Відбулися збори щодо обрання Ради з питань ВПО

Лише у Білій Церкві проживає понад 16 тисяч внутрішньо переміщених осіб, майже 4 тисячі з яких – діти, і одним із напрямків роботи муніципалітету Білої Церкви є сприяння інтеграції ВПО у білоцерківську спільноту.

25 жовтня в Білій Церкві відбулися збори щодо обрання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Білоцерківській міській раді. Раду буде утворено в Білоцерківській міській територіальній громаді відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2023 року №812 «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб». Захід був організований управлінням соціального захисту населення Білоцерківської міської ради. 

Міська влада оголосила відбір кандидатів для включення до складу Ради з числа внутрішньо переміщених осіб (9 осіб), які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи на території Білоцерківської міської територіальної громади, та представників громадських об’єднань, які провадять діяльність у сфері забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб (3 особи). Згідно з положенням, Рада має складатися з 18 осіб, і ще 6 кандидатів, які до неї увійдуть, будуть делеговані від представників органів виконавчої влади.

Тож під час зборів було обрано 12 членів ради. Це внутрішньо переміщені особи з таких міст, як Харків, Слов’янськ, Краматорськ, Запоріжжя, Донецьк, Луганськ, Миколаїв, а також з різних населених пунктів Київської області, які постраждали від бойових дій на початку повномасштабного наступу. 

Кожен із кандидатів обґрунтував своє рішення перебувати у складі Ради та презентував бачення своєї роботи, поділився своїм досвідом, а також результатами своєї діяльності в організаціях громадського спрямування. Зокрема, це робота в таких напрямках, як надання гуманітарної допомоги, юридичні послуги, надання освітніх послуг для дорослих та дітей, допомога при працевлаштуванні та отриманні тимчасового безкоштовного житла, психологічна допомога для дорослих, дітей та молоді, організація благодійних концертів, волонтерська робота, вирішення питань у сфері соціального захисту тощо. 

У своїх виступах кандидати до складу Ради наголосили, що одним із їхніх завдань є  допомагати місцевій владі зрозуміти не тільки потреби, а й потенціал внутрішньо переміщених осіб; зауважили, що ВПО – це великий ресурс та можливості, люди з різних куточків України з різними професіями, навичками, знаннями. І цей ресурс треба вміло використовувати та розвивати, даючи таким чином внутрішньо переміщеним особам  можливість для самореалізації та інтеграції в Білоцерківській громаді.

Також доповідачі відмітили, що внутрішньо переміщені особи – це, насамперед, тисячі доль людей, які не повернуться додому і будуватимуть своє майбутнє в Білій Церкві та Білоцерківській територіальній громаді, і Рада з питань ВПО має цьому всіляко сприяти. 

Остаточно склад Ради з питань внутрішньо переміщених осіб буде затверджений рішенням виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

Відбулися збори щодо обрання Ради з питань ВПО


Опубліковано: 25 жовтня 2023 року
Поділитися