Засідання Ради з питань ВПО: пріоритети, потреби, пропозиції

10 липня відбулося засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Білоцерківській міській раді, в якому взяв участь секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб.

Під час засідання було підбито підсумки проведеної роботи, ознайомлено з напрацюваннями, а також обговорено ряд важливих питань щодо інтеграції внутрішньо переміщених осіб у Білоцерківську громаду.

Директор Білоцерківської філії Київського обласного центру зайнятості Наталія Філіцька ознайомила з послугами, які надавалися Центром зайнятості внутрішньо переміщеним особам, а також низкою програм, які діють для безробітних ВПО.

Вона відмітила, що з початку повномасштабного вторгнення послугами центру зайнятості скористалося 1915 внутрішньо переміщених осіб, з яких 1036 – осіб, які перебували саме в Білоцерківській громаді. Центром зайнятості було працевлаштовано 631 особу. Гранти на відкриття власної справи (від 75 тис. грн до 250 тис. грн) отримали 9 осіб; ваучер на навчання (30 тис. грн) – 7 осіб; 26 осіб пройшли навчання за сприяння служби зайнятості; 90% з осіб, які пройшли навчання, – працевлаштовані.

Під час засідання було підтримано пропозицію підписати меморандум про співпрацю між Центром зайнятості та Радою з питань ВПО – з метою залучення внутрішньо переміщених осіб до підприємницької діяльності, створення нових робочих місць тощо.

Заступник голови Ради з питань ВПО Наталія Редько презентувала результати соціологічного дослідження умов перебування та потреб внутрішньо переміщених осіб які проживають у Білоцерківській громаді. У дослідженні взяли участь 1106 осіб, які мають статус внутрішньо переміщених, починаючи з 2014 року.

Усього в Білоцерківській громаді сьогодні офіційно зареєстровано понад 16 тис. ВПО.

Метою дослідження було оцінити настрої та потреби внутрішньо переміщених осіб у нашій громаді, визначити чинники, які сприяють або перешкоджають згуртованості та інтеграції ВПО в громаді; оцінити рівень задоволеності та підтримки ініціатив з боку місцевої влади по відношенню до ВПО тощо.

Опитування засвідчило, що 89,9% осіб з числа ВПО мають бажання залишитися в громаді; актуальними для них на сьогодні є такі питання, як організація єдиного простору для вирішення потреб ВПО, професійна адаптація, оренда житла, інтеграція дітей у навчальні заклади громади тощо.

«До проведення соціологічного дослідження ми вважали, що для внутрішньо переміщених осіб важлива гуманітарна допомога, харчі. Коли отримали результати, пересвідчилися, що для ВПО насамперед важлива соціалізація, комунікація. Тому на часі – створення локації, хабу, де внутрішньо переміщені особи могли б отримувати необхідні послуги, вирішувати нагальні питання», – зазначив голова Ради з питань ВПО Олексій Кудінов.

Тож під час засідання члени Ради з питань ВПО проголосували за звернення до Білоцерківської міської ради щодо можливості створення в громаді інтеграційного Простору (хабу) для ВПО.

Секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб наголосив, що Білоцерківська громада відкрита для внутрішньо переміщених осіб, і місцевою владою здійснюється низка заходів, спрямованих на інтеграцію ВПО до громади.

«Для мене є оптимістичним той показник, що майже 90% внутрішньо переміщених осіб мають намір залишитися в нашій громаді. Тож наше першочергове завдання – сприяти їхній адаптації, інтеграції до нашої громади. Місцева влада не розділяє людей на «ми» і «ви». Війна – це наша спільна проблема, і всі, хто переїхав до нашої громади з інших міст, – також білоцерківці», - наголосив Володимир Вовкотруб.

Під час засідання Ради з питань ВПО було підтримано ряд пропозицій, а саме:

- звернення від Білоцерківської міської ради до Уряду стосовно внесення ВПО до категорій осіб, що можуть отримати кредитування житла під 3%;

- звернення від Білоцерківської міської ради до благодійного фонду «До України з любов’ю» (містечка Хансена) щодо можливості забудови житла ВПО у Білоцерківській громаді;

- низка звернень до міської ради щодо можливості внесення доповнень до Програми інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024-2026 р.р.: дофінансування Програми інтеграції ВПО в обсязі 90 тис. грн в частині професійної інтеграції з метою проходження навчання для жінок ВПО за професіями: майстер манікюру – 10 осіб та майстер масажу – 10 осіб; внесення в Програму заходів щодо адаптації новоприбулих ВПО та часткової компенсації витрат на оренду житла в розмірі до 2-х прожиткових мінімумів на родину ВПО.

Представники ради з питань ВПО також підняли низку інших важливих питань та озвучили можливі шляхи їх вирішення, – в тому числі із залученням місцевої влади, благодійних організацій тощо.

 


Опубліковано: 11 липня 2024 року
Поділитися