Звіт міського голови про роботу міської ради та виконавчого комітету за 2022 рік

У ході засідання 38 сесії Білоцерківської міської ради, яке відбулося 30 березня ц.р., міський голова Геннадій Дикий прозвітував про роботу місцевої влади у минулому році.

Доповідаючи міський голова зауважив, що 2022 рік був роком випробувань для всіх нас – тестуванням на мужність та терпіння, відповідальність та віру в єдність українського народу.

Обставини воєнного часу змусили всіх мобілізуватися і шукати альтернативні шляхи виходу зі складних ситуацій. Міський голова висловив вдячність всій громаді за активну громадську позицію, небайдужість, силу духу та вірність інтересам громади і України.

 

У своїй презентації Геннадій Дикий зупинився на таких основних показниках:

 

  • Структура доходів та видатків загального фонду:

Так, доходи бюджету за 2022 рік склали 2,73 млрд грн. Найбільшу частку доходів бюджету громади становить податок на доходи фізичних осіб. Головним чинником зростання ПДФО в умовах воєнного стану є збільшення грошового забезпечення військовослужбовців, внаслідок чого податок від зазначеної категорії платників зріс майже у більш ніж 10 разів.

 

Видаткова частина місцевого бюджету склала 1,87 млрд грн. Найбільшу питому вагу складають видатки на утримання установ соціально-культурної сфери громади. У зв'язку з воєнним станом у 2022 році відсутні капітальні видатки.

 

  • Промисловість:

Кількість промислових підприємств громади складає 2203. Кількість суб'єктів господарювання складає 19 316, з них юридичні особи –  6 999, ФОП – 12 317.

 

  • Сільське господарство:

Діяльність у сфері сільського господарства, мисливства та надання пов’язаних із ними послуг на території громади здійснюють 372 суб’єкта господарської діяльності, з них 221 юридична особа та 151 ФОП.

 

  • Щодо індустріальних парків:

До Держреєстру індустріальних парків внесено 2 приватних індустріальних парки Білої Церкви.

Наразі засновники ІП “Біла Церква” планують побудувати 11 тис. кв.м. промислових приміщень для релокації бізнесу з небезпечних територій.

Велика харківська компанія з виробництва спецій вже перемістила своє обладнання та почала роботу.

Продовжується міжнародна співпраця зі структурами ООН щодо створення екоіндустріального парку на базі Білоцерківського вантажного авіаційного комплексу.

Розпочато роботу зі створення ще одного індустріального парку «Пачворк: Біла Церква» підприємством ТОВ «Інтергума – 2010»

 

  • Міжнародна співпраця:

Завдяки співпраці з німецьким агенством GIZ у рамках Меморандуму триває втілення ряду проєктів.  Головною метою цього проєкту є створення унікальних сприятливих умов для інноваційного розвитку малого і середнього підприємництва (в тому числі креативних індустрій) в межах Білоцерківської МТГ.

За 2022 рік:

 З допомогою залученого експерта виконано “Експрес-аналіз” підприємств для подальшого об’єднання їх у кластери.

 Розроблений та активно діє телеграм чат-бот, що має на меті допомогти підприємцям знайти вільні площі для релокації.

            14 грудня 2022 року підписано Угоду про партнерство солідарності між Білої Церквою та німецьким містом Брауншвейг, налагоджено комунікацію з іншими німецькими містами (Єна, Люнебург). 

 

  • Адміністративні послуги:

Місцевий ЦНАП надає 327 видів адміністративних послуг. За рік надано майже  70 тис. адміністративних послуг громадянам.

ЦНАП підключено до Інформаційної системи «Вулик», засобами якого відбувається передача даних до системи моніторингу та оцінки якості надання адміністративних послуг

 

  • Безпека:

За 2022 рік до центру оперативного реагування  надійшло 15 357 звернень стосовно життєдіяльності міста,  з них 14 754 звернень, тобто 96%, вирішено.

За період дії правового режиму воєнного стану в Україні, найактуальнішими питаннями, що надходять є: допомога у військовий час;  електропостачання; водопостачання та водовідведення.

Встановлено та інтегровано 14 камер відеоспостереження на перехрестях громади та приєднано до ситуаційного центру  ще 15 камер.

