Відбулося громадське обговорення з питань порядку визначення плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів

20 жовтня у Білій Церкві відбулося громадське обговорення проєкту регуляторного акту «Про затвердження Порядку визначення плати за тимчасове користування місцем розташування  рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності Білоцерківської міської територіальної громади». Засідання проводилося відповідно до ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

      Відповідно до статей 9, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою одержання зауважень та пропозицій від юридичних та фізичних осіб, їх об’єднань, Проєкт рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Порядку визначення плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності Білоцерківської міської територіальної громади» та аналіз його регуляторного впливу  розміщені в мережі Інтернет на офіційному вебсайті Білоцерківської міської ради та її виконавчих органів та в газеті «Громадська думка».

 

           Рішенням Білоцерківської міської ради від 23 грудня 2005 року № 405 було затверджено положення «Про порядок визначення розміру плати за право тимчасового користування місцем розташування рекламного засобу в залежності від типу рекламного засобу та району розташування, з метою використання залучених коштів для організації благоустрою території міста», яким керується Робочий орган з регулювання питань з розміщення об’єктів зовнішньої реклами на території міста Біла Церква по сьогоднішній день, при нарахуванні щомісячної плати за тимчасового користування місцем розташування рекламного засобу. Останні зміни до зазначеного положення були внесені  24 січня 2013 року на підставі рішення Білоцерківської міської ради «Про внесення змін в рішення міської ради  від 23 грудня  2005 року № 405 «Про затвердження положення «Про порядок  визначення розміру плати за право тимчасового користування  місцем розташування рекламного засобу в залежності від типу  рекламного засобу та району розташування з метою використання  залучених коштів для організації благоустрою території міста».

            На момент прийняття рішення у 2005 році та з моменту останнього внесення змін у 2013 році значно зріс мінімальний прожитковий мінімум: з 1108 грн. у 2013 році (1176 грн. з 01.12.2013 року) поступово збільшувався і у 2021 році складає 2270 грн. (2379 грн. з 01.07.2020 року). Враховуючи також затвердження у 2015 році нової нормативно грошової оцінки землі, зростання рівня коефіцієнту інфляції, що в свою чергу знаходить своє відображення у зростанні вартості оренди земельних ділянок, зростання цін на валютному ринку, в тому числі збільшення офіційного курсу долара у порівнянні з 2013 роком, виникає проблема невідповідності розміру надходжень до міського бюджету за тимчасове користування місцями комунальної власності для розміщення об’єктів зовнішньої реклами економічно обґрунтованим показникам сьогодення. 

            Також, оскільки у зв’язку із децентралізацію, у 2020 році було об’єднано одинадцять сільських рад та створено Білоцерківську міську територіальну громаду до складу якої ввійшло місто Біла Церква та шістнадцять сіл,  виникла необхідність впорядкування діючих нормативно правових актів міської ради.

            Зазначені проблеми потребують розв’язання шляхом прийняття рішення сесії міської ради «Про затвердження Порядку визначення плати  за тимчасове користування місцем розташування  рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності Білоцерківської міської територіальної громади».

           Під час засідання присутні могли отримати відповіді на питання, які стосувалися: запропонованих змін, місцезнаходження історичних ареалів, та ін.

            У підсумку учасники громадського обговорення прийняли рішення продовжити процедуру затвердження проєкту регуляторного акта - рішення міської ради «Про затвердження Порядку визначення плати за тимчасове користування місцем розташування  рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності Білоцерківської міської територіальної громади» відповідно до чинного законодавства.

            У заході взяли участь: депутати міської ради Тетяна Голотюк та Ольга Нагорна, начальник відділу зовнішньої реклами та тимчасових споруд управління містобудування та архітектури міської ради Ірина Гаркуша, представники профільних структурних підрозділів міської ради, представники громадськості.

 

Відбулося громадське обговорення з питань порядку визначення плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів


Опубліковано: 20 жовтня 2021 року
Поділитися