Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули за честь, за волю, за право бути народом

20 лютого в м.Біла Церква відбувся мітинг на честь вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

 

Ніхто не в праві забути морозні дні 2013 – 2014 року, коли від напруги закипала в жилах кров, коли в ім’я віри і правди один за одним падали від куль майданівці, аби прорости в наших серцях червоними квітами пам’яті.

 

Їх назвали Небесною Сотнею –  українців, які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей.

 

Указом Президента України, з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, в державі було установлено День Героїв Небесної Сотні, який відзначається щорічно 20 лютого. 

 

У ході заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Події тих днів дійсно змінили хід історії. Інакше не могло й бути, адже тоді, агентами впливу Російської Федерації, повністю руйнувалася і знищувалася українська армія, нас тягнули в ярмо, в імперію, приймалися закони, не ті, які відстоювали права українців, не спонукали нас знати свою історію, розмовляти своєю мовою. Нас позбавили права навіть й думати про можливий вступ до Європейського Союзу, бути вільною, демократичною державою. І тоді тисячі українців повстали, зібравши мирний протест. Вони хотіли показати владі, що так бути не може. Чоловіки й жінки, які були на Майдані, любили своїх дітей, жінок, батьків, але  Україну вони любили понад усе, адже треба мати надзвичайну звитягу і сміливість, щоб піти на кулі неозброєними.

 

Саме на таких прикладах відважності людей, їх вчинках ми маємо виховувати наступні покоління. Вони змінили хід історії. Сьогодні Україна, хоча й не швидко і не відразу, але змінюється.  У нас є надія, що наші діти будуть жити в цивілізованій, демократичній, заможній країні.

Сьогодні ми віддаємо шану Небесній Сотні! Слава Героям! Слава Україні!»

 

18,19,20 лютого 2014 року – ці дні стали найтрагічнішим етапом Революції гідності, в ході якого загинуло більше сотні кращих наших синів і дочок. Люди вийшли на мирну акцію протесту. Вони не планували ніяких збройних сутичок. Вони просто відстоювали свої права. А їх без розбору обстріляли снайпери бойовими набоями. Розстрілювали граючись – стріляли одному в ногу, та вбивали тих, хто намагався витягнути пораненого.

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! Саме цими словами Україна проводжала в останню путь своїх синів та дочок. Від нас пішли ті, для кого "справедливість", "гідність", "свобода", "Україна" були не просто словами, а сенсом життя.

До слова також були запрошені виконуючий обов’язки голови Білоцерківської районної державної адміністрації Юрій Савчук, благочинний Білоцерківського району православної церкви України, настоятель парафії Покрова Божої Матері священик Микола Гопайнич.

 

Під час заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять про Героїв Небесної Сотні і тих хто віддав своє життя в нинішній неоголошеній війні. Пісню П.Дворського «Ангели Майдану» виконав Роман Бичек. До стендів з портретами Героїв були покладені квіти. За загиблими під час Революції Гідності та воїнами, які захищали цілісність України на сході нашої держави було проведено поминальну молебень.

 

Небесна сотня – це наш біль і наша гордість. Сьогодні вони дивляться на нас з небес і думають – не дайте злу перемогти, адже Україна і нині в сльозах, на захист її єдності та цілісності, в зоні Операції Об’єднаних Сил стають тисячі й тисячі патріотів своєї держави. Тому ми не маємо морального права здаватися, не маємо морального права не боротися.

Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, хто залишив життя земне у 2013-2014 рр. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі. 

Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули за честь, за волю, за право бути народом


Опубліковано: 20 лютого 2020 року
Поділитися