Проблеми дітей мають вирішуватися першочергово

13 березня у Білій Церкві відбулося розширене засідання міжвідомчої робочої групи щодо формування місцевого плану розвитку системи надання соціальних послуг для дітей і сімей з дітьми та реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Захід був організований службою у справах дітей Білоцерківської міської ради – відповідно до схваленої згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 року № 526-р Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки та затвердженим планом заходів з реалізації I етапу даної стратегії.

 

Цю стратегію розроблено з метою зміни існуючої системи інституційного догляду та виховання дітей, яка не відповідає реальним потребам дітей та сімей з дітьми, створення умов для повноцінного виховання та розвитку дитини в сім’ї, забезпечення догляду і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі, популяризації важливості виховання та розвитку дитини, ролі територіальної громади у забезпеченні найкращих інтересів дитини, неприпустимості розлучення дитини з батьками через особливості її розвитку тощо.

 

Від імені міського голови Геннадія Дикого до присутніх звернувся його радник Микола Антонюк. Він відмітив, що у Білій Церкві періодично проводяться заходи, визначені Національною стратегією реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки. Зокрема розроблено міську комплексну Програму подолання дитячої бездоглядності, профілактики негативних явищ у дитячому середовищі, підтримки сімей з дітьми й розвитку соціальних послуг для сім’ї, дітей та молоді «Назустріч дітям» на 2018 – 2022 роки, відпрацьовано низку заходів, спрямованих на вирішення проблем дитини. Микола Антонюк також наголосив, що проблеми дітей мають вирішуватися першочергово на різних рівнях влади, і важливим при цьому є створення відповідної гуманітарної сфери для розвитку дітей, позбавлених батьківської опіки, об’єднання зусиль всіх інституцій та секторів громади заради інтересів дитини, привернення уваги до даних проблем у суспільстві тощо.

 

Під час заходу присутні озвучили низку проблем у сфері надання соціальних послуг для дітей та сімей з дітьми, запропонували шляхи їх вирішення, зазначили можливі перестороги на шляху до успішного результату.

 

Окрему увагу зосередили на вирішенні проблемних питань дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей з особливими потребами тощо. Також були розглянуті основні вимоги до розробки місцевого плану розвитку соціальних послуг для дітей і сімей з дітьми, реформування закладів інституційного догляду та виховання дітей, проведено тренінгове заняття на дану тему.

 

У заході взяли участь представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, соціальних закладів, недержавних, релігійних, благодійних організацій міста, а також громадськості.

Проблеми дітей мають вирішуватися першочергово


Опубліковано: 13 березня 2018 року
Поділитися