В чому полягає небезпека стихійної торгівлі?

Продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати лише через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торговельну мережу. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх безпеку та якість. Відповідальність за дотриманням умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств.

Стихійна торгівля – це продаж товарів поза межами зазначених об’єктів. Найчастіше місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей: зупинки громадського транспорту, вокзали, автомобільні шляхи, площі. Нерідко торгівля ведеться «з землі». Приватні особи, які реалізують продукцію, заздалегідь не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання.

Часто громадяни надають перевагу харчові продукти, які реалізуються «із землі», не замислюючись про їх якість, в яких умовах виготовлені, де зберігались і в яких «клунках» вони транспортувались,  про хвороби тварин, від яких ця продукція. Не дивляться покупці й на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих та про те, скільки часу така продукція знаходься в таких умовах. Не згадують вони й повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. За зовнішнім виглядом реалізаторів Ви не можете робити висновків про якість продуктів, що реалізуються в стихійних місцях. Так і виходить, що люди свідомо самі шкодять своєму здоров’ю. А якщо людина отруїться такими харчові продукти, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.                            

Люди запевняють, що корова у них здорова і дає дуже добре молоко, риба свіжа. Але ж це ніким не доведено. Сьогодні тварина здорова, а завтра може підхопити захворювання, яке небезпечне і для людей.

«Невдале» придбання харчових продуктів на стихійних ринках – це шлях до не дешевого лікарняного (в кращому випадку!). Тому кожна людина повинна замислюватись перед тим, як почати годувати родину з небезпечних місць торгівлі.

Тому, звертаємося до всіх мешканців міста та району із закликом не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі та застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням цих небезпечних продуктів! Купуйте якісні харчові продукти на ринках та в продовольчих магазинах.


Білоцерківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області


Опубліковано: 16 липня 2021 року
Поділитися