Увага! Святкові харчові отруєння

В м. Біла Церква після святкування Дня народження та новорічної «корпоративної вечірки» в одному із закладів громадського харчування у період з 22 по 24 грудня за медичною допомогою до місцевих закладів охорони здоров’я звернулося вісім осіб з гострими симптомами кишкових розладів, з них шестеро осіб були негайно госпіталізовані. Всім було поставлено діагноз «Гостра кишкова інфекція» середньої тяжкості. Пізніше, після отримання результатів з лабораторії визначився точний діагноз – «сальмонельоз», визваний збудником Salmonella enteritidis. Постраждалі пов’язували своє захворювання з вживанням святкових страв, серед яких багато м’ясних страв та салатів, заправлених майонезом.

Після отримання інформації про перших захворілих, фахівці Білоцерківського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області разом з міськрайонним відділом лабораторних досліджень ДУ «Київський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» приступили до роботи по розслідуванню  причин і умов спалаху.

24.12.2019 року після ретельно зібраної інформації, проведено позапланове інспектування закладу на предмет дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, в ході якого були відібрані змиви з виробничого обладнання харчоблоку,  зразки сирої необробленої продукції, з якої готували страви, та зразки готових страв для подальших лабораторних досліджень в Білоцерківській міській державній лабораторії Держпродспоживслужби. В ході інспектування було виявлено низку грубих порушень гігієнічних вимог при поводженні з харчовими продуктами. За результатами проведеної роботи керівником закладу відсторонено від роботи 11 осіб з числа персоналу закладу без належних медичних оглядів; вилучено з обігу продукти, термін реалізації яких минув та продукти без належного маркування. Рішенням Головного державного ветеринарного інспектора діяльність закладу призупинено. На керівника закладу складено протокол про адміністративне правопорушення.

Також було обстежено всіх працівників закладу громадського харчування з метою виявлення носіїв збудників кишкових інфекцій.

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області  з метою  недопущення поширення інфекції, тримає на постійному контролі стан роботи  по розслідуванню причин  виникнення спалаху сальмонельозу в м. Біла  Церква та вживає вичерпних заходів по його локалізації.

Білоцерківське міськрайонне управління

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області


Опубліковано: 28 грудня 2019 року
Поділитися