Засідання організаційного комітету з підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

13 січня в м.Біла Церква відбулося розширене засідання організаційного комітету за участю представників громадськості щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

В ході засідання міський голова В.Савчук зазначив, що з метою належного відзначення 200-річчя від дня народження Т.Шевченка Президент України В.Ф.Янукович видав Указ від 11.04.2012 р. за № 257/2012 "Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка", згідно з яким 2014 рік оголошено Роком Тараса Шевченка. Відповідно до даного Указу було визначено ряд завдань щодо реалізації ювілейних заходів, спрямованих на увічнення пам'яті Великого Кобзаря, вивчення та популяризацію його спадщини тощо. Відмітив, що Президент України В.Ф.Янукович наголошує, що гідне відзначення 200-річчя Т.Шевченка консолідуватиме українське суспільство, зміцнюватиме імідж Української держави.

Міський голова зупинився на нормативно-правових актах, які затверджені на рівні держави щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Т.Шевченка та наголосив, що в м. Біла Церква рішенням виконавчого комітету міської ради від 23.04 2013 р. № 154 «Про відзначення в м.Біла Церква 200-річчя  від дня народження Т.Г. Шевченка» створений організаційний комітет та затверджено відповідний план заходів, який поетапно реалізується.

Під час засідання міський голова поінформував, що відповідні заходи широко проводяться не тільки в Україні, а й в інших державах. Зокрема, на 37-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі була затверджена пропозиція України включити до Календаря пам’ятних дат на 2014–2015 рр. відзначення 200-річчя від дня народження Т.Шевченка.

За повідомленням Міністерства культури України, Міністрами культури України й Казахстану, України й Литовської Республіки підписано Протоколи намірів щодо спільних українсько-казахстанського та українсько-литовського  відзначень  200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка у рамках проведення Днів культури України в Казахстані та Литві у 2014 р. Також продовжується робота щодо виготовлення та встановлення пам'ятника Т.Шевченку у м. Астані (Казахстан).

Міський голова  також  поінформував, що серед основних ювілейних заходів, які відбуватимуться в Україні є проведення ряду урочистостей, виставок, творчих звітів, видання 6-томної Шевченківської енциклопедії, проведення ремонтно-реставраційних робіт у Національному музеї Тараса Шевченка, Літературно-меморіальному будинку-музеї Т.Шевченка та Меморіальному будинку-музеї Т.Шевченка та ін.

Під час розширеного засідання організаційного комітету присутні були детально поінформовані про заходи, які вже проведені та заплановані  на поточний рік в Білій Церкві  щодо підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Шевченка. Зокрема, 22 травня 2013р. в місті  були розпочаті заходи по вшануванню Великого Кобзаря. В цей день біля погруддя Т.Шевченка відбувся мітинг та покладання квітів у зв’язку із 152-річницею перепоховання  Великого Кобзаря на Чернечій горі біля Канева. В рамках заходу відбулася урочиста хода,  фестиваль хорової музики «Пісенна веселка «Олександрії», в якому взяли участь 23  творчих колективи та  конкурс читців-декламаторів «Україна. Кобзар. Біла Церква». Протягом минулого року у бібліотеках міської централізованої бібліотечної системи були оформлені книжкові виставки, тематичні полиці, організовані відкриті перегляди літератури, відбувся ряд мистецьких заходів та ін.

У загальноосвітніх навчальних закладах міста 01 вересня 2013р. було проведено Перший урок, присвячений 200-річчю від дня народження Т.Шевченка. Потягом даного періоду в навчальних закладах також проводилися тематичні літературні та творчі конкурси, фестивалі та виховні години, звітні концерти та ін.

Крім того, представниками творчої інтелігенції  м.Біла Церква готуються до друку літературні видання про період життя Т.Шевченка, який пов’язаний з Білою Церквою та ін.

Присутніми також було акцентовано увагу на необхідності більш широкого залучення молоді до вшанування творчості Т.Шевченка, який своїми творами  навчає нас любити рідну землю, берегти мову, розвивати культуру. Відмічено вагому роль Великого Кобзаря у патріотичному вихованні та розвитку національної свідомості.

На засіданні також було поінформовано про оголошений відкритий конкурс на кращий проект пам’ятника Т.Шевченка з реконструкцією існуючого благоустрою прилеглої території в м.Біла Церква та ознайомлено з його умовами конкурсу.

Присутні підкреслили, що всі заходи, які відбуваються в місті систематично широко висвітлюються міськими засобами масової інформації та  на офіційному веб-сайті Білоцерківської міської ради.

В ході засідання організаційного комітету щодо зазначених питань виступили депутат Білоцерківської міської ради, голова Білоцерківської організації Всеукраїнського  об’єднання ветеранів М.Бондаренко, начальник відділу культури і туризму міської ради П.Красножон,  начальник управління освіти і науки міської ради Ю.Петрик, начальник управління містобудування та архітектури міської ради Г.Кревський, голова Білоцерківського міськрайонного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім..Т.Г. Шевченка В.Іванців  та ін.

В заході взяли участь керуючий справами  виконавчого комітету міської ради Н.Дудко, заступник міського голови М.Антонюк, представники громадськості та міських ЗМІ.



Опубліковано: 14 січня 2014 року
Поділитися