Нову, обладнану усім необхідним поліцейську станцію було відкрито у селі Дрозди.

Новопризначений поліцейський громади буде забезпечувати порядок та оперативно реагувати на потреби жителів сіл Дрозди, Вільна Тарасівка, Сидори, Мазепинці, Володимирівка, Тетянівка, Гай, Піщана, Скребиші, Глушки, Храпачі та селища Терезине.

 

  • Безпека на дорозі:

Проведено частковий ремонт шляхопроводу по проспекту Князя Володимира (міст на масив Незалежності) у зв’язку з аварійним станом елементів, наявністю загрози для безпеки руху автотранспорту та пішоходів та невідповідністю його параметрів вимогам чинних нормативних документів.

Інтенсивність дорожнього руху через шляхопровід сягає понад 30 тисяч автомобілів на добу.

Наявність розмітки відіграє важливу роль, адже, в момент знаходження за кермом автомобіля, вона є засобом візуального орієнтування для водія. В умовах недостаньої видимості через обмеження використання електроенергії зросла необхідність нанесення дорожньої розмітки 

 

  • Соціальний захист:

У зв'язку з великою кількістю переселенців, Білоцерківська громада стала прихистком для багатьох мешканців з небезпечних територій. У Молодіжному центрі організовано центр допомоги ВПО.  На 1 січня 2023 року на обліку громади (з 2014 року) знаходяться 16 171 особа, з них 3 874 – діти.

Здійснено виплати соціальної допомоги:  12 900 домогосподарств - 124,3 млн грн субсидій та 118,5 млн грн пільг;  725 громадян  «чорнобильців» - 1,7 млн грн ; 825 малозабезпечених сімей -25,6 млн грн; 3380 людей з інвалідністю отримали - 79,1 млн грн;  16 171 внутрішньо переміщених осіб - 139,2 млн грн.

 

  • Охорона здоров’я:

159 456 жителів громади уклали декларації з лікарями комунальних центрів первинної медико-санітарної допомоги з 136 лікарями. 6 комунальних закладів громади надають 28 пакетів спеціалізованих медичних послуг. У Міжрайонному центрі гемодіалізу обслуговується 122 пацієнти, проведено 19 296 процедур.  В  Білоцерківському пологовому будинку за 2022 рік народилося 1530 дітей, з них 10 двієнь.

 У Білоцерківській міській лікарні №1 створено сучасний рентген-кабінет з найновішим обладнанням, яке поліпшить надання медичних послуг мешканцям.

Білоцерківський військовий шпиталь та КНП БМР Білоцерківська міська лікарня №1 отримали від німецьких благодійників Stiftung Hof Schlüter устаткування та медикаменти.

 

  • Цивільний захист:

На період дії блекаутів на території комунальних установ облаштовано 16 Пунктів Незламності, які забезпечені інтернетом, світлом, теплом та водою.

Обстежено та перевірено 443 укриття на території громади. Здійснювалося облаштування найпростіших укриттів під багатоквартирними будинками

 

  • Міжнародна соціальна підтримка:

Реалізується проєкт «Реагування на надзвичайні ситуації для забезпечення потреб дітей на звільнених територіях, дітей-переселенців та сімей, які постраждали внаслідок воєнних дій, шляхом надання соціально-психологічної та матеріальної допомоги і просування прав дітей в Києві і Київській області» (охоплено близько 2000 дітей громади)

Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні в межах реалізації проєкту «Громада, дружня до дітей та молоді» було відправлено допомогу для дітей Білоцерківської громади у вигляді канцелярії, настільних та розвиваючих ігор.

В рамках 5-річної програми “Мріємо та діємо” підтверджено участь у грантовому конкурсі “Молодь ТуТ: створи громаду молодіжних перспектив». До проєкту долучилось більше 50-ти молодих людей.

У рамках проєкту «Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі» здійснено 76 виїздів на випадки домашнього насильства, надано 315 соціальних послуг.

 

  • Освіта:

Для виконання поточних ремонтних робіт найпростіших укриттів у 24 закладах дошкільної освіти, 18 загальної середньої та 1 закладу позашкільної освіти виділено  14,9 млн грн з бюджету громади.

Станом на грудень 2022 року роботи завершені у 95% закладів.

