У Городищі відзначили День села

10 липня ще одна невід’ємна частинка Білоцерківської громади відсвяткувала День села – мальовниче та самобутнє Городище.

Розташоване село над рікою Рось. Засноване козаками, частина яких оселилась тут після знищення Запорізької Січів XVI столітті. Тож, жителі села мають повне право вважати себе нащадками славних лицарів — запорозьких козаків.

На свято завітав і міський голова Геннадій Дикий. Він побажав усім присутнім миру, міцного здоров’я, незламної віри у світле майбутнє та сил для досягнення поставлених цілей.

«Наше завдання - зробити так, щоб доступність до усіх послуг - освіти, медицини тощо була не гіршою, а можливо навіть і кращою, ніж у місті»,  - наголосив міський голова, вітаючи жителів села зі святом.

В ході свята Геннадій Дикий привітав  довгожителів та ювілярів подружнього життя. Цінні подарунки були вручені довгожителям (понад 90 років) Марії Штиці, Надії Шарай та Тетяні Ярмолі; подружнім парам: Ользі та Миколі Антоненкам, як найстаршій парі села (61 рік у шлюбі), Марії та Олександру Мордусенкам (60 років у шлюбі), Валентині та Миколі Макаревським (50 років у шлюбі).

Почесні грамоти отримали жителі, які щоденною працею розвивають рідне село: Василь Паустовський, Андрій Поліщук, Сергій Красніков.

Місцевій бібліотеці Геннадій Дикий передав книгу «Українська муза». Ця унікальна антологія вперше була видана 1908 року. Автори цієї збірки  довгий час були заборонені, а за зберігання такої книги можна було отримати "квиток в один бік" на Соловки. В оригінальному виданні збірки вперше було опубліковано вірш «Ще не вмерла Україна» Павла Чубинського, який став гімном Незалежної Української Держави. (На 369 сторінці збірки можна прочитати повний Гімн України та 2 загалом забуті сьогодні куплети).У збірці вперше публікувався вірш «Не пора» Івана Франка, твори Лесі Українки та Бориса Грінченка. Загалом в антології представлено твори більше 130 українських письменників. Перевидання цієї книги засвідчує, що літературні надбання мають не тільки представляти літературу як історію, а й як сучасність, нагадувати про творчий спадок, відновлювати втрачене й презентувати літературну ідентичність української спільноти.

Привітала жителів зі святом староста сіл Пилипча, Глибочка, Городище Галина Нечипоренко. Від імені керівництва громади вона також вручилацінні подарунки: багатодітнійсім’їСвітлани Щур  та Максима Вдовики, в яких підростають троє діток до 18 років, найменшому жителю села Назару Радчуку та парі молодят, які нещодавно одружилися – Ірині та Олександру Маркусенкам.

Також отримали заслужені нагороди мешканці села у номінаціях «Квітуча садиба», «Працьовита господиня» та  «Добрий господар». Кожен мешканець села може стати переможцем доклавши частинку своєї праці, любові та душі в облаштування своєї господи, створивши справжню казку та взірець для односельців. Цього року перемогу у номінації «Квітуча садиба»здобула Галина Сорокіна, чиє подвір’я з ранньої весниі до пізньої осені потопає у квітах. У номінації «Працьовита господиня» нагороду отримала Надія Боцман, а «Добрим господарем» було визнано Миколу Драбинка.

Гарний святковий настрій під час концерту присутнім дарували виступи діточок, які декламували вірші про рідне село, пісні у виконанні ансамблів «Чиста криниця», «Горлиця», «Пилипчаночка», виступи учасників вокального ансамблю «Співограй» Юлії та Ангеліни Макаренко.Полонили серця всіх присутніх і сольні виступи  Софії Малик, Віталіни Блищик, Наталії Некраш та суперфіналістки телешоу «Голос діти- 4» Катерини Манузіної.

Вітання для мешканців села  підготував і танцювальний колектив «Зорепад», Білоцерківської школи мистецтв № 1, виконавши танець «Вишиванка».

Справжньою родзинкою концертустав виступ хору «Смерічка», комунальної установи Білоцерківської міської ради «Територіальний центр надання соціальних послуг ім. Петера Новотні», які з метою ознайомлення мешканців з роботою Центру виконали гімн закладу, а також інші запальні пісні - «Перелаз» та «Смерічка».

Після закінчення урочистої частини всіх учасників свята частували козацькими стравами та запашним короваєм.

Продовжилася концертна програма запальною дискотекою та конкурсами. Розвагою для наймолодших гостів свята стали аніматори, солодка вата, стрибки на батутах.

На свято також завітали: заступники міського голови Катерина Возненко та Юрій Савчук, депутати Білоцерківської міської ради Ірина Дога, Юрій Петрик, начальник Управління культури і туризму Білоцерківської міської ради Юлія Ковальська.

Отож залишається побажати усій нашій громаді й надалі такої згуртованості та гостинності, яку проявили жителі села Городище під час святкування Дня села.

 

У Городищах відзначили День села


Опубліковано: 11 липня 2021 року
Поділитися