Закликаємо не спалювати листя - це може призвести до захворювання на рак!

Традиційно восени люди згрібають опале листя та спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає довкіллю.

Лікарі  попереджають про небезпеку для здоров'я, адже при спалюванні виділяється бензопірен, який може викликати у людей захворювання на рак. З димом у повітря потрапляють діоксини - одні з найбільш отруйних речовин. Тліюче листя виділяє чадний газ. Приміром, одна тонна тліючого листя виділяє до тридцяти кілограмів отруйного чадного газу, який легко зв'язується гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з вищим навантаженням, що підвищує ризик захворювань серцево-судинної системи.

Спалення листя  призводить  до забруднення атмосфери, води та ґрунту. Небезпека полягає і в тому, що це може перерости у неконтрольоване горіння, тобто пожежу.

Адміністративний кодекс передбачає за спалювання листя покарання у вигляді штрафу, розмір якого  коливається від 340 до 1360 гривень для громадян, і від 850 до 1700 гривень - для посадових осіб. Якщо ви стали свідком спалювання листя, спробуйте спершу поговорити з правопорушником і переконати його не робити цього. Якщо розмова не подіє, то викликайте правоохоронців і пожежників.

Найкращою формою утилізації листя є  компостування. Для цього треба створити спеціальний резервуар або просто викопати  яму, куди можна помістити листя, а потім помірно його зволожувати. Навесні цим компостом можна удобрити ґрунт.

Не спалюйте листя! Бережіть довкілля, власне здоров’я і здоров’я інших людей!

 

Інформація від управління охорони здоров’я 


Опубліковано: 25 жовтня 2019 року
Поділитися