Комісія ТЕБ і НС: питання якісної питної води, протипожежного захисту елеваторів та передумови до аварійної ситуації при демонтажу трубопроводу В-3

23 липня в Білій Церкві відбулося позачергове засідання міської комісії виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке провів заступник міського голови, перший заступник комісії Валерій Гнатюк.

 

У ході засідання було розглянуто питання про вжиття заходів щодо забезпечення населення міста якісною питною водою у разі припинення централізованого водопостачання.  Доповідаючи питання заступник директора ТОВ «Білоцерківвода»  Олексій Пахольчук зупинився на ситуації, яка склалася  на АТ «Дніпроазот», відмітив, що для знезараження води товариство переважно використовує гіпохлорит натрію, але у жаркі місяці додатково застосовується й хлор. Середньодобове споживання хлору   ТОВ «Білоцерківвода»  сягає від 500 до 800кг за добу, у залежності від якості питної води, що складає 15-20 тон на місяць. Залишок хлору  станом на 23 липня ц.р. становив 990кг, що вистачить на 2-3 доби. Проте, як доповів Олексій Пахольчук стало відомо про відновлення роботи АТ «Дніпроазот», тому існуючого об’єму хлору буде достатньо до нових надходжень 30.07.2018р.

 

Заслухавши, обговоривши та взявши до відома озвучену інформацію було доручено:

 

- ТОВ «Білоцерківвода» негайно вжити заходи щодо знезараження питної води ( посилити лабораторний  контроль на всіх стадіях очищення води та у водопровідних мережах міста;  оптимізувати використання реагентів з метою зменшення витрат хлору;  провести пошук альтернативних постачальників хлору); для недопущення виникнення подібних ситуацій створити місячний запас хлору (15 тон).

- департаменту житлово-комунального господарства  на виконання протокольного рішення комісії ТЕБ і НС в термін до 30 липня поточного року надати інформацію щодо профілактичної дезінфекції громадських колодязів та проведення лабораторного контролю ефективності проведеної дезінфекції;

-  управлінню з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення  у такий же  термін уточнити перелік автомобілів з ємкостями та ємкостей, які можна використовувати для підвозу питної та технічної води;

- відділу з питань торгово-побутового обслуговування населення і громадського харчування торгівлі до 30 липня ц.р. надати уточнений перелік кіосків артезіанської води, адреси їх розташування.

 

Також було наголошено, що всі задіяні структури у разі виникнення НС мають бути готовими до виконання раніше затвердженого плану реагування .

 

Другим питанням, розглянутим на засіданні стало питання про стан забезпечення протипожежного захисту місць зберігання та переробки продукції врожаю 2018. У своїй доповіді начальник Білоцерківського РВ ГУ ДСНС у Київській області Віктор Юрченко довів до членів комісії  результати перевірки протипожежного стану на ТОВ «Білоцерківхлібопродукт» і ПАТ «Білоцерківський елеватор», які є найбільшими підприємствами міста  із зберігання і переробки врожаю.  Ознайомив з проведеною роботою відділу щодо корегування оперативних планів гасіння можливих пожеж на елеваторах; проведення відповідних інструктажів на підприємствах, які зберігають та переробляють зернові культури  і грубі корми; інформаційно-роз’яснювальних заходів та ін.  

 

Взявши до відома інформацію доповідачабуло вирішено:

- керівникам підприємств ТОВ «Білоцерківхлібопродукт» і ПАТ «Білоцерківський елеватор»: привести в належний стан місця зберігання та переробки продукції нового врожаю; особливу увагу звернути на обробку вогнезахисним розчином горючих конструктивних елементів горищних приміщень будівель переробки зернопродукції;  обладнати та відремонтувати системи пожежної автоматики,  пожежні водойми; перевірити силові та освітлювальні електромережи на опір ізоляції; провести спеціальні навчання з питань пожежної безпеки відповідальних за пожежну безпеку та задіяних на роботах з підвищеною пожежною небезпекою осіб.

 

- Білоцерківському РВ ГУ ДСНС у Київській області доручено перевірити усунення недоліків з протипожежного стану за результатами планових перевірок підприємств ТОВ «Білоцерківхлібопродукт» і ПАТ «Білоцерківський елеватор» та ін.

 

На засіданні було розглянуто ще одне важливе для Білої Церкви питання – про вжиття заходів щодо попередження передумов виникнення надзвичайної ситуації у зв’язку із аварійною ситуацією, яка виникла 21.07.2018р. при демонтажу трубопроводу В-3 Товариством з обмеженою відповідальністю “Новація” та заходів щодо збереження комунального майна.  Детальніше про ситуацію за посиланнями:  https://bc-rada.gov.ua/node/9027 та http://bcvoda.com.ua/news_/bila-tserkva-shhodnya-rizikuye-zalishitisya-bez-vodopostachannya-ta-vodovidvedennya.

 

Доповідаючи питання директор ТОВ «Білоцерківвода»  Тетяна Бойко та її заступник Олексій Пахольчук повідомили, що не дивлячись ні на заяви  в поліцію, ні на відкриті кримінальні провадження ТОВ “Новація”  продовжує незаконний демонтаж трубопроводу

 

В-3. У полі, де  проводяться земляні роботи, знаходяться високовольтні електричні мережі, пошкодження яких може призвести до повної зупинки водоочистних споруд міста (на першому підйомі водоочисних споруд) , а це означає, що водопостачання та водовідведення може в будь- який момент припинитися. На жаль, 21 липня ц.р. така ситуація сталася -  було пошкоджено один з двох високовольтних електричних кабелів. Працівниками “Білоцерківвода”  було проведено ремонтні  роботи  на електричних мережах і цього разу  жителі міст Біла Церква та Умань не залишилися без водопостачання.

 

Заступник міського голови Валерій Гнатюк наголосив, що дана ситуація була передумовою виникнення НС і завданням міської влади є вжиття профілактичних заходів щодо недопущення виникнення катастрофи.


За підсумками розгляду даного питання було вирішено:

- повідомити комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Київської області про передумови виникнення надзвичайної ситуаційїу зв’язку із аварійною ситуацією, яка виникла 21.07.2018р. при демонтажу трубопроводу В-3 ТОВ “Новація”;

- уповноважити управління комунальної власності, департамент житлово-комунального господарства, юридичне управління міської ради, ТОВ «Білоцерківвода»,  КП «Білоцерківводоканал»  та КП БМР «Муніципальна варта» вжити вичерпних заходів щодо контролю за станом інженерних мереж, а саме  водоводу річкової води – В-3, а  також його  охорони, збереження як комунальної власності  та заходів для уникнення передумов виникнення НС;

- рекомендувати міському голові утворити робочу групу  щодо оперативного реагування на можливі випадки аналогічних НС;

- ТОВ «Білоцерківвода»,  КП «Білоцерківводоканал»  та управлінню комунальної власності міської ради вжити заходів по відновленню футляру технологічної мережі для транспортування гіпохлориту натрію.

Комісія ТЕБ і НС: питання якісної питної води, протипожежного захисту елеваторів та передумови до аварійної ситуації при демонтажу трубопроводу В-3


Опубліковано: 23 липня 2018 року
Поділитися