ЯКУ ВОДУ ТРЕБА КУПУВАТИ В ПУНКТАХ РОЗЛИВУ ВОДИ?

Протягом останніх років спостерігається тенденція до забезпечення населення міст питною водою з пунктів розливу (нецентралізоване питне водопостачання). Питна вода, яка реалізується населенню, повинна проходити виробничий контроль на показники безпеки якості та відповідати вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Нагадуємо основні вимоги ДСанПіН «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» до пунктів розливу, пунктів доочищення питної води, яких повинні дотримуватися всі власники та на що потрібно звернути увагу пересічному громадянину під час придбання доочищеної води:

–  для виробництва питної води  з  пунктів розливу, повинна використовуватись вода підземних джерел питного водопостачання або водопровідна питна вода,  яка пройшла додаткову обробку;

–  виробничий  контроль  безпечності  та якості питної води повинен здійснювати власник підприємства, що виробляє доочищену питну воду для заповнення пункту розливу. Проби води  відбирають  протягом року не рідше одного разу на місяць   для визначення   мікробіологічних,  органолептичних, фізико-хімічних та санітарно-токсикологічних показників;  

–  для  консервування  питної  води  з пунктів розливу можуть використовуватись діоксид вуглецю, срібло тощо;

–  вода питна з  пунктів  розливу  не  повинна містити  ароматизатори, підсолоджувачі та інші домішки харчових чи харчосмакових речовин, крім речовин, що   нормуються  вищезазначеними Санітарними нормами;

–  термін  зберігання  питної  води  в  пунктах  розливу у стаціонарних ємкостях не  повинен  перевищувати  24  години,  а  у транспортних ємкостях (автоцистернах) – 6 годин. Термін зберігання питної води може бути збільшено за результатами санітарно-епідеміологічних досліджень за умов додаткового її знезараження перед розливом  у  тару  споживача  методами,  що  не забруднюють питну воду залишковими концентраціями реагентів;

–  забороняється заповнювати питною водою ємності  із  залишками питної води від попереднього завозу;

–  в пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із  зазначенням  інформації  щодо  виду води, дати виготовлення та умов її  зберігання; найменування,   адреси   та   телефону   виробника і місця її виготовлення;  місця знаходження  підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини; посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.

–  місце  реалізації  питної  води  з пунктів розливу слід розташовувати на території з твердим покриттям, що упорядкована та благоустроєна і знаходиться на відстані не менше ніж 50 м від місць забруднення (сміттєзбірники,   вбиральні, магістралі   з інтенсивним рухом транспорту автостоянки тощо), має прилавок, до якого підведено трубопровід з металевим краном для розливу  питної води (кран слід розташовувати над прилавком на висоті не менше ніж 0,5 м).

При наповненні тари питною водою треба уникати безпосереднього дотику між краном та тарою. Полімерну тару багаторазового використання, необхідно перед заповненням ретельно мити. Для пиття та приготування їжі воду, придбану на пунктах розливу, рекомендуємо додатково кип’ятити.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району ГУ Держпродспоживслужби в Київській області

 

 

 

 

 

 

 

 


Опубліковано: 22 березня 2024 року
Поділитися