Своєчасна діагностика – запорука успішного лікування МЕЛАНОМИ

Традиційно щорічно в квітні-травні кожного року з початком зростання кількості сонячних днів і сонячної інсоляції  проводяться всеукраїнські, в тому числі і європейські всесвітні дні своєчасної діагностики пухлин шкіри, зокрема однієї з найнебезпечніших злоякісних пухлин – меланоми, частота виникнення якої за останні роки стрімко зростає в порівнянні з іншими злоякісними новоутвореннями.

Хочу звернути увагу читачів, що за останні 40 років захворюваність на меланому  в м. Біла Церква виросла більше ніж в 7 разів, а саме з 2-х  до 15-ти хворих на 100 тис. населення,   тобто  темп приросту онкозахворюваності  становить 750%.


Фактором ризику виникнення меланоми  можуть бути: світла шкіра, нездатність шкіри до засмаги, світле або руде волосся, сонячні опіки, хімічні опіки, іонізуюче випромінювання, травми, імунодефіцит, спадкова схильність (10%). Дуже часто до 70% - меланоми виникають на місці невусів (коричних плям, в тому числі і вроджених).

Практично всі випадки меланоми - наслідки тривалого перебування під сонцем та зловживання опроміненням в соляріях.  

 Існують такі розрахунки:  людина, в якої понад 20 родимок, має підвищений ризик захворіти на меланому або рак шкіри. І якщо родичі першого покоління (мати, батько, сестри, брати) мали ракові захворювання чи передракові стани, ризик хвороби зростає в 15 разів.

Меланома може проявлятися як пігментована пляма або бляшка з незначним підвищенням, нерівномірним забарвленням (чорний, червоний, жовто-коричневий, коричневий, білий кольори). Білий колір мають так звані безпігментні меланоми. Ріст волосся на поверхні пухлини не є критерієм доброякісності новоутворення.

Характерні ознаки -  нерівні краї, наявність  виїмки; спочатку пухлина росте в ширину, а пізніше  в глибину, що є ризиком вростання в судини і метастазуванням.

Характерні ознаки злоякісного перетворення:

- зміна розмірів, кольору, поверхні невуса, поява свербіння;

- нерівномірність забарвлення;

- синюватий відтінок;

- нерівні краї з виїмками;

- виразкування, кровоточивість.

Не рекомендується нікому займатися самодіагностикою при наявності пігментних а також безпігментних новоутворень, а звертатися негайно до лікаря-онколога. Жителі міста і прилеглих районів мають можливість відвідати поліклініку КЗ КОР «Білоцерківський обласний онкологічний диспансер», адже це найбільш короткий і вірний шлях до  правильної діагностики з використанням необхідних тактичних і діагностичних заходів.

Одужання може забезпечити лише видалення пухлини на ранніх стадіях.

У Київській області щорічно діагностується близько 150 меланом і кожна 5-та з них виявляється у жителів м. Біла Церква.

На диспансерному обліку на сьогодні в нашому закладі перебуває 214 пацієнтів з меланомою шкіри, з них 140 (65%) перебуваю на обліку більше 5-ти років – тобто практично здорових. Це стало можливим завдяки своєчасному виявленню та лікуванню хвороби.

Запрошуємо всіх бажаючих на безкоштовні огляди в  консультативну поліклініку КЗ КОР «Білоцерківський обласний онкологічний диспансер»  8 – 12 квітня з 800 до 1500.

Довідки за телефонами:  5-13-48 – реєстратура,  5-01-15 – завідувач поліклініки


Головний лікар КЗ КОР «Білоцерківський

обласний онкологічний диспансер»,

кандидат медичних наук, заслужений лікар України                               Колеснік Я.Ф.


Опубліковано: 27 березня 2019 року
Поділитися