Дайджест новин ДСНС від 09.08.2019

Як не стати жертвою блискавки під час грози?

Влітку сильна спека в Україні чергується із грозами – типовим атмосферним явищем теплої пори року. Найнебезпечнішими під час грози є розряди блискавки, температура якої може перевищувати 30 тисяч градусів за Цельсієм – це приблизно в 5 разів більше за температуру на поверхні Сонця. У середньому блискавичний розряд поширюється зі швидкістю понад 190 тисяч км/с, а його довжина становить 3-4 км. За статистикою, щороку в світі від удару блискавки гинуть до 3000 людей. У зв’язку з цим рятувальники Білоцерківського РВ в черговий раз нагадують громадянам правила безпечної поведінки в грозу.

Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть усі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягують розряд.

Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.

Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Ні в якому разі не бігайте й не плавайте. Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим – волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст.

Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

Запам’ятайте: всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не користуйтеся ними під час грози, натомість негайно їх вимкніть.

Будьте розсудливі! Бережіть себе, своїх рідних і друзів!

                                                       Білоцерківський РВ ГУ ДСНС України у Київській області

 

До уваги забудовників Білоцерківського району!

Щодня у різних куточках України розпочинається будівництво чи то нового житлового будинку чи то нового торгово-розважального центру. Київська область не є винятком. Орієнтуючись на нові дизайнерські тенденції, кожен хто розпочинає будівництво намагається надати майбутньому об’єкту індивідуальності, не використовуючи перевірених часом проектних рішень типових проектів. Як наслідок, необмірковані, поспішні ідеї, втілені в будівництво, призводять до виникнення непередбачуваних ситуацій під час експлуатації об’єктів.

Проведеним аналізом стану дотримання вимог пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту державних норм та правил на нововведених до експлуатації об’єктах виявлено ряд типових порушень, які допущені під час будівництва, а саме: недотримання протипожежних відстаней між будівлями та спорудами, відсутність або непридатність до використання мереж протипожежного водопостачання, недостатня кількість та зменшені розміри евакуаційних шляхів і виходів, невідокремлення протипожежними перешкодами дільниць з різними характеристиками пожежної небезпеки, відсутність автоматичних систем протипожежного захисту тощо. Крім того, будівельниками, з метою економії, застосовуються будівельні матеріали                  з невизначеними показниками пожежної небезпеки. Всі вищевикладені фактори збільшують ризик виникнення пожежі, сприяють тривалому часу її виявлення, швидкому розповсюдженню, пізньому оповіщенню та тривалої евакуації людей, низької стійкості будівельних конструкцій до небезпечних факторів пожежі, і як наслідок масової загибелі та травмування людей, значних матеріальних збитків. Усунення вказаних порушень, допущених під час будівництва, на функціонуючому об’єкті, як правило, потребує значних капіталовкладень, довготривалого припинення експлуатації, а в частині випадків є взагалі неможливим.

Для отримання кваліфікованої консультаційної допомоги під час проектування та будівництва пропонуємо Вам звертатися до органів державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки Білоцерківського району . 

                                                               Дмитро Гарбузенко ГУ ДСНС України у Київській області

Проведено заняття з особовим складом

06 серпня з особовим складом першого караулу 4-ДПРЧ 1-ДПРЗ ГУ ДСНС України у Київській області було проведено заняття, а саме заняття в ЗІЗОД на свіжому повітрі. Метою проведення даного заняття є удосконалення особовим складом практичних навичок для використання в подальшому при виконанні робіт за призначенням.

                                                                   Білоцерківський РВ ГУ ДСНС України у Київській області

 

Купальний сезон у розпалі - рятувальники попереджають про небезпеку!

У зв’язку зі спекотною погодою найбільш приємний і корисний відпочинок влітку - це відпочинок біля води. Однак, через велику кількість водойм на території Білоцерківського району рятувальникам необхідно бути постійно напоготові та аби, зменшити кількість загиблих на воді, повсякчас  проводити профілактичну роботу з населенням. Тож, аби нагадати про правила поведінки на воді,  7 серпня працівники ДСНС Білоцерківського районного відділу  вирушили у рейди аби ще раз нагадати про безпеку під час водного відпочинку.

Фахівці рятувальної справи нагадали і відпочиваючим, і перехожим правила безпеки на водних об’єктах та заборони купання у необладнаних місцях в період літнього відпочинку. Також роз’яснили вимоги правил під час користування плавзасобами, наголосили батькам, що в жодному разі не можна залишати дітей без нагляду та відпускати їх самих купатися. Аби показати серйозність проблематики летальності на воді, рятувальники ознайомили місцевих мешканців із сумною статистикою трагічних випадків під час купання - а це 88 загиблих громадян  з початку року. Для кращого засвоєння почутої інформації роздали листівки з правилами поведінки на воді та зазначеним номером Служби порятунку «101».