Спільно з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) для дітей ВПО та дітей із багатодітних родин було придбано 135 планшетів для доступу до дистанційної освіти та якісного навчання.

    В межах спільної ініціативи з компанією Goodle “Ноутбук кожному вчителю”, за підтримки ЮНЕСКО педагогічні працівники отримали 402 хромбуки.

     Спільно з ГО “РеСУРС” організований волонтерський проєкт для підлітків ВПО та лідерів учнівського самоврядування “Літня школа лідерства”.

 

З 2022 року  в усіх школах і дитячих садках запроваджені 4-тижневі меню з новими нормами харчування, що мають завданням підвищення якості, поживності страв і безпеки харчових продуктів.

У вересні закінчено процес модернізації мережі закладів освіти – перейменовано всі 35 комунальних закладів загальної середньої і 36 дошкільної освіти.

Інклюзивне навчання у громаді забезпечують 9 навчальних закладів, з них 4 у сільській місцевості.

Освіту в інклюзивних класах здобували 213 учнів, з них 19 у закладах сіл.

У закладах дошкільної освіти функціонує 39 інклюзивних груп, у яких виховуються 96 дітей.

 

  • Культура:

В рамках дерусифікації перейменовано 84 вулиці громади. Натомість з’явилися вулиці на честь українських героїв минулого та сьогодення.

В дитячій бібліотеці №1 розпочав свою роботу розмовний клуб «Говоримо українською» для дітей ВПО.

В бібліотеці-філіалі №8 відкрито мовний клуб, де всі бажаючі вивчають та удосконалюють спілкування українською мовою.

 

Відбулась реорганізація централізованої бібліотечної системи шляхом створення сучасних діючих просторів із зонуванням різного напрямку та дієвого призначення.

У зв’язку зі збройною агресією росії проти України проведена робота по актуалізації бібліотечних фондів.

 

  • Спорт:

Білоцерківські спортсмени продовжують здобувати перемоги та медалі на національному та міжнародному рівні.

Культивується 36 видів спорту. Працюють понад 150 штатних тренерів з олімпійських та неолімпійських видів спорту.

Вперше прийнято рішення виконавчого комітету БМР “Про надання фінансової підтримки (заохочення) спортсменам БМТГ з олімпійських та неолімпійських видів спорту та їх тренерів”.

Відзначено 42 спортсмени та 21 тренер.

Загальна сума винагороди 498,0 тис. грн.

 

  • Молодіжна політика:

З метою підтримки молодіжних суспільно-корисних ініціатив та реалізації сімейної й молодіжної політики в громаді проведено:

-акції «Новий громадяни нового року» та «Новий громадянин Білоцерківської міської територіальної громади», в ході яких було надано матеріальну підтримку 54 родинам громади у зв’язку із народженням дітей;

-вшанування сімейних пар (28), які відзначили 50 річчя подружнього життя;

-відзначення родин (10),  в яких у 2022 році народилися двійні;

-акція з підтримки внутрішньо переміщених дітей «Подаруй дитині радість»;

-майстер-класи з нагоди відзначення Дня захисту дітей;

-інформаційних захід «Мінно-вибухова безпека» та ін.

На території міста діє Молодіжний центр – сучасний простір для молоді, в якому є все необхідне для її розвитку, навчання та дозвілля. Сьогодні Молодіжний центр включає в себе дві конференц-зали, шумоізольовану кімнату для проведення репетицій та переглядів фільмів, зону дозвілля та арт-кімнату, де кожен зможе проявити себе та розкрити свої таланти.

 

  • Житлово-комунальне господарство:

Незважаючи на воєнну агресію, мешканцям громади надавались послуги високої якості та в повному обсязі.

Виконано роботи:

-Капітальний ремонт ліфтів (15);

 -Капітальний ремонт зовнішніх мереж електропостачання, конструктивних елементів, покрівель;

-Обслуговування та утримання системи електропостачання електропідстанцій;

-Поточний ремонт (малярно-штукатурні  та покрівельні роботи, ремонт електромереж, міжпанельних швів).

 

На жаль, маємо наслідки збройної агресії в нашій громаді, пошкоджено 96 об’єктів, з них:

- 74 житлових будинки;

- 15 об’єктів життєзабезпечення (відновлено 11);

-5 промислових підприємств.

