«Шпора фест» - неперевершена атмосфера середньовіччя

15 – 16 вересня у Білій Церкві відбувається фестиваль історичного середньовічного бою «Шпора фест».  В одній із мальовничих місцевостей Білої Церкви – урочищі Голендерня всі охочі мали можливість не тільки проглянути яскраве дійство, а й безпосередньо доторкнутися до далекої епохи сили та звитяги лицарів. 

 

Один із організаторів фестивалю представник військово-історичного клубу «Золота шпора»  Максим Луценко розповів: «Шпора фест» відбувається на Київщині вдруге. Громадською організацією «Учасники АТО «Щасливе - Проліски» було виграно конкурс проектів та програм, який проводився управлінням молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Київської облдержадміністрації. У ході фестивалю проходитиме турнір з історичних середньовічних  боїв у номінаціях «5х5», «10х10», «Щит/Меч», турніри лучників, ярмарок майстрів, майстер-класи із середньовічних ремесел та розваг, функціонуватиме дитяча зона, інтерактивні програми для дітей та молоді та ін.. Все організовано в історичній тематиці. Участь у заході– безкоштовна .

 

Серед організаторів: ГО «Учасники АТО «Щасливе - Проліски», ГО «Всеукраїнське об’єднання учасників АТО «Київська Русь», військово-історичний клуб «Золота шпора», клуб середньовічної піхоти “Panzer”  Біла Церква, який провів колосальну роботу по організації та підготовці свята. Захід відбувається за підтримки управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Київської облдержадміністрації, Білоцерківської міської ради, дендропарку «Олександрія» та ін.. Ми також маємо багато спонсорів, яким вдячні за допомогу».

 

У ході урочистого відкриття фестивалю присутніх привітала начальник управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Київської облдержадміністрації Марина Попатенко. Вона зазначила, що те, що на захід зібралася така велика кількість людей свідчить про розвиток фестивалю. Висловила сподівання, що спільним зусиллям управління та клубів фестиваль пошириться всією Україною. Зауважила, що управління підтримує різні субкультури, адже молодь має розвиватися різносторонньо. Побажала учасникам гарних боїв, перемог – сильнішому, а всім присутнім провести час з користю.

 

Начальник управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради Катерина Литвиненко привітала гостей з усієї України на теренах Білої Церкви: «Приємно, що фестиваль відбувається саме у нашому місті. Міською владою була проведена максимальна підтримка заходу, ми бажаємо, аби він пройшов на належному рівні і сподіваємося, що він стане для Білої Церкви традиційним».

 

Випробувати свої сили приїхали клуби з різних міст України, зокрема: Білої Церкви, Києва, Житомира, Тернополя, Одеси, Харкова, Вінниці та ін.. Лише у боях взяло участь більш, ніж 80 учасників. У важких обладунках, зі зброєю, в  умовах максимально наближених до справжніх бойових на галявині урочища відбулися лицарські турніри.

 

Перемогу у стрільбах із лука прагнули здобути як дорослі, так і діти.

 

Тема історичного середньовіччя є цікавою для молоді, тому сподіваємося, що задоволення та позитивні враження від фестивалю отримають як учасники,  так і глядачі.

 

«Шпора фест» - неперевершена атмосфера середньо вічності


Опубліковано: 15 вересня 2018 року
Поділитися