Пресконференція секретаря Білоцерківської міської ради Володимира Вовкотруба

5 липня відбулася традиційна пресконференція для представників місцевих ЗМІ, яку провів секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб.

Передусім, він доповів про допомогу Силам оборони України та в тому числі Збройним Силам України, з боку місцевої влади. За поточних півроку з місцевого бюджету громади виділено 320 млн грн, з яких вже профінансовано – 163 млн грн. Решта коштів у роботі: проведено тендери, підписано договори, очікується постачання спеціалізованої техніки за запитами наших військових.

Зупинився Володимир Вовкотруб і на не менш важливому питанні – підготовці до опалювального періоду 2024-2025 рр. Зазвичай, літо для працівників теплового господарства – час активної планової роботи. Адже наступний опалювальний сезон може пройти стабільно лише за умови, що до його початку була проведена вся належна робота з підготовки мереж, котелень та котельного обладнання до зимових навантажень.

«На балансі КП БМР «Білоцерківтепломережа» перебуває 162,6 км теплових мереж, 74 котельних (в т.ч. 30 модульних) та 1 теплоцентраль. Також є 48 теплових пунктів (в т.ч. 8 індивідуальних). Найбільшу занепокоєність викликає технічний стан теплових мереж масиву Незалежності: це і магістраль «ТЕЦ-місто» протяжністю 3,7 км, і внутрішньоквартальні теплові мережі, які експлуатуються з 1974 року. У нас немає фінансової можливості провести заміну цієї труби за один раз, тому щорічно, в міжопалювальний період, на магістральному трубопроводі «ТЕЦ-місто» проводиться планова поетапна заміна труб. Наразі триває заміна частини трубопроводу на просп. Незалежності у районі будинків № 55, 57. Перед початком цих робіт нами було підписано договір з Київським проектним інститутом ТОВ «Укренергопром». Підприємство, враховуючи Генеральний план розвитку міста (передбачувану кількість житлового фонду) та впровадження сучасних енергозберігаючих технологій – визначив необхідну потужність та оптимальний діаметр труб для забезпечення теплоносія на масив Незалежності. Так, за розрахунками ділянки магістрального трубопроводу не потребують діаметру 800 мм, і можна перейти на діаметр 600 мм. Цього буде достатньо для забезпечення жителів нашого міста теплоносієм. У подальшому заплановано також заміну на енергозберігаючі труби меншого діаметру і на міжквартальних мережах, що сприятиме зменшенню втрат енергоносія та заощадженню коштів на використання електроенергії», – поінформував секретар міської ради. 

Станом на 5 липня 2024 р., згідно з графіком гідравлічних випробувань, проведена гідравліка теплових мереж від 43 котельних та 8 центральних теплових пунктів. У результаті виявлено 35 пошкоджень мереж, з яких 25 ліквідовано, інші наразі в роботі. 

Завершено ремонтні роботи в 33 котельнях та 20 теплових пунктах. 

У ході підготовки до осінньо-зимового періоду 2024-2025 рр. проводиться заміна зношених труб на проблемних ділянках теплових мереж з використанням попередньо ізольованих сталевих труб. Це дозволить зменшити ризик аварійних ситуацій на мережах та забезпечити більш стале та надійне теплопостачання. Адже попередньо-ізольовані труби захищають систему від втрати температури теплоносія, вони більше захищені від агресивного впливу зовнішнього середовища та механічних пошкоджень.

Крім того, у громаді триває робота щодо облаштування певних об’єктів теплопостачання когенераційними установками, які забезпечать стабільну подачу енергоносія у опалювальний період.  

Необхідно зазначити, що цьогорічна підготовка до нового опалювального сезону враховує непрості реалії сьогодення, пов’язані з агресією сусідньої країни. Знову доводиться працювати в умовах застосування постійних графіків відключення електрики. Але попри всі негаразди та виклики військового стану, працівники КП БМР «Білоцерківтепломережа» роблять усе можливе, щоб місто було готовим до нового опалювального сезону 2024-2025 рр.

Наступним питанням, на якому зупинився секретар міської ради, стало функціонування ліфтового господарства у Білій Церкві. Володимир Вовкотруб наголосив, що наразі, враховуючи відключення електроенергії, є складна ситуація із блокуванням мешканців будинків у ліфтових кабінах.  Місцева влада не впливає на графіки відключень електроенергії, їх визначає ДТЕК, враховуючи перенавантаження. 

«Ми потерпаємо через цю ситуацію. До прикладу, проаналізувавши звернення, які надійшли до аварійних бригад від людей, які застрягли у ліфтах маємо статистику: 26 червня було отримано 111 заявок, а 3 липня надійшло 113 звернень. Більшість випадків блокування відбулися у час дії чорних та сірих зон у графіках стабілізаційних відключень ДТЕК. Аварійна служба, яка займається деблокуванням людей, – потребує відповідний час, щоб звільнити всіх. Для звільнення однієї людини працівнику у середньому необхідно до 30 хв. Частина людей добросовісно чекає, поки їх звільнять, але деякі громадяни намагаються вийти самостійно, пошкоджуючи при цьому ліфтові кабіни», – наголосив секретар міської ради. 

Володимир Вовкотруб нагадав: дії щодо самостійного вивільнення із ліфтової кабіни є вкрай небезпечними: «У Київській області вже загинула людина, яка намагалася самотужки деблокуватися. Тому звертаюся до всіх жителів з проханням обов’язково чекати аварійну бригаду і не намагатися вийти самостійно. Також звертаюся до батьків, адже є проблема з дітьми, які самостійно їздять у ліфтах. Є випадки коли заблоковані діти не можуть навіть назвати диспетчеру адресу будинку, в якому перебувають. Тому прохання не дозволяти дітям їздити самостійно».

