Встановлений у міській лікарні №1 ангіограф готовий до роботи

19 червня у Білій Церкві відбулося ознайомлення з особливостями роботи відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії КПН БМР «Білоцерківська міська лікарня №1». Нещодавно у відділенні було встановлено новий високотехнологічний прилад для надання невідкладної медичної допомоги при гострому інфаркті міокарду та проведення досліджень стану судин – ангіограф. Апарат уже введений в експлуатацію: 12 червня цього року відділення отримало ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) на його експлуатацію.

За відсутності такого оснащення пацієнти направлялися на лікування до Києва, і втрачався дорогоцінний час. За словами лікарів, у випадку інфаркту надати необхідну медичну допомогу та врятувати людину без подальшої інвалідизації, можна протягом перших двох годин.

Потужне обладнання було закуплене за рахунок місцевого бюджету минулого року, його загальна вартість 17 млн 151 тис. грн. У червні цього року було придбано та встановлено джерело безперебійного живлення на суму 449 тис. грн та оснащено батарейний кабінет на суму 120 тис.грн.

У заході взяли участь секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, голова Білоцерківської РВА Ірина Старенька, керівник Міської лікарні №1 Анатолій Рогов, лікарі відділення та представники місцевих ЗМІ.

Під час зустрічі Володимир Вовкотруб зазначив, що згідно з дослідженнями, смертність від серцево-судинних захворювань становить 67% і посідає перше місце у загальній статистиці. Тому це обладнання є вкрай необхідним. Варто відмітити, що до 2020 року хворим на гострий коронарний синдром та гострий інфаркт міокарда висококваліфікована медична допомога надавалася на основі приватно-комунального партнерства із залученням орендованого ангіографа.

«А відтепер громада має власне облаштоване відділення з необхідним оснащенням – ангіографом. Міська лікарня №1 отримала ліцензію на виконання цього виду робіт, замовлено пакет послуг в НСЗУ. Крім того, ми переглянемо спроможність місцевого бюджету, аби віднайти кошти на забезпечення забезпечення лікарні витратними матеріалами у перехідний період – до моменту підписання договору з НСЗУ. Потреба білоцерківців у стентуванні або коронарографії – близько 200 випадків на рік. Спеціально обладнане, відремонтоване відділення зможе забезпечити необхідними медичними послугами жителів не лише Білоцерківської територіальної громади, але й півдня Київської області», – наголосив Володимир Вовкотруб.

Під час заходу керівник Міської лікарні №1 Анатолій Рогов наголосив, що Біла Церква увійшла до мережі реперфузійних центрів України: «Згідно з вимогами, у відділенні обладнаний реанімаційний зал (відділення інтенсивної терапії), операційна лабораторія, джерело безперебійного живлення, апарати УЗД серця, штучної вентиляції легень, монітори тощо. Сьогодні є бригада підготовлених медпрацівників, у тому числі запрошені з інших областей. Сподіваюся, що новий апарат слугуватиме нашим пацієнтам та допоможе врятувати не одне життя».

Голова Білоцерківська районної військової адміністрації Ірина Старенька висловила вдячність лікарям за нелегку працю та побажала їм успіхів. Також зазначила, що районна влада, у свою чергу, робитиме все можливе, аби допомагати та підтримувати нові починання у сфері медицини.

Заслужений лікар України, кардіолог Віктор Коломієць закликав всіх жителів громади не зволікати з лікуванням хвороб серця і вчасно відвідувати лікарів, адже будь-яку хворобу легше попередити, аніж лікувати.

Завідувач відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії КПН БМР «Білоцерківська міська лікарня №1» Анна Зацаринна розповіла, що безпосередньо на самому ангіографі працюватимуть двоє висококваліфікованих та досвідчених хірургів, які були запрошені до Білої Церкви з інших міст. До вже сформованої команди медичних працівників відділення входять також анестезіологи, операційні медсестри, медсестри-анестезистки. Працювати у відділенні будуть як молоді, так і досвідчені медики. Деякі з них пройшли навчання та отримали сертифікати за спеціалізацією «інтервенційна кардіологія» в Інституті кардіології ім.Стражеско.

Тож введення в експлуатацію ангіографа значно покращить якість надання медичної допомоги хворим кардіологічного профілю, суттєво зменшить термін отримання максимального ефекту від початку лікування, для жителів міста та південного регіону області.

Разом із цим, лікарня отримає можливість ефективного фінансування від НСЗУ за пакетом «Лікування гострого інфаркту міокарда» до пакету якого входять «катетеризація коронарних артерій серця», що потребує наявності ангіографічної системи.

 

Для довідки

 

Понад 30 років у КНП БМР «Білоцерківська міська лікарня №1» працює інфарктне відділення, і в результаті його діяльності значно знизилась летальність від гострого інфаркту міокарда в регіоні. Відділення очолював Заслужений лікар України Віктор Коломієць.

З 1 січня відбулася реорганізація інфарктного відділення – у відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії.

Ангіограф – це прилад для рентгенологічного дослідження судин (артерій, вен), що дозволяє визначити місце звуження або закупорки судини, місце та ступінь патологічного розширення судин, наявність внутрішньої кровотечі, міру поширення пухлинного процесу і інші хвороби, які виявити іншим шляхом не вдається. Дослідження виконується шляхом введення в судину спеціальної контрастної речовини і одночасного виконання рентгенографічного дослідження. За допомогою ангіографа можна здійснювати коронарографію та стентування судин.

 

Встановлений у міській лікарні №1 ангіограф готовий до роботи


Опубліковано: 20 червня 2024 року
Поділитися