«При встановленні нових тарифів на проїзд найважливішим є віднайти баланс між пасажирами та перевізниками»

17 січня відбулося громадське обговорення проектів рішень виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тариф на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування» та «Про тариф на проїзд у міському електричному транспорті».

 

Заступник міського голови Олександр Поляруш, який проводив захід, зауважив, що його метою є обговорити зауваження та пропозиції від представників підприємств-автоперевізників, громадських організацій, громадян, та віднайти баланс інтересів між перевізниками та пасажирами міста.

 

«Міська влада категорично проти підняття будь-яких тарифів, але враховуючи ситуацію, яка виникла на сьогодні, потрібно дійти згоди та прийняти виважене рішення, яке б задовольняло як перевізників, так і пасажирів», - наголосив Олександр Поляруш.

 

Під час заходу начальник відділу транспорту та зв’язку Білоцерківської міської ради Олена Шевченко ознайомила присутніх із ситуацією у сфері пасажирських перевезень Білої Церкви. Зокрема нагадала, що чинні тарифи на перевезення пасажирів були прийняті у січні 2017 року і становлять: на автобусних маршрутах Білої Церкви – 4 грн, на послуги з перевезення пасажирів електротранспортом – від 1,75 до 3,00 грн.

 

Відповідно до розрахунку тарифу згідно з наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 р. № 1175 «Про затвердження Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту», розрахункові тарифи на послуги з перевезення пасажирів, надані кожним підприємством-перевізником, такі: КП БМР «Тролейбусне управління» – 5,32 грн, МПП «Діліжанс» – 5,41 грн, ПП «КАН» – 6,00 грн, ТОВ «ТРАНССІТІ»: автобуси марки «АТАМАН» (маршрут №14) – 6,09 грн, маршрут №22 – 6,29 грн, автобуси марки «Богдан» (маршрут №14) – 6,44 грн, маршрут №22 – 6,57 грн; ПАТ «Білоцерківський  автобусний  парк» – 5,42 грн.

 

Відповідно до проведених розрахунків, тариф на проїзд 1 пасажира в міському електричному транспорті на сьогодні становить 3,87 грн.

 

Як було зазначено, в багатьох містах України у січні ц.р. був скоригований тариф на тарифу на перевезення пасажирів у міських автобусах та міському електричному транспорті.

 

До того ж, рішенням виконавчого комітету міської ради від 11.10.16 р. № 438 були затверджені умови конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування м. Білої Церкви, які містять низку встановлених вимог до підприємств-перевізників, передбачають можливості їх розвитку, модернізації, пристосування транспортних засобів для осіб з обмеженими фізичними можливостями  тощо.

 

Поряд з цим, протягом року відбулося зростання вартості основних видів витрат, які закладаються в основу тарифу: паливних та мастильних матеріалів, шин, а також мінімального рівня заробітної плати.

 

Тож у проекті рішення про тариф на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування, який буде виноситися на розгляд виконавчого комітету, пропонується:

- встановити тариф на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування у розмірі 5 грн;

- встановити тариф на проїзд на міських автобусних маршрутах загального користування з використанням автоматизованої системи оплати проїзду (валідаторів), які будуть встановлені, при купівлі разового квитка – від 5,5 до 6 грн.

 

Тариф на проїзд у міському електричному транспорті при купівлі разового квитка у кондуктора – 4 грн, у стаціонарній касі або терміналі – 3 грн. А у разі використання пластикової безконтактної картки вартість одного проїзду для однієї людини становитиме ще менше - 2,25-2,50 грн.

 

Представники громадськості в цілому з розумінням поставилися до підвищення тарифів, проте наголосили, що разом зі зростанням вартості  проїзду має зростати і якість перевезення пасажирів.

 

У громадському обговоренні взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, заступник міського голови Інна Новогребельська, керівники підприємств-перевізників міста, громадських організацій, журналісти місцевих ЗМІ.

«При встановленні нових тарифів на проїзд найважливішим є віднайти баланс між пасажирами та перевізниками»


Опубліковано: 17 січня 2018 року
Поділитися