Життя в них тільки починається

На виконання наказу Міністерства соціальної політики України у Білоцерківському міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) ведеться активна робота щодо подальшого впровадження, організації  та вдосконалення надання соціально – педагогічної послуги «Університет третього віку».

«Університет третього віку» – це інноваційний проект, що має на меті впровадження та практичну реалізацію принципу навчання впродовж всього життя, що допомагає пережити людям, які вийшли на пенсію, особисту драму переходу від одного способу життя до іншого.

Сьогодні  навчання продовж всього життя  здійснюється в більшості розвинених країн світу.   Це особливо важливо для вирішення проблем людей старшого віку, покращення якості їх життя, збереження та формування активної життєвої позиції.   У віці 55-60 років людина ще досить молода, енергійна, має значний фізичний та інтелектуальний потенціал, має вільний час, який можливо  використати продуктивно.

Саме з метою залучення старшого покоління до активного суспільного життя, участі в житті міської громади, підтримки їх фізичного та інтелектуального здоров’я, розширення світогляду, створення умов для спілкування та самореалізації і був створений «Університет третього віку».

Діяльність «університету» розпочалася на базі двох діючих відділень соціально- побутової адаптації (діють факультети: хорового співу, декоративно-прикладного мистецтва, психологічний) та соціально- медичних послуг ( факультет з основ медицини та здорового способу життя).

Програми факультетів «університету» побудовані з урахуванням інтересів і побажань слухачів. Заняття протягом академічного року (з 01.09 по 30.06) – безкоштовні,  проводиться спеціалістами територіального центру, волонтерами, представниками громадських, благодійних і державних організацій.

Слухачі, які навчались минулого року мають нагоду продовжити навчання на інших факультетах, а нові „студенти” - розпочати отримувати знання на факультетах, які їх зацікавили найбільше.

На заняттях  «психологічного» факультету слухачі за допомогою викладачів- волонтерів і працівників центру обговорюють шляхи вирішення конфліктів та ситуацій, що виникають у повсякденному житті, опираючись на моральні та правові норми суспільних відносин.

Лікарі медичних закладів і студенти-волонтери медичного коледжу налаштовують слухачів факультету з основ медицини та здорового способу життя на активне довголіття: розповідають їм про користь продуктів і режими правильного харчування, профілактику захворювань. Окрім того, слухачі опановують навички самодопомоги, отримують консультації з питань збереження здоровя.

В навчанні  використовуються методики Нурбекова (гімнастика для суглобів), елементи тібетської гімнастики «Око Відродження», елементи дихальної китайської гімнастики та гімнастики Стрельнікової для лікування серцево–судинної системи, точковий масаж для профілактики застудних захворювань та елементи медитації, музикотерапія по методиці Рушеля Блаво.

На факультеті «декоративно-прикладного мистецтва» викладачі, інструктор з трудової адаптації та волонтери-пенсіонери щедро діляться вміннями і навичками вишивання, в’язання, плетіння гачком і спицями, макраме, бісероплетіння, навчають новим видам декоративно-прикладного мистецтва. У художній вітальні виставлені роботи слухачів факультету.

На заняттях факультету «хорового співу» викладачі знайомлять відвідувачів з цікавими фактами життя та творчості видатних композиторів, особливостями фольклору, хорового співу, вивчають народні, обрядові пісні, колядки. Діяльність даного факультету сприяє обєднанню слухачів у хорові самодіяльні колективи: хор «Берегиня» та «Ровесник», які приймають участь у святкових заходах.

Отже,  “Університет третього віку” дозволяє пенсіонерам розкрити у собі ті таланти, які були притиснуті роботою, клопотами і родинними проблемами, дає можливість познайомитися з новими цікавими людьми.

Концерти, творчі зустрічі, відвідування музеїв, екскурсії – таке цікаве дозвілля. Так люди похилого віку отримали можливість здобувати необхідні знання, знову відчути себе потрібними, усвідомити, що життя продовжується і меж пізнання не існує.

За три  навчальних роки кількість «студентів»  збільшилася до 137 осіб. Гордістю «університету» є його викладачі, які вкладають у навчання частку своєї душі. Люди поважного віку сердечно дякують їм за здобуті знання, чуйність, терпимість.

Щорічно по закінченню навчального року проходить церемонія вручення сертифікатів. Декому із студентів разом із сертифікатами вручаються грамоти, як «Найактивнішому», «Найкреативнішому», «Найдопитливішому».

У наступному навчальному році клієнти територіального центру здобуватимуть знання на нових факультетах: «Жива природа», «Технологія ведення домашнього господарства», «Театральний».



Опубліковано: 22 червня 2016 року
Поділитися