Алея платанів тепер і в Білій Церкві

Біла Церква продовжує ставати кращою і комфортнішою. Створення комфорту має відбуватись планомірно і, звичайно, здійснювати покращення міста необхідно комплексно, а це не можливо без озеленення.

Так, вздовж вулиці Дружби днями висаджено молоді дерева замість зрізаних старих тополь. На противагу крихким та алергенним тополям обрано платани кленолисті.

Для нашого міста це незвичне дерево, проте воно широко використовується в інших містах і закордоном. Платани ідеально вписуються в міський ландшафт, прекрасно доповнюють урбаністичність міста та мають значно більшу витривалість у порівнянні з іншими деревами. Їх особливостями є розлога густа крона та високий стовбур, тому платани є найкращою рослиною для створення тіні.

Наразі вдосконалено і сам процес висадки дерев, який забезпечує краще приживлення. Було висаджено 23 саджанці 8-річного віку із розсадника міста Києва. А це значить, що вони вже акліматизовані до наших погодних умов. Під час висадки також було облаштовано системи збагачення повітрям та зрошування. Враховуючи близькість до дорожнього покриття та тротуару, застосовано кореневий бар’єр, який монтується вертикально навколо кореневища. Він стримує агресивне горизонтальне розповсюдження коріння та захищає прилеглі зони від можливого руйнування.

За сезон активного росту молодий приріст цих дерев досягає близько 50 см в висоту та 40 см в ширину. До речі, в ландшафтному дизайні платанам немає альтернативи. Це дерево здатне прикрасити будь-яку ділянку, а в груповому насадженні – це завжди яскрава акцентна точка ландшафту.

Дані роботи є частиною проекту «Управління зеленими насадженнями в м. Біла Церква», який реалізується спільно з «Фондом Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні.

Для довідки. Платани — високі листопадні дерева з густою широкою кроною. Платани належать до представників орнаментальних листяних дерев, які завдяки своїм густим, красивим кронам і незвичайному плямистому забарвленню гілок цінуються як декоративні. Саме через декоративну цінність і витривалість в умовах атмосферного забруднення їх часто використовують для оздоблення вулиць міст, замінюючи ними менш витривалі породи дерев, такі як тополі, каштани, липи, клени та ін.

Алея платанів тепер і в Білій Церкві


Опубліковано: 03 червня 2019 року
Поділитися