Що потрібно знати про малярію?

Починаючи з 2008 року, 25 квітня відзначається Всесвітній день боротьби з малярією. Ця пам’ятна дата була встановлена Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) на додаток до дня, який відзначається з 25 квітня 2001 року і має назву «День боротьби проти малярії в Африці».

 

За даними ВООЗ, малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно на малярію захворює більше 500 мільйонів людей. Найпоширенішою ця хвороба є в країнах Африки,  але вона також вражає людей в Азії, Латинській Америці, на Близькому Сході і навіть у деяких частинах Європи. Україна вважається регіоном, вільним від малярії, хоча періодично і відзначаються поодинокі випадки захворювання.

 

У дорослих головним симптомом малярії є лихоманка, яка протікає циклічно і має кілька фаз розвитку. Крім того, хворі скаржаться на головний біль, ломоту в суглобах, значне підвищення температури тіла, розлади сечовипускання, дисфункцію в роботі серця і судин.

 

Особливо небезпечною є малярія у дітей, оскільки імунітет у них недосконалий, а шкірні покриви більш тонкі, що полегшує процес зараження паразитами від укусів комарів. Клінічна картина залежить від віку дитини. Основні ознаки малярії у дітей: лихоманка, порушення роботи шлунку і кишківника, висипання на шкірі, судоми, анемія.

 

Зараження малярією відбувається переважно через укус інфікованого комара роду Anopheles. Але хвороба не завжди поширюється таким чином. Існує вірогідність зараження при переливанні компонентів донорської крові, а також трансплацентарним способом (паразит проникає з організму інфікованої вагітної жінки в організм плоду через плаценту).

 

Лікування малярії повинне бути комплексним і здійснюватись виключно під контролем лікаря-інфекціоніста в умовах стаціонару. Самолікування неприпустиме! Метою лікування є ліквідація паразитів в організмі хворого, попередження розвитку ускладнень, профілактика рецидивів захворювання.

 

Профілактичних заходів проти малярії важливо дотримуватися тим людям, які постійно або тимчасово перебувають у небезпечних по цьому захворюванню країнах. Дітям до чотирирічного віку, вагітним та ВІЛ-інфікованим виїжджати в такі країни не рекомендується. Якщо подорож все ж має відбутися, то перед від’їздом бажано відвідати посольство країни призначення, щоб отримати вичерпні відомості про поточну епідемічну ситуацію та проконсультуватися з приводу засобів профілактики малярії, актуальних для даного регіону.

 

Запорукою запобігання захворюванню є ефективний захист від укусів малярійних комарів. З цією метою використовують:

- протимоскітні сітки, що встановлюються у віконних і дверних отворах;

- мережеві завіси, під захистом яких безпечно спати;

- репеленти – спеціальні хімічні речовини, які відлякують комарів;

- інсектициди – препарати для знищення комах.

 

Існує також медикаментозна профілактика малярії, яка хоч і не може повністю забезпечити захист від зараження, проте при правильному підборі препаратів істотно знижує ймовірність захворювання і, що не менш важливо, дозволяє запобігти подальшому поширенню збудника хвороби.


Інформація від управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради


Опубліковано: 24 квітня 2018 року
Поділитися