Відбулося обговорення проектів рішень про місцеві податки та збори на 2019 рік

13 червня  у Білій Церкві відбулося засідання « круглого столу» щодо обговорення проектів рішень про місцеві податки та збори на 2019 рік.

 

Зокрема, це такі проекти рішень міської ради: «Про встановлення ставок єдиного податку, транспортного податку та туристичного збору в м. Білій Церкві на 2019 рік»«Про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в м. Білій Церкві на 2019 рік», «Про встановлення земельного податку в м. Білій Церкві на 2019 рік».

 

Міський голова Геннадій Дикий заначив: «Дані питання є важливими для життєдіяльності Білої Церкви, адже місто живе і розвивається за рахунок податків, але й ведення і розвиток бізнесу також є дуже значимим. Від того чи будуть прийнятними  та комфортними для підприємців та підприємств податки, залежить як успішно розвиватиметься бізнес. Тому рішення про становлення ставок місцевих податків має прийнятися виважене, спільне, враховуючи інтереси усіх сторін. Усі без виключення пропозиції, які надійшли, чи ще надійдуть від підприємців, депутатів міської ради , якщо вони не суперечитимуть законодавству України, будуть за можливості враховані».

 

Під час засідання заступник міського голови Інна Новогребельська поінформувала про всі етапи, які були проведені виконавчим комітетом міської ради щодо підготовки  проектів рішень,  відповідно до визначеної законодавством процедури. Так, відбулася низка нарад, зустрічей із представниками бізнесу,  депутатами, надіслано листи із обґрунтуваннями ставок податків до Антимонопольного комітету України, узгоджено необхідні процедури із Державною фіскальною службою. Виконавчим комітетом міської ради було схвалено проекти рішень міської ради, ці проекти оприлюднено на офіційному веб-сайті міської ради. Проекти рішень також пройшли всі етапи як  регуляторні акти.

 

Заступник міського голови Валерій Гнатюк відмітив, що у порівнянні з минулим роком   у дію увійшли зміни в законодавстві,  які суттєво впливатимуть на діяльність підприємців, сплату ними місцевих податків і зборів, у тому числі Закон України «Про державну  допомогу суб’єктам господарювання» і ряд нормативно-правових актів, прийнятих до нього.  Будь-які пільги чи понижені ставки можуть вважатися як державна допомога і суб’єкти підприємницької діяльності мають  обґрунтувати підстави, чому їм необхідні пільги з оподаткування і куди буде спрямована та частина  коштів, яка не надійде до бюджету міста.

 

Валерій Гнатюк наголосив, що виконавчий комітет міської ради не має на меті навантажити бізнес, але є вимоги законодавства. У разі, коли міською радою буде прийнято знижені ставки податків, уповноважені органи здійснюватимуть перевірку підприємств щодо використання державної допомоги, і при виявленні невиконання зазначених у обґрунтуваннях позицій,  недораховані суми податків будуть стягнуті до бюджету. Тому ми маємо враховувати такий чинник, чи наражати суб’єкти підприємницької діяльності на додаткові перевірки, чи зробити так, аби їх не було. Крім того, кошти, що не надійдуть до бюджету за рахунок пониження ставок податків можуть вважатися втратами бюджету.

 

У ході «круглого столу» було наголошено, що податки мають встановлюватися по галузях, і відповідно галузево має бути визначено обґрунтування. Важливо, що для цього має бути узгоджена позиція підприємств відповідного спрямування.

 

Заступник міського голови Валерій Гнатюк навів приклади інших міст щодо встановлення ставок місцевих податків та зборів. Зокрема відмітив, що м.Черкаси, яке є не на багато більшим, ніж м.Біла Церква вже в цьому році майже в два рази отримує більшу суму з таких податків: на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку, єдиного податку.

 

Присутнім також було детально наведено приклади нарахування податків при застосуванні різних розмірів ставок податків у різних сферах життєдіяльності. Акцентовано увагу, що зміни земельного податку стосуватиметься лише тих суб’єктів, які мають у власності земельні ділянки, чи акти постійного користування ними. Для тих, у кого земля в оренді- ні.

 

Зміни в податку на нерухоме майно відчують лише громадяни, у кого  у власності квартири площею більше 60 кв.м , чи  будинки - більше  120 кв.м,  і  таких білоцерківців орієнтовно 5%. Тобто цього податку не платитимуть 95% жителів Білої Церкви.

 

Під час засідання були озвучені всі пропозиції з обґрунтуваннями, які вже надійшли до виконавчого комітету міської ради від промислових підприємств,  фізичних осіб підприємців, товариств з обмеженою відповідальністю, ОСББ, ДСНС та ін. Присутні представники різних сфер життєдіяльності міста надали ряд зауважень та підстав щодо зниження ставок податків.

 

Варто зауважити, що всі бажаючі мають можливість надати свої пропозиції у письмовому вигляді до 14.00год.  18 червня ц.р. Надалі їх буде опрацьовано управлінням економіки міської ради, систематизовано та  надано на розгляд депутатам міської ради під час спільного передсесійного засідання депутатських комісій. На ухвалення депутатами проекти будуть винесені на засідання сесії міської ради, яке відбудеться 21 червня ц.р.

 

У засіданні «круглого столу» взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, депутати міської ради, представники структурних підрозділів міської ради, громадськості, бізнесу, підприємств, установ та організацій різних форм власності, журналісти місцевих ЗМІ.

 

Засідання транслювалося в онлайн режимі. Із записом можна ознайомитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=gU9VKEFQHb0

Відбулося обговорення проектів рішень про місцеві податки та збори на 2019 рік


Опубліковано: 13 червня 2018 року
Поділитися