Досвід урбаністики Німеччини може стати у нагоді Білоцерківській МТГ

09 вересня Білоцерківський міський голова Геннадій Дикий провів робочу зустріч з екс-віце-мером міста Трір (Німеччина) Норбертом Нойхаузом. Пан Норберт є експертом з урбаністики, політолог, громадський діяч. Він забезпечив процес розвитку свого міста після закриття 100 тисячної військової бази, яка була основним донором місцевого бюджету, був ідеологом нової стратегії розвитку міста, запуску основних муніципальних реформ. Останні роки часто відвідує громади України з метою донесення власного досвіду управління в умовах змін до українських представників місцевого самоврядування, які зараз впроваджують децентралізацію.

Під час зустрічі міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий детально розповів про наше місто, його культурну та історичну спадщину, соціальну інфраструктуру, співпрацю зі сферою бізнесу. Зупинився на можливостях для економічного розвитку та залучення інвестицій. Особливу увагу приділив можливостям, які виникли відтепер у об’єднаної громади - коли до міста приєдналися 16 населених пунктів.

Геннадій Дикий наголосив, що Білоцерківська міська територіальна громада відкрита до співпраці, адже прагне розвитку та створення комфортної для проживання громади, забезпечивши не тільки зупинку від’їзду молодих фахівців з міста, а й залучення їх з інших регіонів.

У свою  чергу Норберт Нойхауз розповів про  приклади, які дозволили місту Трір стати прогресивним, самодостатнім європейським містом. Зокрема, одним із кроків стало створення для молодих кваліфікованих родин привабливого міста за рахунок доступного ринку землі та нерухомості.

Крім того, зупинилися на прикладах, як у німецькому місті змінювали структуру населення в залежності від потреб ринку праці. Зокрема, головною інновацією було запровадження дуальної системи навчання, при якій було втілено поєднання навчання працівників на підприємствах (отримання професійних навичок) та здобуття теоретичних знань у спеціальних професійних школах. Це дало можливість отримати високваліфікованих спеціалістів.

Обговорили й необхідність залучення інвесторів до процесів навчання спеціалістів, які потрібні тому чи іншому виробництву; вивчення ринку праці та визначення професій, які будуть затребувані на найближчу перспективу тощо.

Присутні обговорили: як якісно проводити урбанізацію міст; як забезпечити соціальну стабільність міст, враховуючи щільність проживання населення; визначення  стратегії подальшої забудови у місті разом із необхідною для населення інфраструктурою  та ін.

Екс-віце-мером міста Трір надав відео,  які конкретно наводять приклади проведення урбаністики та запропонував ряд міст з Німеччини, які можуть бути потенційними партнерами Білої Церкви.

Міський голова подякував пану Норберту Нойхаузому за плідну розмову, відмітив, що його  досвід у цій сфері є важливим та наголосив, що за її підсумками вже окреслив ряд заходів, які можна впроваджувати в Білоцерківській міській територіальній громаді.

 У зустрічі взяли участь перший заступник міського голови Інна Новогребельська, заступник міського голови Василь Морський, начальник управління економіки міської ради Юлія Земецька, директор КП БМР «Агенція стратегічного розвитку м.Біла Церква» Олександр Прилуцький.

 

Досвід урбаністики Німеччини може стати у нагоді Білоцерківській МТГ


Опубліковано: 09 вересня 2021 року
Поділитися