З декларацією і без: що потрібно знати пацієнту

Фінансування населення за «червоним списком», яке не підписало декларацію з лікарем, ВІДМІНЕНО з  1 квітня Постановою Кабінету Міністрів України   від 03.04.2019 року № 295.
                                      Що дає декларація з сімейним лікарем

По суті, це пропуск пацієнта до широкого спектру медичних послуг. Чому? Тому що з 1 квітня отримати направлення до вузького спеціаліста (лора, невропатолога, кардіолога і т. д.) можна тільки у сімейного лікаря (терапевта чи педіатра, тобто лікаря первинки). Відтепер лікар, з яким пацієнт підписав декларацію, це його основний і первинний консультант по здоров'ю.

Більш того, з 1 квітня 2019 року розпочався наступний етап реформи - електронний рецепт. Тобто наявність підписаної декларації буде служити обов'язковою умовою для отримання пацієнтами ліків за електронною рецептом в рамках урядової програми реімбурсації «Доступні ліки». Немає декларації - немає рецепта на ліки.

З 2020 року декларація з лікарем стане точкою входу в програму медичних гарантій: безкоштовного отримання гарантованих державою послуг первинної, екстреної, амбулаторно-поліклінічної, спеціалізованої стаціонарної, паліативної допомоги, медичної реабілітації та лікарських засобів за програмою реімбурсації.

Якщо Ви НЕ підписали декларацію з сімейним лікарем:
«➕» -медична допомога буде надаватися ЛИШЕ при невідкладних станах (стани, які загрожують життю);
«➖» - без Е-рецепта (електронний рецепт) не зможете безкоштовно отримати лікарські препарати за урядовою програмою «Доступні ліки»;
«➖» -не отримаєте направлення на консультацію до вузьких спеціалістів на вторинну ланку ( та стаціонарних відділень лікарень);
«➖» -не зможете скористатися програмою «Безкоштовна діагностика»;
«➖» - не зможете отримати листок непрацездатності на первинній ланці (в майбутньому і на вторинній ланці при введенні електронного лікарняного в ІІ півріччі 2019 року).
 

‼️ Але, щоб скористуватися всіма послугами, які Вам пропонує Держава, Ви ще можете заключити декларацію з обраним сімейним лікарем в одній з амбулаторій ЗПСМ міських центрів первинної медико –санітарної допомоги міста Біла Церква - приписна кампанія триває постійно.

‼️ Ви можете підписати декларацію зі своїм дільничним лікарем, якщо він Вас влаштовує. Це питання зручності та здорового глузду.

Обираючи лікаря у віддаленому від дому медичному закладі, ВРАХУЙТЕ, чи зручно Вам буде їхати на прийом. Обмежень не існує, вибір залишається за Вами, але лікарі набирають свій ЛІМІТ - тому відкладати на потім не потрібно‼️

Інформація від управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради

 

 


Опубліковано: 11 квітня 2019 року
Поділитися