Як зазначив Володимир Вовкотруб, розглядався варіант встановлення у ліфтових кабінах елементів живлення, які б дозволяли під час відсутності електроенергії вийти на найближчому поверсі. Проте, таке обладнання лише для одної ліфтової кабіни коштує до 300 тис. грн. Наразі громада не має можливості виділити таку суму для обладнання наявних 1200 ліфтів.

Відповіді на запитання журналістів 

Журналісти поцікавилися питанням подальшої долі ринку на масиві Піщаному, який припиняє свою роботу з 1 серпня. Відповідаючи на запитання, Володимир Вовкотруб наголосив: «Це приватна земельна ділянка, і відносини суб’єктів господарювання, які працюють на цій ділянці, і власника торговельного майданчика – це виключно їхні договірні відносини, які укладалися, коли встановлювалися тимчасові споруди. Місцевій владі, згідно із законодавством, забороняється втручатися у вирішення питань щодо приватної власності. Якщо є порушення договірних умов, підприємці можуть звертатися до суду і вирішувати ці питання в судовому порядку. Особисто до мене ніхто з приводу цього питання не звертався».

Під час пресконференції представники ЗМІ також поцікавилися перспективами та доцільністю будівництва дитячого садка на масиві Піщаному.

Секретар міської ради зазначив, що місцевою владою було оголошено тендер щодо будівництва садочка на масиві Піщаному, і цей тендер вже відбувся: на нього подали заявки два учасника, з-поміж яких було обрано переможця. Зараз триває перевірка його документів на відповідність умовам тендеру.

«Під час розробки проєкту будівництва цього садочка ми враховували Генеральний план міста в частині саме цього мікрорайону. Нещодавно відбулося засідання містобудівної ради при Київській обласній військовій адміністрації, на якій розглядався наш Генеральний план, тобто він проходить етапи узгодження. І в новому Генплані, і в попередньому, передбачається розширення масиву Піщаного за рахунок збільшення багатоквартирної забудови. Тож потреба у цьому садочку буде», - наголосив Володимир Вовкотруб.

Секретар також відмітив, що будівництво садочка ніяк не вплине на вирішення інших важливих питань сьогодення, зокрема створення проєктів задля реабілітації військових. Як було зазначено, з метою їх реалізації, спільно з ГО «Агенція відновлення та розвитку України», ведеться пошук щодо залучення грантових коштів. 

Журналісти також озвучили питання, які надійшли їм від жителів громади, стосовно забезпечення житлових будинків водопостачанням та функціонування світлофорів – за умов відключення електроенергії. 

Володимир Вовкотруб дав відповіді на ці запитання, зазначивши, що сьогодні розглядається можливість щодо встановлення автономних джерел електроживлення на світлофорах. Як ми повідомляли раніше, три світлофорні об’єкти вже обладнані такими приладами (детальніше – https://bc-rada.gov.ua/node/15199).

Секретар міської ради також дав відповідь на запитання журналістів щодо нещасного випадку, який трапився на одному зі спортивних майданчиків Білої Церкви, під час якого було травмовану дитину. 

«Цей спортивний майданчик перебуває в користуванні КП «Спорт для всіх». Ми підняли технічну документацію щодо цього майданчика і цих воріт зокрема. Це гандбольні ворота і вони переносні, тобто вони не мали бути закріплені. Щодо ситуації, як саме це відбулося, триває слідство, відкрите кримінальне провадження. За результатами слідства будуть прийняті відповідні заходи», - зазначив Володимир Вовкотруб. 

Ще одним з піднятих питань стало забезпечення водопостачанням села Шкарівка. У селі є проблема з подачею води під час відсутності електроенергії. З цього приводу Володимир Вовкотруб зазначив, що питання вивчено, проведено аналіз і для того, аби забезпечити водою всіх 800 абонентів, встановивши генератори, потрібно 63 л пального на добу. 

«Такі витрати на пальне становлять дуже велику суму, якої у бюджеті громади немає. Підприємство-надавач послуги є збитковим і також не має можливості забезпечувати функціонування генераторів. Проблема у тому, що більшість абонентів Шкарівки не має лічильників споживання води. За аналізом розрахунків всього об’єму поданої води до населеного пункту та фактичної сплати за воду жителями Шкарівки у пропорції становить 1 до 6.  Тобто  оплачується лише шоста частина спожитої води» - пояснив секретар міської ради. 

Секретар міської ради відмітив, що у разі необхідності буде здійснено забезпечення підвозу питної води, але, за словами жителів села, такої потреби немає, бо вони використовують водопостачання як технічну воду. 

Під час пресконференції Володимир Вовкотруб також поінформував про роботу щодо перезавантаження медичної сфери громади, відмітивши, що сьогодні розглядаються шляхи налагодження співпраці приватних та комунальних медичних установ з метою розподілу надання медичних послуг таким чином, аби жителі громади мали можливість їх отримати максимально на нашій території. Визначається й необхідний перелік обладнання для цього, яке необхідно буде придбати. Всі напрацювання будуть винесені у відповідну програму на розгляд депутатів міської ради.

Секретар міської ради також поінформував і про відновлений особистий прийом громадян посадовими особами місцевого самоврядування, окресливши основні питання, з якими звертаються жителі, та про роботу, яку проводить місцева влада щодо облаштування переходу через залізничну колію в районі вул.Східна. 

Детальніше про відповіді на запитання журналістів – у відео.


Опубліковано: 05 липня 2024 року
Поділитися