За рахунок коштів місцевого бюджету  виконано роботи з обстеження пошкоджених об’єктів та аварійне відновлення житлових будинків.

 

  • Благоустрій та екологія:

Проводились поточні роботи з озеленення, догляду за зеленими насадженнями, прибирання територій, санітарного утримання. Здійснено видалення або обрізку понад 2900 дерев.

 

Площа всіх парків – 31 га:

Міські сквери та сади – 11,2 га

Міські бульвари – 22,3 га

Зелені насадження спец. призначення – 998,4 га

За звітний період здійснено очистку прибережних смуг річок Рось та Протока, ліквідовано 8 стихійних сміттєзвалищ (в т.ч. на території сіл Томиліка та Скребиші), відловлено та стерилізовано 379 тварин.

 

  • Транспорт:

З червня 2022 року на автобусному маршруті №22 працюють 27 од. нових, комфортабельних автобусів марки «VDL», Євро-5, які мають – 42 посадкових місця, загальна пасажиромісткість розрахована на 80 пасажирів. Автобуси низькопідлогові, мають платформу для колясок, в салоні працює кондиціонер, двері облаштовані приладами безпечного закривання. Також маршрут №11 обслуговує 6 автобусів марки Volvo – Євро-5 на 40 посадкових місць.

В період березень-квітень 2022 року перевезення електротранспортом всіх пасажирів, без виключення, здійснювалося безкоштовно у зв’язку зі складними обставинами, спричиненими воєнним станом.

Триває робота над реалізацією проєкту «Підвищення ефективності громадського транспорту в м. Біла Церква» з Міністерством інфраструктури України та Європейським інвестиційним банком для розвитку міського громадського транспорту України. Проєктом передбачається закyпівля тролейбyсів для Білоцерківської громади та ремонт контактної мережі.

 

Варто наголосити, що з метою недопущення витоку інформації у сфері оборони та мінімізації негативних чинників у сфері безпеки, звіт міського голови про роботу Білоцерківської міської ради та виконавчого комітету не є повним. Не оприлюднена інформації в частині планування та реалізації програм сприяння обороні та мобілізаційної готовності.

 

Разом ми підтримуємо захисників, які щодня ціною свого життя відстоюють нашу свободу та незалежність. Надаємо допомогу українцям, які вимушені були залишити свої домівки та приїхали до нас в пошуках прихистку. Багато хто з мешканців громади зайнялися волонтерством та благодійністю.

Ми навчилися жити під звуки сирен, допомагати тим, кому гірше, працювати кожний на своєму фронті, відповідаючи на виклики воєнного часу. У громаді були створені добровільні формування територіальних громад та Білоцерківський міський штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації воєнного характеру, введено в дію План цивільного захисту міста Біла Церква на особливий період на території громади. Проведена робота щодо приведення стану захисних споруд цивільного захисту в готовність до використання за призначенням, обладнані укриття тощо.

Білоцерківською міською радою створено спеціальний благодійний рахунок, кошти з якого направляються на необхідні потреби військових частин Білої Церкви. Щомісячно працівники міської ради, комунальних установ, підприємці та небайдужі громадяни роблять свій внесок у перемогу. Частина інформації про роботу Білоцерківської міської ради та виконавчого комітету за 2022 рік не була оприлюднена у цьому звіті з міркувань безпеки, втім після перемоги про це обов’язково буде розказано.

З метою збереження стабільної суспільної ситуації забезпечено щоденне інформування населення. Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, громада живе у напруженому, але стабільному ритмі. Ми з надією дивимось у майбутнє, віримо, що наші плани здійсняться.

 Міський голова дкує абсолютно кожному мешканцю громади за об’єктивну критику, конструктивні діалоги, спільну працю та її результати. Висловлює віру, що і надалі, всі ми будемо працювати над вирішенням існуючих проблем і виконанням намічених планів. Переконанання, що цей рік стане переможним для нашої країни, прогресивним для громади та мирним для всього українського народу. Спільно, і лише спільно, ми все подолаємо, відновимо та розбудуємо!

 

Рішення зі звітом тут

Звіт міського голови про роботу міської ради та виконавчого комітету за 2022 рік


Опубліковано: 30 березня 2023 року
Поділитися