Особливе свято – День здоров’я

Найголовніше в житті кожної людини – здоров’я. Від стану здоров’я залежить абсолютно все. Для того, щоб підкреслити важливість збереження здоров’я, закликати нас берегти власні сили і вчитися звертати увагу на сигнали, що подає організм, було створене особливе свято – День здоров’я.

 

Як і більшість міжнародних свят соціальної спрямованості, Всесвітній день здоров’я має фіксовану дату. ООН запропонувала святкувати його 7 квітня. Для вибору такої дати були серйозні передумови – саме 7 квітня 1948 року  була створена Всесвітня організація охорони здоров’я  (ВООЗ).

 

У 1994 році на чергових зборах ВООЗ була прийнята резолюція: щорічно присвячувати це свято певній темі. Перший такий «вузькоспеціальний» день здоров’я відзначався в 1995 році, його темою була проблема важкого захворювання – «Глобальне викорінення поліомієліту».

 

Тема Всесвітнього дня здоров’я 2018 року – Загальне охоплення послугами охорони здоров’я: для всіх і всюди, а гасло – «Здоров’я для всіх».


Принцип «здоров’я для всіх» включає такі тези:

 

1.  Загальне охоплення послугами охорони здоров’я означає, що всі люди повинні отримувати якісні послуги охорони здоров’я там і тоді, де і коли вони їх  потребують, не відчуваючи при цьому фінансових труднощів.

 

2.  Ніхто не повинен робити вибір між хорошим здоров’ям та іншими життєвими потребами.

 

3.  Загальне охоплення послугами охорони здоров’я – це ключ до здоров’я та благополуччя народів і країн.

 

4.  Загальне охоплення послугами охорони здоров’я досяжне. Деякі країни домоглися великих успіхів. Їх завдання – підтримувати охоплення на рівні, що відповідає очікуванням людей.

 

5.  Різні країни по-різному просуваються до загального охоплення послугами охорони здоров’я – універсального засобу не існує. Але кожна країна повинна докладати зусилля для забезпечення загальним охопленням послугами охорони здоров’я.

 

6.  Для забезпечення дійсно загального обслуговування послугами охорони здоров'я необхідно, щоб система охорони здоров'я була орієнтована не на хвороби, а на людей.

 

7.  Кожен може зробити внесок у забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров’я, взявши участь в обговореннях.

 

Протягом 2018 року ВООЗ буде надихати, мотивувати і направляти всі зацікавлені сторони з тим, щоб вони надали підтримку в забезпеченні загального охоплення послугами охорони здоров’я.

 

Охорона здоров’я є одним з критеріїв, які визначають якість життя людини. Згідно зі статистичними даними, Україна є одним з лідерів за кількістю ліжок на 1000 жителів, що є свідченням низької якості медичних послуг. Сучасна система охорони здоров’я розвивається інтенсивним шляхом – підвищенням якості медичних послуг та впровадженням новітніх технологій, а не екстенсивним шляхом – збільшенням кількості лікувальних закладів та медпрацівників.

 

Залучення суспільства до проблем громадського здоров’я є одним із важливих факторів його збереження. Наприклад, недавно створена громадська організація «Платформа здоров’я» активно долучається до розбудови цілісної системи, метою якої є покращення умов життя та праці наших громадян. Її мета – європейські стандарти життя, де право на здоров’я громадянина стає найвищою цінністю держави.

 

«Платформа здоров’я» підтримує заходи, що були проведені в Україні з нагоди Всесвітнього дня здоров’я та закликає всіх надалі приєднуватися до відзначення цієї дати.


За інформацією від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 10 квітня 2018 року
Поділитися