветеринарними документами;
  • утримувати різні види птахів окремо;
  • запобігати контакту домашньої птиці з дикою й синантропною;
  • не вигулювати птицю за межами господарства;
  • не допускати сторонніх осіб до пташника;
  • проводити очищення та дезінфекцію приміщень і території;
  • підстилку та послід знезаражувати (спалювання, біотермія);
  • забезпечувати змінний одяг та взуття для догляду за птицею;
  • на вимогу спеціалістів надавати птицю на огляд;
  • при реалізації — забій проводити на спеціалізованих підприємствах;
  • інформувати службу ветеринарної медицини про наявне поголів’я.

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ЛЮДЕЙ

  • уникайте контакту з хворою або загиблою птицею;
  • не торкайтеся місць, забруднених пташиним послідом;
  • після обробки сирого м’яса птиці ретельно мийте руки та інвентар;
  • м’ясо птиці варити не менше 30 хв, яйця – не менше 10 хв;
  • яйця не вживати сирими, перед приготуванням мити шкаралупу;
  • не купувати продукцію птахівництва без ветеринарного контролю та у місцях стихійної торгівлі.

У РАЗІ ПІДОЗРИ НА ЗАХВОРЮВАННЯ

Про випадки масового падежу або захворювання птиці негайно повідомляйте:

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Білоцерківського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

Адреса: 09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Товарна, 27
Тел.: 0 (4563) 6-10-23, 0 (4563) 6-53-34

Пам’ятайте: дотримання елементарних правил безпеки захищає здоров’я людей і зберігає поголів’я птиці!

 


Опубліковано: 03 грудня 2025 року
Поділитися