Захист волонтерів не менш ефективний за вогнепальну зброю. Ми вдячні за вашу небайдужість

Роль волонтерів з початку воєнних дій на сході нашої держави важко переоцінити. 27 червня, перед початком сесійного засідання,  було відзначено волонтерів Білої Церкви за вагому допомогу військовим на сході нашої країні, допомогу переселенцям та біженцям .

2014 рік – війна увірвалася в наше життя, немов цунамі. Увірвалася і перекроїла все – плани на літо і на майбутнє, родинні і дружні зв’язки, спокій та впевненість у завтрашньому дні. Чим допомогти нашій армії, біженцям зі Сходу, солдатам, які отримали поранення? Кожен це питання  вирішував по-своєму: хтось переказував кошти на спеціальні рахунки або знайомим волонтерам, інші опікувалися біженцями, ще хтось – відвідував поранених вояків АТО, які проходили лікування в госпіталях.

Україна в ці буремні дні справді поділилася на «фронт» і «тил». Мова йде про тих небайдужих, які не змогли всидіти вдома і відправилися воювати. А також – «волонтерити» у лікарні, у пункти прийому допомоги від громадян, у спеціальні спільноти в соціальних мережах. До активної роботи «в тилу» долучилися як бабусі-пенсіонерки, так і юні студенти, бізнесмени, домогосподарки. Чи не яскравою прикметою нашого часу є те, що у ці складні часи до допомоги нашій державі долучаються ті, хто на перший погляд, сам потребує допомоги – люди з інвалідністю, пенсіонери, учні. Але вони і самі можуть допомогти. І не просто можуть, а допомагають. Десь і до тепер бабуся розпустила якусь свою кофтину і плете "нашим хлопчикам" шкарпетки. Десь консервація, дбайливо перекладена газетами, їде на блокпост. Їдуть цілі коробки теплого одягу, продуктів і ліків з міст і сіл України.

Вже шостий рік активно допомагають підрозділам, задіяним на передових позиціях, а саме: 72 ОМБр ім «Чорних Запорожців», 93 ОМБр «Холодний Яр», батальйону морської піхоти, батальйону радіоелектронної розвідки, 95 ОМБр, батальйону ім.Кульчицького та інші. Мешканці нашого міста і жителі навколишніх селищ. І хоч ці люди не вважають себе волонтерами, вони від початку війни взяли собі за традицію регулярно, двічі на місяць, передавати городину і домашню їжу бійцям АТО. В тилу, шостий рік поспіль печуть, смажать, варять, консервують і засолюють гостинці бійцям АТО. І вірять, що домашні страви у справі захисту Батьківщини не менш ефективні за вогнепальну зброю.

З 2014 бере активну участь в допомозі військовим учнівська молодь разом і батьківським та педагогічним колективом м. Біла Церква.

Так традиційно щороку  в закладах освіти за підтримки управління освіти і науки Білоцерківської міської ради проводяться благодійні акції «Великодній кошик воїнам АТО», «У Попасну для малечі зберемо до школи речі», «Хай ангел в день Святого Миколая, вас від біди і зла оберігає», «Зігрій своїм теплом», «Замість квітів – ліки», «Голуб миру», «Лист пораненому», «Солодкий привіт від юних патріотів», «Наша допомога-спільна перемога».

На фронт були передані та надіслані обігрівачі, мікрохвильові печі, морозильні камери, холодильники, електричні генератори, автомобіль бензопили, сонячні батареї, електрочайники, матраси, спальні мішки, палатки, теплі речі та валянки, берці, спорядження, бронежилети та багато іншого, серед них  солодкі подарункові набори, печиво, продукти харчування, засоби гігієни, теплі шкарпетки, консерви, чай, кава, домашні смаколики, всього і не перелічити. А ще учні написали листи, намалювали малюнки, виготовили  обереги – для наших захисників у зону АТО. Побувавши на передовій Ю.Ф. Петрик розповідав, що саме цим простим дитячим малюнкам і листам найбільше радіють наші воїни. Саме щирі дитячі слова «Дякуємо Вам, за наше мирне життя! Повертайтеся живими!» зігрівають їхні душі і всиляють віру, що їх праця не даремна і Україна буде вдячна їм повік.

Саме завдяки військовим ми і досі є громадянами Незалежної країни. Ми не втратили волю, гідність і життя завдяки ним, а ще завдяки волонтерам. Це вони, немов ненаситні білки, все тягнуть й тягнуть на свої склади, а потім в АТО шкарпетки, светри, гаджети, цигарки, каву і їжу. Вони знайшли житло та роботу переселенцям, вони вивезли біженців, вони одягли і нагодували армію. Вони і зараз це роблять.

Координує цей процес, збирає і передає гостинці на фронт волонтерка Василенко Тетяна Карпівна.

Такі люди – це багатство нації, це покликання і спосіб життя, це  один із найяскравіших феноменів людської цивілізації і еволюції людського духу.  Щиро дякуємо усім хто зробив цей добровільний вибір і займається безкорисливою діяльністю на благо суспільства, мають особисті погляди і позиції та розвивають волонтерський рух в Україні. Хвилюйтеся! Робіть! Творіть! Дійте! Головне, не будьте байдужими і всі разом ми обов’язково змінимо світ на краще!!!!

За представлення військової частини А1262 за самовіддану та активну діяльність спрямовану на захист українського народу, свідому громадську позицію та патріотизм» міський голова Геннадій Дикий нагородив медаллю «За гідність та патріотизм»:  

Бойко Раїсу Дмитрівну

Маршалок Ольгу Володимирівну

Мартак Ольгу Михайлівну

Ярового Віктора Петровича

Ткачука Івана Івановича

Черніцьких Володимира Олександровича

Василенка Анатолія Володимировича

Тарасенка Андрія Володимировича

Міщенко Анну Миколаївну

Циганенко Тетяну Василівну

Бондар Тетяну Станіславівну

Путієнко Катерину Григорівну

Малежик Світлану Петрівну

Киричок Тетяну Василівну

За стійкість. Особисту мужність і героїзм. Високий професіоналізм, зразкове виконання службового та громадського обов’язку, що були виявлені при захисті незалежності та територіальної цілісності України за представленням військової частини А1262 знаком народної пошани, орденом «Єдність та воля»  були нагороджені  - Василенко Тетяна Карпівна, Петрик Юрій  Федорович.

«Ви надаєте не просто допомогу, а вагому психологічну підтримку нашим військовим, підіймаєте їхній бойовий дух. Дякуємо всім, хто переймається цим непростим питанням, піклується про військових у свій вільний час, живе допомогою», - зазначив Геннадій Дикий.

Захист волонтерів не менш ефективний за вогнепальну зброю. Ми вдячні за вашу небайдужість


Опубліковано: 27 червня 2019 року
Поділитися