Залиши – і збережи життя

Зберегти життя – така головна мета «Вікна життя», яке відкрито в Білоцерківському пологовому будинку (головний лікар – А.Бондар). Це спеціальний пункт, де матері можуть анонімно залишати небажану для батьків новонароджену дитину. Протягом 2—3 хвилин після того, як мати залишила у віконці дитину, спрацює сигналізація у відділенні, і лікарі нададуть необхідну допомогу.

«Вікно життя» відкрито за ініціативи та сприяння депутата Київської обласної ради, голови постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів, завідуючої терапевтичним відділенням міської лікарні №2  Наталії Бігарі.

«Ідея відкрити такий пункт виникла 1,5 роки тому, коли команда «Самопомочі» йшла на вибори. Мені, як матері, як жінці, як лікарю було дуже важливо відкрити «Вікно життя» саме в Білій Церкві. Головна ідея –це врятувати маленьке життя. Сьогодні влада, має надати альтернативу жінці, яка опинилася в складних життєвих обставинах, не викинути дитя на смітник, чи на вулицю, а принести сюди – в підготовлене місце, де в теплі його доглянуть лікарі та нададуть змогу продовжити життя»,- зазначила Наталія Бігарі.

Відповідно до історичних фактів, перші такі прийомники для знайд з’явилися в Європі ще в XII столітті. Зазвичай їх відкривали при монастирях та церквах, пізніше у лікарнях. В Україні таких вікон було 11, а тепер, разом із білоцерківським -12. Вони працюють, і завдяки їхньому функціонуванню, було врятовано не одне маленьке життя.

На жаль, проблема матерів із неблагополучних сімей, які не мають змоги чи бажання виховувати новонароджену дитину, є надзвичайно актуальною.  Дуже часто трапляються такі випадки, коли на смітниках було знайдено новонароджених дітей, які були мертвими.

Аби «Вікно життя» працювало дієво,  було враховано всі фактори, воно обладнане в затишному місці, непрохідній, малолюдній зоні, там не має освітлення, камер спостереження. Жінка, яка вирішила залишити дитину може бути впевненою, що вона залишиться непоміченою, за нею не будуть стежити та не встановлюватимуть її особу.

Слід зазначити, що згідно законодавства України, матері, залишаючи дитя у вікні, не несуть кримінальної відповідальності, бо вона дала можливість дитині вижити. Натомість, за залишення у небезпеці просто на вулиці покарання — до 3 років обмеження волі. Якщо це спричинило тяжкі наслідки або навіть смерть дитини, то вже до 8 років позбавлення волі.

Покинуті діти перебуватимуть у медичному закладі протягом двох місяців до моменту усиновлення. У разі змін обставин, коли мати дитини вирішить повернути її – матиме право звернутись, і довівши материнство, забрати .

«Сподіваюся, що таких випадків буде як найменше, проте, навіть якщо нам вдасться врятувати хоча б одне життя маленької дитини - це буде  велика радість для медичних працівників та жителів Білої Церкви. Дай Боже, щоб діти народжувалися і виховувалися в родинах, проте в житті є різні випадки і  умови, які спонукають жінок робити такі вчинки. В Біблії є  вислів «Не суди, та не судимий будеш», - наголосила Наталія Бігарі та перерізала символічну стрічку на «Вікні життя». 

По завершенню урочистого відкриття відбулася прес-конференція, в якій взяли участь заступник міського голови Ольга Настіна, начальник служби у справах дітей міської ради Валентина Кисельова, заступник директора Білоцерківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Балабуха, завідуюча жіночою консультацією Білоцерківського пологового будинку Олеся Мироняк та ін.

Вони поінформували про  злагоджену  співрацю їхніх установ щодо виявлення  майбутніх матерів, які мають намір покинути дитину, роботи з ними в Консультаційному центрі, який функціонує при жіночій консультації (надається супровід юридичний, психологічний, матеріальний) та подальшого супроводу таких сімей. З 2005 року працівниками центру було виявлено 49 жінок,  які мали намір відмовитися від дітей, а після роботи з ними фахівців - 36 жінок передумали та залишили дитину в сім’ї.  Статистика за останні роки: 2014р. – зафіксовано 3 наміри – 2 попереджено; 2015р. – зафіксовано 4 наміри -  4 попереджено; 2016р. – зафіксовано 2 наміри – 1 попереджений. Це свідчить про те, що така робота дійсно необхідна і має позитивні результати.

Присутні відмітили, що за останні 5 років в Білій Церкві було 19 покинутих та підкинутих дітей, і всі вони, крім однієї, були усиновлені. Наразі, відповідні служби працюють, аби ця одна  дитинка, яка має вади, теж була усиновлена.

 Життя може скластися по-різному, але дати шанс вижити щойно народженій дитині – головне.



Опубліковано: 27 грудня 2016 року
Поділитися