Енергоефективний будинок – приклад співпраці влади та громади

На одній із вулиць Білої Церкви є будинок, який вирізняється з-поміж інших не тільки зовні, але із середини. Цей будинок входить до ОСББ «Павліченко 20 «Б», яке повністю виконало заходи Програми та термо- й енергомодернізувало свій будинок, отримавши компенсацію з місцевого бюджету в розмірі майже 2 млн грн. На сьогодні у Київській області це єдиний завершений проєкт за пакетом «Б», який був реалізований за підтримки фонду енергоефективності спільно з місцевою владою.

Попри військовий стан, напрямок з розвитку енергоефективності залишається в нашій громаді пріоритетним та актуальним. На сьогодні в Білій Церкві створено 165 об’єднань співвласників багатоквартирними будинками та діють дві ключові Програми, які стимулюють ОСББ впроваджувати енергоефективні заходи в будинках. Ці Програми синхронізовані з Програмами ДУ «Фонд енергоефективності», і станом на сьогодні 4 ОСББ нашої громади використовують ці програми.

16 жовтня секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, заступники міського голови Анатолій Кравець та Василь Морський, представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради оглянули будинок на вул.Павліченко, 20-Б, та ознайомилися з результатами проведеної роботи.

Голова правління ОСББ «Павліченко 20 «Б» Вікторія Коломієць розповіла:

«Цей проєкт розпочався ще в 2021 році, до початку повномасштабного вторгнення, і в нас був комплексний пакет, що передбачав утеплення та заміну вікон у квартирах та місцях загального користування. Також ми замінили всі двері – в під’їзд, на дах, у підвали, оновили утеплювач на системі опалення, що в підвальному приміщенні. Також розпочали утеплення торцевих стін нашого будинку. З початком повномасштабного вторгнення було дуже складно продовжувати цей проєкт. Крім того, розпочалася окупація Київської області, і люди виїздили. Але ми зібралися, і за підтримки співвласників, місцевої влади уже в травні, після деокупації Київщини, розпочали комплексне утеплення цього будинку.

Ми відкривали кредитну лінію на повну вартість – 8,2 млн грн, але ми брали його траншами, і перших 2 млн грн отримали у жовтні 2021 року, а через рік, на початку жовтня 2022 року, згідно з термінами, вже закінчили цей проєкт. На сьогодні ми погасили всі кредитні зобов’язання та в цілому задоволені результатом. Вдячні за підтримку міській владі та всім підрядним організаціям».

За словами голови ОСББ, завдяки впровадженому проєкту з енергозбереження мешканці будинку змогли заощаджувати ще в перший опалювальний період, коли здійснили утеплення системи опалення новим утеплювачем. Сьогодні мешканці мають змогу вдвічі менше споживати газу (при температурі в помешканні 21°С).

До слова, будинок був зданий в експлуатацію в 1999 році. Завдяки проведеним заходам з енергомодернізації суттєво зріс попит на оренду та придбання квартир у цій багатоповерхівці.

Секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб під час зустрічі зазначив:

«Сьогодні ми є свідками того, що в Білоцерківській громаді існують програми підтримки ОСББ, які передбачають відшкодування кредитів, спрямованих на заходи з підвищення енергоефективності будинків. І ОСББ «Павліченко 20 «Б» – яскравий приклад того, як працює ця програма. Це доступно для всіх, потрібно тільки бажання мешканців – об’єднуватися та виходити з ініціативою від ОСББ. Попри всі виклики сьогодення для міської влади це пріоритетний напрямок, і ми закладаємо на це кошти щороку. І на наступний рік з місцевого бюджету передбачені видатки на такі заходи».

Заступник міського голови Василь Морський відмітив, що в Білоцерківській громаді діють дві програми щодо компенсації відсотків та компенсації тіла кредиту, які синхронізуються з державною програмою. Зокрема це Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ» ДУ «Фонд енергоефективності» на 2024-2025 роки (компенсація відсотків) та Програма «Енергоефективний дім» з відшкодуванням частини витрат на енергоефективні заходи для ОСББ БМТГ на 2024-2026 роки. Суть механізму Програм полягає у тому, що з місцевого бюджету учасникам Програми частково відшкодовується частина витрат на здійснення заходів з енергоефективності у багатоквартирному житловому будинку. Кожне ОСББ, яке бере участь у цих програмах, може отримати часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в розмірі до 30% вартості робіт.

Крім того, отримати відшкодування з місцевого бюджету частини відсотків за кредитами, залученими ОСББ, в обсязі до 15% річних та по сумах від 150 до 500 тис. грн на календарний рік у залежності від обраного пакету Програми (Легкий та Комплексний).

За консультаціями щодо цих програм можна звертатися до відділу енергоефективності Білоцерківської міської ради за тел.: (068)690-17-70.

 

Енергоефективний будинок – приклад співпраці влади та громади


Опубліковано: 17 жовтня 2024 року
Поділитися