Замітки щодо спалювання сухої рослинності

Рятувальники Білоцерківського РВ закликають громадян схаменутись!

Палії сухої трави навесні наражають на небезпеку сусідів і їх помешкання, прирікають на загибель рослини і тварин, знижують родючість грунтів і, врешті-решт, можуть довести справу до великої пожежі в лісі, згасити яку дуже непросто. Лісові пожежі, в свою чергу, несуть великі як екологічні, так і економічні втрати, що позначається на всій країні вцілому. На місці підпалу нормальне життя рослин відновлюється через 5-6 років, а найчастіше - відновленню не підлягає зовсім!

До речі, рятувальники  на таких викликах працюють цілодобово, а потім мало не замертво валяться з ніг від втоми прямо на землю.

Пожежна техніка не встигає повертатить до підрозділів, як потрібно вирушати на нове місце події.

У більшості випадків це відбувається через людей - траву підпалюють спеціально, або вона загоряється від кинутих недопалків і незагашених багать.

Не запалюйте суху траву! Будьте людьми і поважайте флору, фауну та нелегкий труд рятувальників!

                                                  Людмила Ніколенко ГУ ДСНС України у Київській області

 

Не спалюйте суху ролинність!

 

Білоцерківский РВ ГУ ДСНС України у Київскій області інформує, що із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Навесні торішня трава швидко висихає і легко загорається від сірника, цигарки. Мешканці приватних житлових будинків та дач активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Вони завдають шкоду як господарствам так і лісовим насадженням. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто.

 

Необдумане випалювання сухої рослинності призводить до загибелі всього живого і може спричинити лісову пожежу, яка здатна за лічені хвилини призвести до загибелі не тільки представників фауни даного регіону, але й людей, знищити не один гектар лісу. Та
Пожежі в екосистемах шкодять довкіллю, тваринному та рослинному світу, а дим небезпечний для здоров’я людини.


Тому закликаємо всіх суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, не спалювати залишки рослинності (стерня, солома), не розводити багаття в лісах та лісосмугах, а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

    Людмила Ніколенко ГУ ДСНС України у Київській області

 

Шановні громадяни, рятувальники Былоцерківського РВ звертають Вашу увагу на заборону спалювання  сухої рослинності!

Так,  впродовж минулого тижня рятувальники 7 разів залучались на гасіння трав’яного настилу на території міста та району.

Водночас неконтрольоване випалювання сухої трави часто є причиною лісових та торф’яних пожеж, загоряння житлових будинків та господарських споруд, травмування і навіть загибелі самих паліїв. Необережне поводження з вогнем може призвести до великомасштабних пожеж, адже швидкість поширення вогню у суху та вітряну погоду надзвичайно висока.

Пам’ятайте!

Згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Випалювання стерні,  луків,  пасовищ,  ділянок  із  степовою,

водно-болотною та іншою природною рослинністю,  рослинності або її

залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних  доріг  і

залізниць,  у  парках,  інших  зелених  насадженнях  та  газонів у

населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі

охорони  навколишнього природного середовища або з порушенням умов

такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на

випалювання  зазначеної  рослинності  або  її  залишків та опалого

листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу.

Якщо ви помітили пожежу, що розгоряється, спробуйте загасити її підручними засобами: гілками дерев, піском чи водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки - терміново телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

 

                                              Марина Кононенко ГУ ДСНС України у Київській області

Не провокуйте пожеж на відкритих територіях!

Зважаючи на сприятливі для господарювання погодні умови, Білоцерківський РВ ГУ ДМНС України у Київській області закликає громадян дотримуватися елементарних правил безпеки та не провокувати пожежі на відкритих територіях!

Перш за все, не слід випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, розводити відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями, а також залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

Пам'ятайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків!

                                                         Людмила Ніколенко ГУ ДСНС України у Київській області

 

 

Замітки щодо спалювання сухої рослинності


Опубліковано: 08 квітня 2020 року
Поділитися