У Білій Церкві вшанували пам'ять жертв голодоморів

В останню суботу листопада в Україні вшановують пам'ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі: 1921 – 1923, 1932 – 1933 і 1946 – 1947 роках. Наймасштабніший із них був у 1932 – 1933 роках. Саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Жертвами цього Голодомору в Україні стали щонайменше 3,9 мільйона людей.

Українську націю намагались вбити повільно: початку забирали останнє, потім витягували сховане, брали в заручники, ставили заслони на шляхах у міста. З українців виймали хліборобську душу, забирали основу особистої незалежності, яку становила праця на власній землі, ламали хребет нації.

27 листопада у Білій Церкві представники влади та громадськості зібралися біля пам'ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій, щоб  вшанувавши пам’ять українців, жорстоко знищених комуністичним режимом та взяти участь у скорботній молитві.

Міський голова Геннадій Дикий закликав білоцерківців ніколи не забувати та пам’ятати про ті страшні випробовування, які випали на долю нашого народу.

«Від самого початку становлення так званого соціалізму, українців намагались підкорити. Тих, хто не підкорювався – намагались знищити. Відбувалось це винятково через людоненависницький режим «північного сусіда», проти якого українські захисники і сьогодні відстоюють нашу незалежність.

Не маємо права забути ці гіркі уроки історї, які завжди нагадуватимуть нам ціну справжньої незалежності та ціну її втрати», - заначив Геннадій Дикий, звертаючись до присутніх.

Під час заходу Благочинний Білоцерківського району Православної Церкви України, настоятель Церкви Покрова Божої Матері Микола Гопайнич провів панахиду за жертвами Голодоморів та політичних репресій в Україні.

На завершення мітингу-реквієму присутні поклали до підніжжя монумента колоски, квіти та запалені свічки.

У заході також взяли участь заступник міського голова Катерина Возненко, депутати Білоцерківської міської ради, військовослужбовці, представники духовенства, правоохоронних органів, громадськості та молодь.

Нагадуємо, сьогодні о 16.00,  біля пам’ятного знаку жертвам Голодоморів, відбудеться міська акція, в рамках загальноукраїнської акції «Засвіти свічку» на вшанування пам’яті жертв Голодомору. Просимо всіх долучитися до цієї доброї справи, запалити свічку і поставити її до пам’ятного знаку, або вдома на вікно,  щоб зігріти душі тих, кого під час голодоморів не відспівували, не оплакували, не проводили, не поминали…!

Нехай у маленьких вогниках згорить страшний спадок голодомору і буде шлях у майбутнє прямим і світлим.

У Білій Церкві вшанували пам'ять жертв голодоморів


Опубліковано: 28 листопада 2021 року
Поділитися