Відбулось обговорення стратегії озеленення міста Біла Церква «Місто-парк»

18 травня у Білій Церкві відбулась презентація концепції Стратегії озеленення міста під назвою «Місто-парк». Основною метою заходу було спільними зусиллями визначити слабкі і сильні сторони стратегії, попрацювати над ідеями озеленення міста та наповнити їх змістом.

На початку заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Наближаючись до тисячолітнього ювілею міста, ми маємо серйозно підготуватись: якщо почнемо зараз, то за 10 років зможемо отримати достойний результат. Зробити місто зеленим - дуже чудова ідея, але все потрібно робити правильно, враховуючи передовий досвід європейських та північноамериканських міст. Сьогодні, дякуючи такій чудовій ініціативі, тут зібрались представники влади і громадськості, при такій тісній співпраці нам вдасться реалізувати цей проект і зробити наше місто найкращим, не тільки в Україні!»

Також вітальне слово було надане одному з організаторів проєкту, представнику «Фонду Фрідріха Наумана «За свободу в Україні» Володимиру Кільдію. Він закликав усіх учасників та гостей заходу підтримати цю ініціативу та долучитися до її обговорення. Наголосив, що одним із пріоритетних напрямків діяльності Фонду є підтримка рішень які мають на меті захист клімату. Мова не йде про те, щоб заборонити усе, що забруднює навколишнє середовище міста. На противагу численним заборонам, набагато доцільнішим є стимулювання розвитку велоінфраструктури, пішохідної інфраструктури, зелених насаджень. Тобто, потрібно створювати усі умови для того, щоб людям було комфортніше пересідати з автомобілів на велосипеди, ходити пішки тощо.

За допомогою відеозвернення до присутніх звернувся розробник концепції, експерт із Варшави, Мирослав Штука. Він наголосив, що світ зараз живе в часи дуже швидких кліматичних змін, і основним завданням ландшафтних архітекторів міст є розробка стратегій, які при мінімальному залученні економічних засобів, зможуть забезпечити резистентність (стійкість) зелених насаджень до цих змін. Та висловив надію, що результатом цієї роботи стане не лише зручне та безпечне середовище для життя містян, а й створення сприятливого інвестиційного клімату.

Із особливостями «Стратегії озеленення міста Біла Церква «Місто-парк» гостей заходу ознайомила начальник управління благоустрою та екології Білоцерківської міської ради Альона Колотницька: «Нам необхідно змінити спосіб міського життя, а саме створити такі умови, щоб усім було комфортно і безпечно перебувати на вулицях міста. А однією з основних цілей стратегії є створення так званої «зеленої сітки» міста: створення у місті великої кількості різноманітних зон із зелених насаджень, поєднаних за допомогою "зелених" функціональних пішохідних та велокоридорів».

Після презентації відбулось обговорення концепції, світових практик у реалізації схожих стратегій, а також розгляд напрацювань та пропозицій.

Серед гостей заходу були перший заступник міського голови Інна Новогребельська, заступники міського голови Анатолій Кравець, Катерина Возненко, Олег Усенко, Анна Олійник, депутати міської ради, спеціалісти, експерти та небайдужі громадяни.

Відбулось обговорення стратегії озеленення міста Біла Церква «Місто-парк»


Опубліковано: 18 червня 2021 року
Поділитися