Пожежна безпека на кухні!


За статистикою, кожна четверта пожежа починається з кухні, тому дане приміщення залишається одним з найнебезпечніших у будинку або квартирі. Щоб не допустити загоряння будь-якого масштабу, слід дотримуватися правил пожежної безпеки на кухні й уважно ставитися до всіх можливих джерел небезпеки.

Існує кілька найпоширеніших причин виникнення пожежі на кухні:
• скупчення пилу і жиру, що є легкою займистою сумішшю;
• несправності в роботі техніки або проводки;
• неправильна експлуатація теплового і кухонного устаткування;
• необережність у поводженні з вогнем;
• нездатність самостійно запобігти поширенню вогню.

Особливо небезпечною може бути плита. Незалежно від того, газова вона або електрична – таке обладнання повинно бути теплоізольованим від легкозаймистих конструкцій з дерева та пластику. А якщо плита знаходиться біля вікна – не можна вішати довгі штори, які можуть потрапити у полум'я і спалахнути. Рукавиці і рушники слід тримати подалі від вогню.
У процесі приготування їжі масло розжарюється до дуже високої температури і також може призвести до пожежі. Щоб уникнути цього накривайте посуд спеціальною кришкою або вологою ганчіркою. Не можна заливати масло в гарячому вигляді водою – воно розбризкається і запалиться, при цьому поширюючись приміщенням. Не зберігайте на кухні речовини, які легко займаються – розчинники, аерозолі. У разі перегріву вони можуть спалахнути.

Білоцерківський РВ ГУ ДСНС України у Київській області попереджає!
Обережність і пильність є основою пожежної безпеки на кухні та в інших приміщеннях будинку. Щоб запобігти займанню на кухні, варто дотримуватися такої інструкції з пожежної безпеки:
• не залишайте дітей на кухні без нагляду;
• готуйте із зібраними волоссям і з засуканими рукавами;
• звертайте увагу на подачу газу – якщо пальник постійно гасне (наприклад, через забруднення або попадання води), очистіть або висушіть його;
• не залишайте їжу в процесі приготування без нагляду;
• використовуйте кухонні прилади відповідно до інструкції, у разі поломки не користуйтеся технікою;
• витирайте пил і жир з поверхонь;
• стежте, щоб електропроводи приладів розміщувалися далі від поверхонь, які нагріваються, шнури повинні бути сухими і чистими.
Якщо ж в кухонному приміщенні сталася невелика пожежа – дійте негайно!!!

Дії під час пожежі на кухні:


• Масляна пожежа. Якщо спалахнув жир, слід відразу вимкнути подачу газу й електрики. Укрийте посудину мокрою тканиною або кришкою і залиште, допоки жир всередині не охолоне. У кухонному приміщенні завжди повинна зберігатися груба тканина – накиньте її на руки і потім акуратно покладіть на палаючий предмет. Якщо жир потрапив на підлогу або стіни – можна для гасіння масла застосовувати соду або ж порошок для миття посуду, закидаючи ними полум'я.
• Перегрів електричної плити. Негайно вимкніть плиту, знеструмивши її.
• Займання сміття в урні. У такому випадку можна використовувати воду. Просто залийте вміст урни водою.
• Займання електричної техніки. Швидко відключіть прилад від електричної мережі. У даному випадку забороняється використовувати воду! Якщо ж загоряння ще маленьке і тільки почалося, можна накрити відключене від розетки обладнання грубою ковдрою або щільною тканиною, головне – не дати повітрю потрапити всередину і поширити полум'я.

І найголовніше – не варто боятися викликати рятувальників або ігнорувати серйозні причини загоряння. Якщо у вас не вийшло самостійно побороти поширення вогню – негайно викликайте службу порятунку.Так ви зможете врятувати від пожежі не тільки свій будинок, але і власне життя, і життя близьких.

                                                           Людмила Ніколенко ГУ ДСНС України у Київській області

Білоцерківський РВ ГУ ДСНС України у Київській області закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах!

Основними причинами виникнення пожеж у природних екосистемах є випалювання сухої рослинності, порушення громадянами правил пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських робіт на власних присадибних ділянках, перебування в лісових масивах і на торфовищах. Крім того, після завершення зернозбиральної кампанії аграрії випалюють пожнивні залишки, що категорично заборонено, адже такі дії можуть стати причиною масштабних пожеж.

Пожежі в екосистемах можуть мати негативні наслідки не лише для навколишнього середовища, але й для людей: вогонь може перекинутися на будівлі, знищити лінії електропередач, газо- та нафтопроводів, лісові насадження.

Тож, шановні громадяни! Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах.

У разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації негайно викликайте Службу порятунку за номером 101!

                                                                  Білоцерківський РВ ГУ ДСНС України у Київській області

 

 

 


Опубліковано: 09 серпня 2019 року
Поділитися