Захист прав та інтересів дитини - в пріоритеті

    01 березня відбулося засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради, яке провела заступник міського голови  Ольга Настіна.

 

    На даному засіданні було розглянуто шістнадцять питань, що стосуються захисту прав та інтересів дітей. Зокрема, розглянуто три звернення про відчуження нерухомого майна, право власності на яке, або право користування яким мають діти. Всі клопотання були задоволені, майнові права дітей при цьому збережені.

 

    На цьому засіданні комісії було заслухано сім справ про неналежне виконання батьками батьківських обов’язків щодо своїх дітей. По чотирьох зверненнях були прийняті рішення щодо доцільності позбавлення даних батьків батьківських прав у зв’язку із злісним ухиленням ними від виконання своїх батьківських обов’язків по вихованню та матеріальному забезпеченню дітей. Ще по одному повідомленню було прийнято рішення направити клопотання до Білоцерківського відділу поліції про притягнення батьків до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.

 

    Особливо зацікавлено обговорювалося питання про позбавлення матері дитини батьківських прав, котра на даний час проживає за кордоном. Думки членів комісії розділилися. Рішення було прийнято шляхом голосування більшістю голосів. Остаточне рішення має прийняти суд, врахувавши ще й ті обставини, які не можна було з’ясувати в ході засідання комісії.

 

    Також було розглянуто одне питання щодо визначення місця проживання малолітньої дитини з одним із батьків та два звернення від батьків, котрі проживають окремо від своїх дітей  про визначення їм порядку участі у вихованні та особистому спілкування з їх дітьми.  В результаті обговорення були прийняті відповідні рішення.

 

    Дуже емоційно присутні обговорювали звернення громадянки про надання їй висновку щодо можливості бути опікуном над малолітньою дитиною, котра має статус дитини, позбавленої батьківського піклування, та на даний час виховується в інтернатній установі. В ході розгляду питання було прийнято рішення про доцільність надання заявниці відповідного висновку.

 

    Також було розглянуто два звернення про встановлення опіки над малолітніми дітьми, котрі мають статус дітей-сиріт, по яких прийнято позитивні рішення.

 

    Крім того, на засіданні комісії було розглянуто звернення вищого навчального закладу м. Києва про надання погодження на відрахування із закладу за неуспішність  неповнолітньої дитини-сироти. Виявилося, що дівчинка тривалий час вже не навчається, взагалі не складала іспитів, однак опікуна-бабусю про це не повідомляла. Для неї ця звістка стала шокуючою несподіванкою. Причини такої поведінки неповнолітньої студентки, здібної випускниці однієї із шкіл м. Біла Церква ще необхідно з’ясувати. Члени комісії, врахувавши інтереси дитини, рекомендували неповнолітній разом із її піклувальником особисто звернутися до адміністрації вищого навчального закладу для вирішення питання щодо можливості продовження навчання в університеті.

 

    За результами розгляду справ, на засіданні комісії, службою у справах дітей підготовлено вісім проектів рішень, які будуть розглянуті на черговому засіданні виконавчого комітету Білоцерківської міської ради та чотири висновки органу опіки та піклування з питань захисту прав дітей.

 

 


Опубліковано: 02 березня 2017 року
Поділитися