Як витрачати бюджетні кошти прозоро

Команда міського голови Геннадія Дикого продовжує  виконувати свої  передвиборчі обіцянки. 

Багато років поспіль однією з головних корупційних годівниць для вітчизняних чиновників  буда сфера держзакупівель.  У Білій Церкві запобігти цьому має втілення пілотного проекту електронної системи публічних закупівель ProZorro.

 В багатьох країнах світу ProZorro вважають найкращою моделлю державних електронних закупівель. Скоро рік, як вона запрацювала і в Україні .  і вже можна з певністю стверджувати:  вона  суттєво знижує ризик проведення корумпованої закупівлі завдяки відкритості всіх процедур. Кожен бажаючий, після закінчення тендеру має можливість побачити пропозиції усіх учасників. Також кожен учасник має можливість оскаржити результати торгів, що відбулись. Для цього досить надіслати запит на claims@prozorro.orgclaims@ti-ukraine.org та адресу замовника.

 У торгах он-лайн може взяти участь будь-яке підприємство. Свої документи вони мають надавати в електронному вигляді. У паперовому вигляді документи надає лише переможець тендеру. Для замовника торгів ( у нашому випадку, управління міськради) участь у торгах – безкоштовна. А учасники торгів мають заплатити по 175 грн. за участь у разі якщо сума пропозиції перевищує 35 тис.грн.

 Також, завдяки модулю аналітики BI ,система передбачає можливість побачити скільки грошей і на що витратила будь-яка державна установа.  За підрахунками  фахівців ProZorro, система дозволяє економить до третини коштів від початкових сум. Ці гроші будуть зовсім не зайвими для вирішення проблем міста.

 У Білій Церкві пілотний проект стартує з 1 лютого. Тож перед тим, 28 січня  фахівець проекту вчив місцевих чиновників  проведенню електронних закупівель через електронні торговельні майданчики. З огляду на карантин, навчання велося малими групами. Всього, на курсах побувало 25 посадових осіб місцевого самоврядування. В тому числі, працівники управлінь та відділів міської ради, які відповідальні за закупівлі.  Заплановано і розгорнуту презентацію для громади та  потенційних учасників тендерів. Дату проведення буде визначено після закінчення карантину.

 «Це лише початок великої,  кропіткої, але надзвичайно важливої роботи,  –наголосив міський голова Геннадій Дикий. - Я впевнений, що запровадивши та налагодивши відкриті тендерні закупівлі Біла Церква зможе розвиватися справжнім європейським шляхом. Ми зацікавлені в тому, щоб використовувати гроші ефективно та відкрито .

Прозорі торги мають повернути  довіру громади до міської влади».



Опубліковано: 29 січня 2016 року
Поділитися