Зібрати дитину до школи: про що найчастіше забувають батьки

Полегшити підготовку до 1 вересня батькам можна, скориставшись дієвими порадами знавців. Приміром, Міністерство охорони здоров'я виділило кілька важливих пунктів, які треба врахувати.

Пройти профілактичний огляд

Перед початком навчального року дитина має пройти профілактичний огляд у педіатра чи сімейного лікаря, з яким ви підписали декларацію для дитини. Звертайтеся до власного лікаря – менеджера здоров’я вашої дитини – для діагностики та лікування.

Педіатр чи сімейний лікар видасть необхідну для школи довідку (форма №086-1/о), де, зокрема, зазначається група для занять фізичною культурою. Крім того, потрібно оновити Карту профілактичних щеплень (довідка форми № 063/о), якщо дитина одержала нові щеплення.

Більш детальна інформація за посиланням: http://bc-rada.gov.ua/node/9764

Щеплення

Для перевірки скористайтеся календарем профілактичних щеплень: у ньому вже визначено найоптимальніший час уведення вакцин для найефективнішого захисту дітей від інфекційних хвороб. Важливо, щоб дитина отримувала свої щеплення вчасно. 

Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти і науки України закликають батьків зробити дітям усі необхідні за Національним календарем щеплення. Невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації, не зможуть відвідувати дитячі садки та школи з іншими учнями. Про це йшлося під час прес-конференції в.о Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та Міністра освіти і науки Лілії Гриневич.

Стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1645-14 передбачає, що дітям, які не отримали щеплень згідно віку та календаря,  відвідувати заклади освіти не дозволяється.

Перебування нещеплених дітей в організованих колективах створює ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, що є загрозою для життя та здоров’я не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників закладів освіти. У місті з 2018 року зареєстровано 419 випадків захворювання на кір, в тому числі 160 у дітей.

Підготовка до школи – це не тільки про те, що треба купити зошити та щоденники. Це, насамперед, про здоров’я. В умовах колективу невакцинованих дітей інфекція поширюється дуже швидко. І саме тому щоразу з початком навчального року кількість хворих на інфекційні хвороби різко зростає.

Придбайте необхідні для школи речі

Для цього є чіткі вимоги. Приміром, шкільний портфель має важити не більше 1 кг, мати ортопедичну спинку і світловідбивні елементи.

Загальна вага підручників із розрахунку на один навчальний день у комплекті з приладдям, не враховуючи вагу ранця, не має перевищувати:

I–II клас — 1,5–2,0 кг;

III–IV клас — 2,0–2,3 кг;

V–VI клас — 2,3–3,0 кг;

VII–VIII клас — 3,0–3,5 кг;

IХ–ХII клас — 3,5–4,5 кг.

Одяг найкраще купувати на натуральних волокнах – до 50%, а блузки і сорочки для дітей молодших і середніх класів мають бути виключно натуральними. 

Робоче місце дитини

Для збереження здоров’я дитини, дуже важливо, щоб вона вчилася у сприятливих умовах. Тут мають значення багато умов – від висоти парти і розміру шрифту у підручнику до освітлення.

Навчіть дитину дотримуватись гігієни

Мити руки перед їжею і після туалету – найпростіше правило, яке захистить вашу дитину практично від усіх хвороб.

Інформація від управління охорони здоров’я


Опубліковано: 30 серпня 2019 року
Поділитися