Культура – наша духовна скарбниця, наше багатство, спадщина наших славних предків

Жити без культури неможливо,  і тому її треба берегти, нікому не дати її скривдити, принизити.

Щороку 9 листопада святкують своє професійне свято працівники галузі культури – ті, хто присвятив себе благородній справі: зберігати, розвивати та відтворювати духовні скарби нашого народу. 

Особливо важливо це зараз, коли цілями окупантів є цивільна інфраструктура, житлові будинки, лікарні, школи, садочки, музеї, церкви…

Майже щодня ворог цинічно чинить воєнні злочини, до яких зараховують і умисне руйнування культурних об’єктів. Пошкоджено та зруйнувано більш як 1 800 об’єктів культури.  На тимчасово окупованих територіях окупанти знесли десятки пам’ятників українським культурним діячам, спалили тисячі українських книг. Вони не цураються практикувати й  систематичне викрадення картин, цінностей та експонатів із музеїв. Тому завданням працівників сфери культури є зберігати, передавати та плекати національні надбання. 

Цього дня у Білоцерківському краєзнавчому музеї відбувся урочистий захід з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник міського голови Юрій Савчук: «Це свято талановитих людей, які є оберегом нашої культури, які несуть у маси творчість та розвивають наш духовний світ. Зокрема наші майстри народного мистецтва є оберегом нашої місцевої культури, вони її примножують та передають наступним поколінням саме наші місцеві традиції і прославляють наш край.  Вітання всім, процвітання та якнайшвидшої перемоги».

«Ви саме ті, хто віддає щодня часточку свого життя одній з найважливіших сфер – культурі, адже культура є основою розвитку нашого народу, вона ідентифікує нашу націю, має унікальну силу – формує особистість людини, - наголосила начальник управління культури  і туризму  Білоцерківської міської ради Юлія Ковальська.-  На жаль, сьогодні, у важкі часи,  ми переконалися, що роль працівника культури: бібліотекаря, викладача мистецької школи, клубного працівника, або просто митця - є надзвичайно важливою. Адже саме ваш досвід,  зусилля та ініціативи тримають культурний фронт. Незважаючи на те, що ворог намагається вести війну в культурному просторі, нищити її, вона живе і розвивається. Ми навчилися учити дітей онлайн, проводити заняття при блекаутах та в укриттях, зуміли організувати роботу пунктів незламності. У нашій громаді збережено заклади культури, ми закупили літературу, музичні інструменти, обладнання та комп’ютери. І головне, ми навчилися слухати, чути і підтримувати одне одного.  Наші працівники продовжують донатити на ЗСУ, плести сітки, проводити заходи на підтримку Збройних Сил та нашого військового шпиталю. Бажаю всім здоров’я, сил, наснаги і натхнення  творити надалі та  якнайшвидшої перемоги».

  Депутат Білоцерківської міської ради, директор Білоцерківської школи мистецтв №1 ім.Ю.Павленка Леся Крижешевська також привітала колег із професійним святом: «Я з великою шаною ставлюся до кожного з вас. Уже три роки я виконую місію депутата та намагаюся відстоювати всі питання культурної сфери громади. На нас велика місія – зберегти культуру. І на окупованих територіях є наші колеги, які з ризиком для життя ховали цінні експонати, українську літературу тощо. Всі разом ми маємо продовжувати цю важливу роботу».

Леся Крижешевська також поінформувала, що веде літопис працівників сфери культури, які пішли на війну та поклали свої життя заради майбутнього України. Хвилиною мовчання були вшановані всі загиблі, адже завдячуючи їм і всім захисникам, ми можемо працювати та творити.

Вітальні слова прозвучали від директора КЗ КОР "Білоцерківський краєзнавчий музей"  Оксани Афанасьєвої, саме у цьому закладі відбулися урочистості.

Під час урочистого заходу представникам сфери за активну участь у культурно-мистецькому житті громади, популяризацію національної культури, збереження народного мистецтва та з нагоди професійного свята було вручено грамоту департаменту культури та туризму КОВА, подяки міської ради та управління культури і туризму, подяки депутата міської ради та подарунки від Білоцерківського краєзнавчого музею.

Представникам шкіл мистецтв № 5 та №6 також було вручено подяки від Федерації легкої атлетики Київської області - за вагомий внесок у проведення концертної програми під час Чемпіонату України з легкоатлетичного кросу, який відбувся у Білій Церкві 28-29 жовтня.

Для присутніх на урочистостях було проведено презентацію закладів культури громади та майстер-клас із малювання аквареллю, який провела художниця Олена Яросевич.

Цього дня вітальні слова працівникам сфери культури громади також висловив міський голова Геннадій Дикий, написавши на своїй сторінці у мережі Фейсбук: «Щиро вітаю з професійним святом всіх, хто за покликанням серця присвятив своє життя культурі та мистецтву! Нехай ваша праця завжди буде потрібною та корисною, а мистецтво дарує нам надію та силу і стає основою для мирного життя!»

Культура – наша духовна скарбниця, наше багатство, спадщина наших славних предків


Опубліковано: 09 листопада 2023 року
Поділитися