Кіборги, ми пам’ятаємо про ваш подвиг!

Цього року - шості роковини з дня підриву Донецького аеропорту та завершення його оборони.

Бої за Донецький аеропорт тривали з вересня 2014 року до 22 січня 2015 року і стали одними з найзапекліших у війні на сході України. Бої розгорнулися між українськими військами і бійцями добровольчих формувань з однієї сторони та силами проросійських збройних угруповань і окупаційних військ з іншої за контроль над Донецьким міжнародним аеропортом.

20 січня 2015 року проросійські сили підірвали новий термінал, бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилася, ховаючи під собою українських захисників. 22 січня 2015 року вцілілі захисники вийшли з термінала, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапила до полону. Оборона терміналів аеропорту тривала 242 дні.

За час боїв українська армія вибудувала оборону, створивши лінію укріплень навколо злітної смуги по периметру навколишніх сіл — у Пісках, Водяному, Опитному, біля вентиляційного ствола шахти Бутівки.

Тому, саме 20 січня секретар міської ради Дмитро Киришун зустрівся з білоцерківцями - бійцями 90-го Десантно-штурмового батальйону, військовослужбовці якого останніми захищали ДАП, аби ще раз висловити слова вдячності за подвиг кіборгів, який є без перебільшення вагомим у війні на сході нашої держави та вшанувати пам’ять про загиблих захисників.

Під час розмови голова громадського об’єднання «Всеукраїнське об’єднання ветеранів «Патріот» Сергій Кузьмін пригадав події тих днів,  розповів, як саме 20 січня відбувся підрив терміналу аеропорту, під час якого загинуло 50 його побратимів, серед яких було троє білоцерківців -  бійців 90-го Десантно-штурмового батальйону. Один з воїнів Юрій Шкабура – потрапив у полон. Сергій Кузьмін зазначив, що шостий рік поспіль, білоцерківські кіборги збираються цього дня, аби згадати, тих, кого вже немає поруч.

Секретар міської ради висловив  слова щирої вдячності кіборгам  за їх патріотизм,  відвагу, зразкове виконання службових обов’язків, мужність та відвагу, проявлені під час оборони Донецького аеропорту. Зазначив, що саме завдяки їх героїзму та небайдужості вдалося стримати окупантів та суттєво вплинути на подальші події війни на Донбасі.

Дмитро Киришун також запевнив, що міська влада підтримуватиме родини загиблих та прикладатиме зусиль, щоб колишні воїни відчували турботу про себе.

Під час зустрічі присутнім кіборгам було вручено подяки Білоцерківської міської ради. Тим, хто не зміг бути присутнім – подяки будуть передані.

Серед відзначених

-    Валерій Мітенко - ст. сержант, інвалід війни;

-    Михайло Заєць - молодший сержант, інвалід війни;

-    Сергій Кузьмін - ст. лейтенанту, інвалід війни;

-    Ігор Кацалап - солдат, інвалід війни;

-    Юрій Шкабура - ст. сержант, інвалід війни;

-    Анатолій Максимчук – солдат;

-    Віталій Старовойт - молодший сержант;

-    Максим Бондар - молодший сержант.

Разом  із присутніми кіборгами секретар міської ради відзначив й вдову загиблого у грудні 2014 року Сергія Чопа  - Ларису Іванівну.  

Подяка буде передана й сину загиблого воїна Олександра Яцука  - Сергію.

Ми вдячні вам, відважні та мужні кіборги. Ваш подвиг неможна забути!

Кіборги, ми пам’ятаємо про ваш подвиг!


Опубліковано: 20 січня 2021 року
Поділитися