Прес-конференція з питання безкоштовної стерилізації безпритульних собак

29 липня у Білій Церкві відбулася прес-конференція заступника директора департаменту - начальника управління благоустрою та екології департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради Альони Колотницької та представників благодійного фонду «Four Paws International» і ТОВ «Чотири лапи України».

 

Прес-конференція була присвячена питанню стерилізації безпритульних собак, які знаходяться на території міста Біла Церква.

 

Альона Колотницька поінформувала, що між виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради, благодійним фондом «Four Paws International» та ТОВ «Чотири лапи Україна» було підписано Меморандум про співпрацю.

 

У рамках цієї співпраці з 22 липня по 02 серпня ц.р. у місті проводиться науковий проект допомоги безпритульним тваринам «Stray animals care», мета якого відловити та стерилізувати близько 160 собак, провести навчання та обмін досвідом для профільних служб міста, місцевих ветеринарних лікарів та студентів ветеринарного факультету БНАУ по гуманному відлову та стерилізації собак (метод ВСВ – відлов, стерилізація, випуск).

 

Директор ТОВ «Чотири лапи Україна» Олександра Лісчишина розповіла, що організація працює на території України з 2012 року у більш, ніж 30 містах. За цей час було стерилізовано близько 26 тисяч безпритульних тварин.

 

Своїми дослідженнями поділилася науковий співробітник міжнародного благодійного фонду «Vier Pfoten International», проектний менеджер наукового проекту «Strays» Сара Секера. Вона зазначила, що за підрахунками у Білій Церкві перебуває близько 2835 безпритульних собак. Також вона розповіла, що дуже задоволена рівнем ставлення містян до тварин: «Жителі міста постійно цікавились куди та чи надовго ми забираємо собак, телефонували, уточнювали чи все пройшло добре та коли їх повернуть».

 

«Мільйони безпритульних тварин страждають від жорстокості та умов проживання по всьому світу. Більше 20 років ми впроваджуємо та підтримуємо даний проект в Румунії, Болгарії та Україні. Найголовніше, що ми зрозуміли за цей час – успішна робота можлива лише за умови співпраці із муніципалітетами та громадськими організаціями спрямованими на захист тварин та гуманний шлях вирішення проблеми їх неконтрольованої популяції», - розповіла представниця міжнародного благодійного фонду «FOUR PAWS International», керівник всіх проектів по допомозі безпритульним тваринам в Європі Аріель Брун. Також вона пояснила в чому причина виникнення цієї проблеми: «Люди не надто намагаються знайти притулок для тих, над ким вирішили не брати опіку, тому тварин викидають просто неба. Також велику роль у цьому грає їх міграція із наближених сіл і районів у пошуку їжі та кращих умов життя».

 

Під час заходу також стало відомо, що притулки, на жаль, не є вирішенням цієї проблеми, адже це лише місце тимчасового перебування тварин, поки тій не знайдеться новий дім.

 

У ході прес-конференції Олександра Лісчишина вручила подяки за активну участь в проведенні проекту Альоні Колотницькій та доценту ветеринарного факультету БНАУ Тарасу Царенку. Також було підписано договір про співпрацю по даному проекту між ТОВ «Чотири лапи Україна» та Білоцерківською міською радою.

 

Наприкінці зустрічі присутні мали змогу задати питання щодо перспективи України у сфері вирішення проблеми із безпритульними тваринами, проведення стерилізації безпритульних котів, проведення статистики вилову собак по мікрорайонах міста та ін..

 

У заході взяли участь: представники зоозахисних громадських організацій міста, профільних служб, громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Прес-конференція з питання безкоштовної стерилізації безпритульних собак


Опубліковано: 29 липня 2019 року
Поділитися