ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ ТА БІЛА ЦЕРКВА

Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найбільших українських свят.

 

Покрова є покровительницею українського війська, починаючи від українського козацтва, січових стрільців, армії УНР, Української повстанської армії.На Запорізькій січі була церква святої Покрови, і запорізькі козаки  вважали святу Покрову своєю покровителькою.

 

Українська  Повстанська армія, яка вела збройну боротьбу проти нацизму та комунізму, теж  обрала собі свято Покрови, як своє свято, віддавшись під опіку святої матері Богородиці.

 

Свято Покрови Божої Матері та День захисника України тісно пов’язане з Білою Церквою.

 

З 30-х років XVII ст. до 1711 року існував Білоцерківський полк, який виконував не тільки військові, але і адміністративні функції.Він відіграв значну роль в період національно-визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького.Населення Білоцерківського полку здавна славилося своїм волелюбством і звитягою. Здебільшого воно складалося з козаків, селян і міщан, також була не велика кількість дрібної шляхти.

 

Біла Церква була одним із центрів української революції 1917-1922 років. Ще тоді тодіпочалася поширюватися козацька ідея, особливо серед селянських мас, які прагнули до військової самоорганізації, що прагнули самооборони від мародерів.

 

Отже почався рух за створення вільного козацтва, перший його кіш був створений у квітні 1917 році у Звенигородському повіті. На весну-літо 1917 р. цим рухом була охоплена Київщина, Чернігівщина, Полтавщина, Катеринослащина і Кубань.

 

На початку жовтня 1917 року в Чигирині відбувся Всеукраїнський з’їзд вільного козацтва, почесним отаманом був обраний Павло Скоропадський.

 

Місцем перебування управи вільного козацтва, яка займалася щоденними справами була визначена Біла Церква, яка стала потужним центром вільного козацтва.26 грудня 1917 року в будинку Білоцерківської гімназії відбувся Другий з’їзд Вільного козацтва.

 

В вересні 1918 році місто стало центром відновлення січових стрільців, під проводом Євгена Коновальця та Андрія Мельника, був сформований окремий його загін, який складався з 4-х сотень, четверта сотня була сформована виключно з молодих білоцерківців, розміщувалися в бараках біля залізниці, приблизно біля сучасної вулиці Толстого, що на залізничному селищі.В Білій Церкві вони пройшли серйозний військовий вишкіл, стали головною силою в повстанні проти гетьмана Павла Скоропадського.

 

Білоцерківці брали участь в другому зимовому поході восени 1921 року проти більшовиків, цей похід розпочався в жовтні 1921 року, на території Польщі з інтернованих військ армії УНР було сформовано повстанську армію в складі трьох груп Бессарабської, Волинської, та Подільської, подільську групу очолював уродженець Білоцерківщини підполковник армії УНР Михайло Палій-Сидорянський.

 

Другим зимовим походом закінчилася національно-визвольна боротьба в Україні під час української революції 1917-1921 років.

 

Незважаючи на бездержавність українці продовжували боротьбу за незалежність, це відобразилося в діяльності організації українських націоналістів та української повстанської армії, які ставили за мету здобуття незалежності України. Українські націоналісти революційного, або бандерівського крила діяли на території Білої Церкви та Білоцерківщини.

 

У кінці 1941 року на Білоцерківщині українськими націоналістами спільно з місцевим населенням був створений Білоцерківський Окружний Провід ОУН (БЦОПОУН) з центром у Білій Церкві. У вересні 1943 року керівник БЦОПОУН Арсеній Шевченко отримує наказ про формування на Білоцерківщині загонів УПА. Зв’язавшись з районними провідниками, він в свою чергу поставив перед ними завдання вербування та навчання людей  для вступу до лав УПА. Через деякий час були підготовленні дві групи членів УПА. Одна з них чисельністю до 100 чоловік, була відправлена за словами Арсенія Шевченка на Волинь, де очевидно з’єдналися з волинськими повстанцями УПА.

 

Українські націоналісти в Білій Церкві як і по всій Україні зазнавали репресій як збоку нацистського так і комуністичного режиму.

 

На 1944 рік Всього на Білоцерківщині слідством було виявлено 323 чоловіки учасників ОУН, з яких притягнуто до відповідальності 31 чоловік. Раніше заарештовані і засудженні за іншими справами 35 чоловік, знаходилися в діючій армії 29 чоловік. Розшукувалося 208 чоловік.

 

В новітній час естафету боротьби за волю України в старшого покоління перехопили воїни 72-ї дивізії, яка боронить незалежність України від російських окупантів на Сході.23 серпня 2017 року, з метою відновлення історичних традицій національного війська щодо назв військових частин, зважаючи на зразкове виконання поставлених завдань, високі показники в бойовій підготовці та з нагоди 26-ї річниці Незалежності України, указом Президента України бригаду названо на честь Чорних запорожців.

 

Російська агресія сприяла пробудження національної свідомості, відродження історичної пам’яті та відходу від радянського трактування історії й повернення до історичних традицій українського народу.

 

Наслідком цього був указ Президента України про скасування святкування дня захисника вітчизни 23 лютого. І з 2015 року свято захисника України відзначається 14 жовтня на свято Покрови.


Анатолій Бондар, історик-краєзнавець

відділу інформаційно-краєзнавчої роботи

КЗ БМР “Білоцерківська міська ЦБС”


Опубліковано: 11 жовтня 2017 року
Поділитися