Управління державними фінансами: досвід успішних європейських країн – для міст України

27 та 28 листопада у м.Київ триває практичний семінар з управління державними фінансами, організований у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Білоцерківською міською радою за підтримки TAIEX (Technical Assistance Information Exchange - інструмент зовнішньої допомоги, що надається Європейською Комісією для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до acquis communautaire («спільний доробок»).

Семінар має на меті представити acquis («спільний доробок») ЄС у сфері управління державними фінансами та представити відповідні практики щодо середньострокового бюджетування на прикладі таких успішних країн, як Швеція та Фінляндія, оцінити їхню ефективність.

Відкриваючи захід, міський голова Геннадій Дикий висловив вдячність європейським колегам за можливість не тільки обмінятися досвідом, але й набути нових знань, а також зупинився на здобутках Білої Церкви завдяки впровадженню низки заходів у рамках реформи з децентралізації влади.

«До 2014 року місцеві бюджети були касами з виплат заробітних плат і сплати за енергоносії. На розвиток навіть найменших інфраструктурних об’єктів коштів фактично не вистачало. Сьогодні в умовах реформи децентралізації та певних перерозподілів видатків міста почали отримувати більше коштів. Крім того, міста можуть визначитися з напрямком та заробляти ці кошти самостійно, тому між містами розпочалася конкурентна боротьба.

Важливо, аби підприємці знали, куди спрямовуються кошти, сплачені ними до бюджету, і це формує довіру до міської влади. У Білій Церкві, як і в інших містах впроваджується прозорий бюджет, який дає змогу бачити в режимі онлайн всі видатки з міського бюджету та всіх розпорядників коштів. До кінця цього року в дану систему будуть переведені комунальні підприємства міста, адже вони є власністю громади, обслуговують місто.

Ефективність децентралізації полягає в наявності відповідальних осіб за використання коштів. Спільно із системою «Прозоро» це дає змогу зменшувати корупцію та збільшувати ефективність використання коштів. Так, завдяки провадженим у Білій Церкві новим механізмам цього року нашому місту вдалося заощадити близько 20 млн грн. Крім того, Біла Церква є одним із перших міст в Україні, де впроваджено Громадський бюджет, і це зацікавило громаду, змусило брати активну участь та втілювати в життя багато цікавих та позитивних проектів.

Для нас дуже важливим є досвід міст та громад у країнах Європейського Союзу, розуміння того, як вони розпоряджаються фінансами. Сподіваюся, що учасники семінару отримають той досвід, який сприятиме покращенню функціонування різних галузях життєдіяльності їхніх міст», - наголосив міський голова Геннадій Дикий.

У рамках семінару виступив старший аналітик Національного органу фінансового управління Швеції Томас Кйерф, який розповів про досвід Швеції у середньостроковому бюджетному плануванні. Зокрема, спікер зупинився на теоретичних основах, основних поняттях і визначеннях; ознайомив із середньостроковими бюджетними реформами, здійсненими у Швеції, міжнародному досвіді за рахунок посилення бюджетного процесу. Були розглянуті також труднощі та стримуючі фактори середньострокового бюджетування, що виникають внаслідок невизначеності та непередбачуваності, практичні аспекти середньострокового бюджетного планування тощо.

Доцент кафедри фінансів Університету митної справи та фінансів (м. Дніпро) Катерина Роменська акцентувала увагу присутніх на переході до трирічного бюджетного планування, а також пов’язаних з ним перевагах та ризиках для української економіки на прикладі Дніпропетровської області.

Радник з аудиту результатів діяльності Національного аудиторського офісу  Матті Маттіла на прикладі Фінляндії розповів про орієнтовану на результат систему як основу бюджетування та системи звітності про витрати бюджету; механізм для соціальної ефективності, показників операційної діяльності та здатності виконувати зобов’язання; системі звітності стосовно бюджетних витрат у державних установах.

Під час семінару учасники мали змогу поставити спікерам низку запитань та обговорити питання, які їх цікавлять.

На другий день семінару заплановано виступи європейських експертів на тему обміну кращими практиками Євросоюзу в галузі зовнішнього контролю та аудиту державних фінансів, що здійснюються у Фінляндії; функціях незалежного аудитора та проведення аудиту у відповідності до міжнародних стандартів INTOSAI; контролі якості аудиту фінансової звітності. На прикладі Швеції розглянуть розвиток системи внутрішнього фінансового контролю у державному секторі шляхом гармонізації з міжнародними стандартами та кращою практикою ЄС; з’ясують, як перейняти стандарти та найкращі практики для здійснення ефективного управління та управління ризиками відповідно до взятих на себе зобов'язань; визначать, як запозичити кращу практику перед прийняттям законодавства та як відповісти на виклики в міжнародних стандартах. Також ознайомляться з міжнародними стандартами професійної практики внутрішнього аудиту, які діють у Швеції.

Слово матимуть й українські експерти. Професор Національного університету державної податкової служби України (м. Ірпінь), сертифікований аудитор Катерина Проскура зосередить увагу присутніх на питанні оцінки суттєвості та рівня аудиторського ризику при проведенні аудиту; професор кафедри фінансів Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана (м. Київ) Тетяна Паєнтко розповість про аудит коштів бюджету та міжнародної технічної допомоги: проблеми та перспективи розвитку; з презентацією на тему постановки роботи відділів внутрішнього аудиту в організаціях, які фінансуються за рахунок бюджету, виступить в.о. начальника управління внутрішнього аудиту Київської обласної державної адміністрації Валерій Харламов.

У заході взяли участь представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, фахівці у сфері фінансів та економіки з різних міст Київщини та України, головні розпорядники бюджетних коштів, журналісти та ін.

Управління державними фінансами: досвід успішних європейських країн – для міст України


Опубліковано: 27 листопада 2018 року
Поділитися